Har ni hittat vår Köp & Sälj? Massor av nya och begagnade husbilar till salu. Navigera till Köp & Sälj i menyn!

.

Svensktoppen oktober 2021

Adria är med minsta marginal tillbaka på förstaplatsen. Grattis!

Det börjar landa 2022 års husbilar hos handlarna vilket gör att det finns husbilar att köpa för snabb leverans. Det håller uppe försäljningssiffrorna. Hittills är ökningen nästan 28% jämfört med förra året. Man kan ju undra hur stor den skulle varit om tillverkarna kunde mött efterfrågan. Husbilsbristen har varit skriande.

 

Av Stefan Janeld

 

Bristen på husbilar är tyvärr inget som kommer ordna upp sig i brådrasket. Tillverkarna spår att de kommer ha svårt att få chassin i ett par år framöver. Många letar alternativ till Fiat/Citroën att bygga på. I England är Peugeot versionen av chassiet vanligt, men det är ingen lösning för husbilsbyggarna eftersom de byggs i samma fabrik.

Mercedes kommer öka sin marknadsandel, inte bara i premiumklassen. Inom kort kommer bland andra instegsfabrikatet Weinsberg visa en modell på Mercedes Sprinter. Dock inte med AL-KO chassi utan Mercedes eget.

MAN är också en vinnare, rykten säger att de fått en order på 5 000  TGE chassin från en av de större tillverkargrupperna. Främst inom plåtissegmentet. Systerbilen VW Crafter kommer troligen bli en allt vanligare syn den också, kostar lite mer än MAN men för premiumtillverkare är det ett alternativ.

Inom Trigano Gruppen har man sedan länge satsat stort på Ford Transit. Det har varit lyckat och är en satsning som kommer fortsätta. Fler tillverkare kan komma att följa efter.

Ett chassi ingen pratar om är Renault. Vilket är förvånande. Rimor har nyligen lanserat ett par plåtisar på Renault Master. Men i övrigt är det tyst. Adria har en lyckosam historia med Renault. Tar upp samarbetet igen?

 

Ny fabrik kan lösa mycket

Idag byggs Fiat Ducato/Citroën Jumper/Peugeot Boxer i Sevel Sud fabriken i Italien. Den har slagit i taket och kan inte producera mer än den gör. Därför kommer man bygga en fabrik till i Polen. Men det kommer ta ett par år innan den är i full gång. Så i minst två år till kommer det råda brist på det vanligaste husbilschassiet. Förhoppningsvis har halvledarbristen löst sig till dess.

 

Kul med statistiken

Så här i säsongens slutskede tänkte jag roa mig med att se hur det går för de olika ägargrupperna. Inte helt oväntat är de två grupperna med flest fabrikat störst. De står nästan för varannan såld husbil i Sverige. Men att Kabe med i princip ett enda varumärke (Affinity är väldigt litet än så länge) lyckas nå en marknadsandel på 10% är imponerande.

 

24%

Hymer Gruppen, 1 125 st

Bürstner, Carado, Dethleffs, Etrusco, Hymer, Laika, LMC, Niesmann+Bischoff, Sunlight

(Etrusco ingår i övriga och är därför inte med i totalen för Hymer Gruppen, gissningsvis har de sålt mellan 50-70 stycken)

 

23%

Trigano Gruppen, 1 065 st

Adria, Autostar, Benimar, Challenger, Chausson, Ci, Elnagh, Eura Mobil, Karmann, Mobilvetta, Rimor, Roller Team, Sun Living

 

10%

Kabe Gruppen, 486 st

Affinity, Kabe

 

10%

Knaus Tabbert Gruppen, 480 st

Knaus, Morelo, Weinsberg

 

7%

Pilote Gruppen, 351 st

Frankia, Le Voyageur, Pilote

 

6%

Rapido Gruppen, 267 st

Dreamer, Giottiline, Itineo, PLA, Rapido, Westfalia

(Westfalia tycks förväxlad med Volkswagen i statistiken, det har vi korrigerat för)

 

4%

Carthago Gruppen, 185 st

Carthago, Malibu

 

2%

Pössl Gruppen, 113 st

Clever, Globecar, Pössl, RoadCar

 

Du kan ladda ner statistiken som pdf här

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på whatsapp
WhatsApp
Dela på email
Email