Meny

.

MaxxFan DeLuxe – Montering och test

Varma sommardagar och speciellt varma sommarnÀtter Àr god ventilation en stor trivselfaktor i husbilen. Husbilar har redan god ventilation, det finns regler för detta. Men det rÀcker inte alltid. Att fÄ bÀttre ventilation med hjÀlp av en flÀktförsedd taklucka kan göra skillnad. Jag hade hört mycket gott om MaxxFan. SÄ jag ville prova och se om den gör skillnad.

Vi har förvisso bodels-AC. Men eftersom vi fricampar mest Àr den inte till nÄgon nytta.

 

Av Stig Forsberg

 

En bestÀllning pÄ nÀtet och nÄgra dagar senar kunde jag hÀmta ut paketet. VÀdret var varmt och solig sÄ jag skred omedelbart till verket.

Första timmen gick som vanligt Ät till planering:

  • Vart skulle jag sĂ€tta den?
  • Hur skulle jag fĂ„ fram ström?
  • Vad behövde jag för att utföra arbetet?
  • Finns allt hemma?

 

Allt fanns inte, sÄ jag fick Äka till nÀrmaste husbilshandlare och köpa tÀtmassa pÄ rulle. Om du nÄgon gÄng skall tÀta nÄgot rekommenderar jag stark just tÀtmassa pÄ rulle. Den Àr lÀtt att applicera med stor precision.

 

Demontering originallucka

Placeringen av luckan gav sig sjĂ€lv. Jag ville inte göra ett nytt hĂ„l i taket. Luckans mĂ„tt Ă€r ingen slump. Den Ă€r tĂ€nkt att ersĂ€tta befintlig lucka. PĂ„ min bil fanns redan en taklucka med 40×40 cm hĂ„l ovanför köket. SĂ„ första saken att göra var att ta bort den. Ett enkelt jobb, men tidsödande nĂ€r det kommer till rengöringen av den gamla tĂ€tmassan.

Detta arbete bör du göra en varm sommardag eller inomhus i en uppvĂ€rmd lokal. Är det för kallt blir det ett knepigt jobb. Jag hade tur, det gick tĂ€mligen smĂ€rtfritt trots allt. Viktigast Ă€r att man rengör ordentligt sĂ„ att den nya tĂ€tningsmassan fĂ„r bĂ€sta möjliga förutsĂ€ttning att fĂ€sta ordentligt. De olika momenten framgĂ„r av bilderna.

 

El fanns nÀra

Elanslutningen kunde jag plocka upp vid köksflÀkten alldeles bredvid luckan. MaxxFan styrs via en fjÀrrkontroll sÄ ingen strömbrytare behövdes och avsÀkringen var redan klar för köksflÀkten. Det blev en kort kabelkanal i taket.

Alternativet hade varit att borra snett ner genom isoleringen in i taket i det skÄp jag hade köksflÀkten. Med en 5 mm installationsborr skulle det varit fullt möjligt, men jag avstod eftersom jag inte var sÀker pÄ hur eventuell kondens skulle bete sig i borrhÄlet.

 

Följ monteringen i bildgalleriet nedan. Kicka för större bild och bildtext.

Kan vara igÄng under fÀrd och i ruskvÀder

Funktionerna som flÀkten erbjuder Àr mÄnga:

  • Sug ut luft
  • BlĂ„s in luft
  • Variabel hastighet frĂ„n 1 till 10 (dĂ€r 1 inte hörs och 10 Ă€r halv storm)
  • Termostatstyrt automatlĂ€ge (styr efter önskad temperatur genom att öppna och stĂ€nga luckan)

 

FlÀkten kan, om man vill, lÀmnas öppen nÀr man kör och Àven i hÀllregn.

Man stÀller enkelt in önskat lÀge via fjÀrrkontrollen. Det finns Àven kontroller pÄ sjÀlva luckan inklusive ett vred för att manuellt öppna och stÀnga.

Jag tÀnker att detta mÄste vara en drömpryl för djurÀgare som kort tid lÀmnar sin Àlskling i husbilen.

 

Efter ett Är Àr jag ett stort fan (kunde inte lÄta bli
 )

Resultatet för oss blev lÄngt över förvÀntan. FrÀsch och frisk luft i hela bilen. PÄ natten stÀller vi flÀkten pÄ att suga ut luft i lÀge 2. Den hörs dÄ inte och suger in luft frÄn vÄrt luftintag under bilen. DÀr, nÀra marken, Àr luften sval.

Vi anvÀnder inte automatlÀget för det vÀsnas sÄ mycket att man vaknar nÀr luckan öppnar eller stÀnger.

 NÀr vi anvÀnder köksflÀkten blÄser vi in luft med MaxxFan och skapar ett övertryck i bilen som hjÀlper köksflÀkten att ventilera ut stekoset.

Jag Ängrar en sak: PÄ bilderna sÄg den rökfÀrgade luckan hÀftig ut, men vÀl pÄ plats tog den bort en hel del dagsljus i köket. Jag skulle definitivt ha valt den glasklara luckan om jag hade möjligheten att vÀlja pÄ nytt. Om nÄgon lÀsare har en glasklar lucka och gÀrna vill byta mot en rökfÀrgad kan vi mötas för ett luckbyte. I ett duschutrymme eller ovanför en frÀmre taksÀng passar rökfÀrgat bra.

Fakta

SÀljs av vÀlsorterade tillbehörsbutiker

www.kamafritid.se

www.maxxfan.se

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift