Meny

.

McLouis Mc2-73G

För göra livet enkelt för sig och sina kunder har McLouis’ importör – Autohallen Husbilar –valt att ha i princip hela tillvalslistan som standard. ÄndĂ„ hĂ„ller sig denna lĂ„ngbĂ€ddare vĂ€l under 600 000 kronor. Vad Ă€r haken?

 

Text och foto Stefan Janeld

 

Dagen efter att MÀlardalen drÀnkts av en av Ärhundradets vÀrsta regnskurar Àr luften sÄ hög som den bara kan vara pÄ hösten. I horisonten Àr ett nytt regnvÀder pÄ ingÄende. Jag skyndar mig att ta bilder medan ljuset hÄller i sig. Objektet heter McLouis Mc2-73G och har aldrig farit genom sÄ hÀr frisk och frÀsch luft, född som hon Àr under Toscanas stekande sol.

Mc2 Àr den billigaste modellserien i McLouis program. En inropare som ska locka nya kunder till fabrikatet.

Det lÄga priset till trots Àr hon modernt byggd med plastreglar istÀllet för trÀ och isolering med slutna celler istÀllet för frigolit. Inför sÀsongen 2015 Àr byggsystemet uppgraderat med ett trÀfritt golv.

TrÀfritt ett viktigt argument. Det finns gott om instegsbilar, men fÄ byggda helt utan trÀ i vÀggar, tak och golv. Byggtekniskt tillhör McLouis Mc2-73G den övre mellanklassen.

Förhöjd totalvikt rekommenderas

Intet saknas nÀr det kommer till sÀkerhet och komfort. Ovanligt för en instegsbil dÀr man brukar dra Ät svÄngremmen till sista hÄlet.

Motorn pÄ 130 hÀstkrafter 2,3 liters slagvolym och 320Nm i vridmoment rÀcker till för att hÀnga med hetsen pÄ motorvÀgen.

En glad nyhet sedan Fiat lyfte sin Ducato Àr att progressiv styrservo hittat ner till denna motor, tidigare endast förbehÄllen 3,0 liters rovan. Det gör det enklare att manövrera i trÄng trafikmiljö. LÄdan Àr manuell och sexvÀxlad.

De nya kaptenstolarna som Fiat frÄn modellÄr 2015 begÄvat sina camperchassin med Àr betydligt bekvÀmare Àn föregÄngarna, om Àn i högsta laget.

Fiats 3,5 tons chassi Àr mjukt satt och komfortabelt Àven utan maximal last i bodel och garage. Testet gick pÄ asfalt och grusunderlag, bÄda underlagen bemÀstrades utan knot.

Det gÄr att för nÄgra extra tusenlappar fÄ en förhöjd totalvikt pÄ 3 650 kilo. Bra val om nÄgon frÄgar mig. Bilen Àr som sagt mycket vÀlutrustad och varenda pinal vÀger, vill man kunna lasta mer Àn det allra nödvÀndigaste rÀcker inte en totalvikt pÄ 3 500 kilo lÄngt.

Vintertid dÄ?

Vid en elstolpe Àr förutsÀttningarna goda att trivas ombord. VÀrmaren Àr pÄ 6kw och försedd med elpatron. Golvet vÀrms med el liksom den isolerade spillvattentanken. InvÀndigt isolertÀcke för framrutan gör lite nytta, det Àr vÄr erfarenhet. Investera i ett utvÀndigt tÀcke som tÀcker hela kupén istÀllet.

TvÄ svaga punkter:

 • 1: Tömningen till spillvattentanken Ă€r oskyddad och kommer att frysa. Den ska hĂ„llas öppen med en balja under.
 • 2: VĂ€rmaren finns bak i bilen och fördelar INTE vĂ€rmen jĂ€mnt i hela bodelen.

Jag tycker

579 000 riksdaler för en bil med fyra sovplatser, delat badrum, garage, vĂ€rmegolv, 6kw vĂ€rmare med elpatron, 130 watts solpanel, markis, teve, DVD, cykelstĂ€ll, isolerad uppvĂ€rmd spillvattentank, backkamera, antisladd, antispinn, hill descent control, hillholder, elhissar, elspeglar, farthĂ„llare och en bodel byggd med plastreglar och isolering med slutna celler – det Ă€r onekligen mycket bil för pengarna.

Och nÄgon hake hittar vi inte i bilen.

Men vi Àr kritiskt instÀllda till gasolutrymmet, avsaknaden av fönster pÄ höger sida och det faktum att man sitter pÄ olika höjd kring bordet i soffa och framstolar.

Att bilen sover fyra gör inte att den Ă€r lĂ€mplig som familjebil. Stuvutrymmen rĂ€cker inte till. Är man tvĂ„ rĂ€cker de gott och vĂ€l. Se taksĂ€ngen som extrabĂ€dd de fĂ„ gĂ„nger ni har nattgĂ€ster. Eller anvĂ€nder bilen som gĂ€ststuga hemmavid.

Den som letar en ny husbil i lÀgre prisklass, kanske som alternativ till en begagnad, har i McLouis Mc2-73G en kandidat som inte skÀms för sig.  

Fakta

Utrustning testbil

Dubbla airbags, ABS, antisladdsystem, antispinnsystem, hillholder, hill descent control, AC, farthÄllare, elhissar, elspeglar, centrallÄs, backkamera, DVD, TV, solpanel 130W, elektrisk golvvÀrme, isolermatta framruta, 6kw luftburen vÀrme med elpatron, kyl med separat frys, myggnÀt bodelsdörr, 100% LED belysning

Vi gillar

 • UtrustningsnivĂ„n
 • Prislappen
 • Modernt bodelsbygge
 • Sovrummet
 • Garaget – stort, öppnar frĂ„n bĂ„da sidor
 • VĂ€l hopskruvad

 

Vi önskar

 • Att alla i sittgruppen satt pĂ„ samma nivĂ„
 • LĂ€slampor i sittgruppen
 • Fönster i dörr eller ovan lillsoffan
 • Att de stora skĂ„pen i köket inreddes med hyllor eller trĂ„dkorgar, som det Ă€r nu Ă€r de hopplösa att hĂ„lla ordning i.

 

Vi gillar inte

 • Gasolutrymmet – lĂ„gt placerat, trĂ„ngt, trist tröskel, lövtunn plast och tunga flaskor Ă€r en usel kombination
 •  

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift