Meny

.

Samtal med flyttfåglar

Jag befinner mig på solkusten i Spanien, närmare bestämt Cabopino Camping mellan Fuengirola och Marbella. Campingen ligger ovanför motorvägen A7 och den mysiga hamnen Cabopino. Campingen är mycket välordnad med asfalterade ytor för körning och väl utmärkta campingplatser och bra service.

Jag är här för att intervjua ett par svenska flyttfåglar som väljer att leva husbilsliv i solen när det är mörkt, grått och kallt hemmavid. Jag vill veta hur de upplever att övervintra i denna sköna miljö och vad man bör tänka på inför och under resan hit.

 

Av Lars Jarlerud

 

De första jag träffar är Liz & Anders Nanneson från Linköping som sitter utanför sin Bürstner och smuttar på ett glas rödvin. I dag passar de Liz systers hund medan systern spelar golf.

Anders & Liz lämnade Sverige 12 september och stannar till mitten av mars nästa år. Bägge är fullvaccinerade med covidpass. De är inga nybörjare, detta är sjunde året de spenderar vintern i Spanien.

Hur gick resan ner till Spanien, behövde ni visa upp ert covidpass vid gränserna?

”Det var ingen skillnad att åka ner i år mot tidigare år, innan pandemin. Endast två gånger behövde vi visa covidpasset. Vid en camping i Tyskland och vid ett besök på Mc Donalds i Frankrike. Inte en enda gång vid någon gränspassering, berättar Anders.”

Någon oro för skärpta restriktioner under vistelsen fanns inte hos paret Nanneson, som menade att man får ta det som det kommer.

Anders var lite sugen på att besöka Portugal, men paret föredrog Spanien och solkusten på grund av det stabila vädret och solsäkerheten.

Vad tycker ni man skall tänka på inför resan? Har ni gjort några speciella anpassningar för att underlätta vistelsen här nere?

”Våga åka, tveka inte! Se till att ni har en bra tilläggsförsäkring för husbilen och eventuella sjukhusbesök, försäkringskassans kort räcker inte alltid till. Tänk på att kolla att husbilsförsäkringen gäller även för boende i husbilen om ni ställer av den under vistelsen.”

Anders & Liz svar kanske förvånar en del. Men jag tycker de har rätt inställning, man ska ta chansen och njuta av husbilslivet så mycket det går.

 

Litet behov av gasol

Genom att Nannesons har ett uppblåsbart Campa förtält att laga mat i och är anslutna till 230 volt är matlagningen på den elektriska spisen och ugnen inga problem. De två gasolflaskorna med svensk anslutning räcker därmed mer en väl under hela vistelsen, då de bara behövs om det blir strömavbrott.

Paret Nanneson
Förtältet är vardagsrum och kök

Reser med hundar

En bit bort träffade vi Lola & Jörgen Bodin med sin Carthago inköpt hos min tidigare arbetsplats – Caravanhallen i Haninge. De var inte ensamma ombord.  Med på resan är också deras två hundar.

Lola och Jörgen hade anlänt från Italien några dagar tidigare, där de varit ett år tidigare också. Det här var deras första resa med husbil till Spanien. Varför de övergav Italien? För solsäkerheten och värmen. De blir dock inte kvar till i vår utan återvänder till Sverige i mitten av november.

Utan problem

Inte heller paret Bodin hade visat upp sina covidpass någon gång under resan och upplevde inga som helst problem att åka igenom Europa.

I garaget står en extra kylbox, främst för att hålla ölen kall. I garaget förvaras också kompostgallren som agerar de använder för att bygga hundgård utanför bilen. En praktisk lösning som inte väger mycket.  

Några extra förberedelser i övrigt hade Lola & Jörgen inte gjort inför resan. Självklart var deras Carthago utrustad med markis som gav behövlig skugga.

Även paret Bodin var inkopplade på 230 volt, vilket gjorde det möjligt att köra bodelens AC under extra varma dagar.

Jörgen Bodin, tittar ni noga kan ni se att hunden står på trappsteget och håller koll
Inga tunga saker i garaget, det glädjer oss att se. Kylboxen väger en del när den är full men vid hemfärd kommer den vara tömd.
När jag var där stundade ett Halloweenfirande på campingen, det brukar bli diverse bus.
Det är ingen liten camping

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift