Meny

.

Malus är historia, men inte alla husbilar får sänkt skatt

Sveriges beskattning av fordon är minst sagt komplicerad. Nu när vi äntligen blivit av med Malusbeskattningen av våra husbilar har jag försökt utröna vad det betyder för landets husbilister i praktiken.

Jag har delat in artikeln i två delar. En som beskriver nuläget och en som beskriver hur vi hamnade här.

 

Av Stig Forsberg

 

Skattesystemet Bonus-Malus togs fram för att öka incitamentet att köpa miljövänligare personbilar. Köpte man miljövänligt fick man en bonus. Köpte man miljövidrigt fick man en straffskatt – Malus.

Bonus har husbilar aldrig kunnat få eftersom det inte existerar miljöklassade husbilar.

Men eftersom husbilar registreras som personbilar ingick de i skattesystemet och de av en rejäl Malus.

Malus togs bort den 1 februari 2025 och i media har det basunerats ut artiklar med rubriker i stil med: Husbilar får lägre skatt!

Men detta gäller inte alla husbilar.

Det har trillat in en hel del mail där man undrar varför deras husbil inte fått sänkt skatt när Malus togs bort?

Det korta svaret är att Du troligen aldrig haft Malusbeskattning av din husbil. Det fanns flera sätt att slippa den delen av skatten. Det går vi in närmare på i del 2 av denna artikel.

Ja, skatten har varit hög, men inte enbart på grund av Malus. Även detta går jag igenom i del 2 av denna artikel.

 

Återbetalning?

En annan fundering som kommit fram i mailskörden är om nu när Malus tagits bort, får man då tillbaka pengar? 

Här finns inget enskilt svar. Ty det beror på:

  • -Om din husbil togs i trafik för första gången för mindre än tre år sedan och var i trafik första februari i år kommer du att få tillbaka mellanskillnaden i skatt för den pågående skatteperioden.
  • -Om du, som exempel, har bilen i trafik året om, har en uppdelad skatt som gör att du betalar skatt för 4 månader i taget och din senaste skatteperiod startade första december 2024 kommer du att få tillbaka mellanskillnaden mellan Malus-skatten och nuvarande skatt för februari och mars. När sedan nästa skatteperiod börjar i april får du den nya lägre skatten att betala.
  • -Om din husbil var avställd första februari får du inga pengar tillbaka utan får den nya lägre skatten när du ställer på husbilen nästa gång.

 

Ställa av och på

Ett sätt att minska skatten har under alla skatteformer varit att ställa på bilen vid avfärd och ställa av den när man kommer hem. Detta är gratis, avgiften för av/på-ställning togs bort 2015. Försäkringen går omedelbart ner till garageförsäkring så även där spar man pengar.

När det gäller skatten har man karensdagar. För husbilar med Malus var det 4 dagar. När nu Malus försvunnit återgår karensdagarna till 15 dagar som för övriga bilar. I praktiken blir det en dag kortare eftersom bilen ställs av hela hemresedagen om du ställer av på kvällen vid hemkomst. Du är då redan klar med dag 1 i karenstiden.

OBS! Tänk på att inte ställa av om Du råkat ut för något på hemresedagen. Försäkringsbolaget kommer då betrakta bilen som avställd och reglera skadan därefter. Något jag råkade ut för. Kontrollera vidare reglerna kring om Du får sova i bilen när den är avställd och om värdesaker måste plockas ur bilen. Det skiljer från bolag till bolag.

 

Struligt oklart system

Vi har haft och har fortfarande ett krångligt skattesystem som lappats och lagats under lång tid. Det har inte funnits något långsiktigt mål utan systemet har ständigt förändrats för att tillfredsställa olika politiska önskemål. Ett spel för galleriet enligt mig, för jag är övertygad om att det inte gett statskassan några ökade inkomster, snarare tvärt om. Idén med att straffbeskatta nya bilar de tre första åren har resulterat i en lägre försäljning och därmed lägre momsinkomster samt att äldre orenare bilar har blivit kvar längre.

 

Tillägg:

En av våra uppmärksamma läsare, Peter, har uppmärksammat oss på några punkter som kan förtydligas:

Inte alla har garageförsäkring

Vi skriver att försäkringen automatisk vid avställning ”går ner” till garageförsäkring. Det gäller inte om Du har en så kallad årsförsäkring. Då har Du samma försäkringssumma oberoende av om bilen är på- eller avställd.

Karensdagar gäller inte alltid vid avställning

Vårt resonemang är riktigt, men det saknas en viktig detalj kring dag- och månadsskatt.

Bilar med en årsskatt på 4.800:-/ månad eller högre har dagskatt och då tillämpas karensdagarna.

Bilar med lägre årsskatt betalar månadsskatt, dvs om bilen är påställd en dag i månaden så betalar man för hela månaden.

Månadsförsäkring under 4800:- hade jag glömt, så även fenomenet vid månadsskiftet. Det var man noga med förr, men har inte haft 4800:- per år på 16 år nu.

 

Del 2 – Skattesystemets uppbyggnad och utveckling över tid

Jag försöker här förklara förklarar i ungefärlig tidsordning vad som höjt våra husbilskatter så mycket. Det är inte säkert att alla siffror är helt korrekta, och det må så vara, för det är en generell historisk översikt för den som är intresserad. Det är inte lätt att minnas alla turer och varianter på regelverk. Läs det som onödigt vetande!

 

1 Viktbaserad skatt var första grunden

Alla bilar beskattades från början efter vikt, så kallad ”skattevikt”. Ju tyngre fordon, desto högre skatt.  Tunga bilar sliter ger större vägslitage, var tanken.

 

2 Begränsad viktbaserad skatt

Det var många som importerade husbilar från Tyskland utan att veta att de var grundgodkända som tunga personbilar. När de då registrerades i Sverige behöll de en grundregistreringen som tung personbil. Skatten blev hiskelig och bilarna blev stående eftersom skatten var hög. Det var nu man införde Personbil klass 2. Ett skattetekniskt trix som gjorde att man valde att använda viktgränserna för lastbil i stället. En husbil är ju i praktiken skattetekniskt en lastbil, lätt eller tung. Man valde då att stoppa skattebeloppet vid 3500 kg. Därför skattar alla personbilar klass 2 maximalt för 3500 kg, oavsett verklig vikt.

 

3 Miljöbaserad utsläppsskatt införs 2018/19

Man väljer att införa en miljöskatt där utsläppen sätter skattenivån. Det är avgasutsläppen av koloxid (CO), kolväten (HC), kväveoxider (NOx) och partiklar som styr klassningen. Utsläpp av koldioxid (CO2) ingår inte. 

Det kontrollerades genom att man införde en kontrollsträcka enligt WLTP-metoden. Det är en noggrant specificerad procedur efter vilken man fastställer utsläppet i gram/km.  Från början var gränserna relativt höga. Man hade en utsläppsgräns på 220 gram/km. Utsläpp därutöver beskattades hårt. En husbil låg på kanske då på 300 gram. Något som sänkts väsentligt under senare år. I samma veva valde man att införa Bonus – Malus som belönade och bestraffade efter utsläpp.

WLTP ersatte den tidigare mätnormen, NEDC, som fått mycket kritik för att vara allt för teoretisk och gav betydligt lägre utsläppsvärden än de man får vid normal körning. WLTP ligger närmare verkligheten.

WLTP i kombination med Malusbeskattningen gav en extrem skatteökning. Så pass att den till och med förvånade beslutsfattarna.

 

4 Sänkta koldioxidgränser

Under åren har den fria gränsen i WLPT-normen sänkts succesivt och är idag 80 gram. Det betyder att för varje sänkning av utsläppsgränsen så har skatten för husbilen ökat från införandet 2019.

 

5 Typ av motor påverkar

Samtidigt så har motorerna utvecklas med nya miljöklasser. Miljöklass 2005, Euro4, Euro 5 och nu Euro 6. Euro 7 införs 2030 och vad som gäller då det kan nog ingen just nu förutspå. Största skillnaden på motorerna är hur de har klassificerats, light eller heavy. Exakt samma motor kan klassificeras olika av tillverkaren. De smarta tillverkarna har klassat sina motorer som heavy eftersom de har högre utsläppsgränser. Det anses ”duktigt” att en heavymotor har så lågt utsläpp som en light – det är samma motor i grunden! Det bara är olika regelverk!

 

6 Bonus-malus införs

För att begränsa inköp av nya bilar infördes 2019 bonus-malus som belönade miljövänliga bilar och bestraffade bilar med höga utsläpp. Husbilar drabbades då av malus-delen de tre första åren. Hur smart detta var lämnar jag till var och en att bedöma.

 

7 Flera olika delgodkännanden påverkar

Om en bil är byggt på ett standardchassi är den oftast helbilsgodkänd och får sitt WLPT-värde bestämt när bilfabriken typbesiktigar den. Värdet följer sedan med de husbilar som byggs på det chassiet. En bil med tandemaxlat AL-KO-chassi har ett godkännande för draghuvudet och ett godkännande för chassiet och har därmed inte något specificerat WLTP-värde.

 

8 Individuell besiktning, särskild beräkningsgrund

Om bilen registreras individuell och det saknas WLTP-värde beräknas värdet efter en särskild beräkningsgrund. Det är en formel där man teoretiskt beräknar värdet baserat på vikt, motor, växelåda och andra parametrar man anser påverka förbrukningen.

Automatväxlade bilar drabbas extra hårt och de är idag nästan ett måste för svenska kunder. Även en robotlåda som är en manuell låda med en växlingsautomatik bättre på att växla snålt än den skickligaste föraren räknas som automatisk. Märkligt för idag drar en automatväxlad bil i praktiken ofta mindre än en manuell.

 

Inte lätt att hålla koll på

Om Du inte fått sänkt skatt beror det nog på att Din bil redan från början varit påverkad av någon av ovanstående regler. Säljande företag har vitt och brett talat om att Malus skall försvinna efter tre år, men jag tror att många inte haft koll själva. Jag tvivlar på att Transportstyrelen i detta fall gjort något fel.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift