Meny

.

McLouis Mc4-32 Yearling Limited Edition

Den berömda damskon.

Liten nog att konkurrera med en inredd skÄpbil bjuder den pÄ komfort vÀrdig en bil över sju meters lÀngd.  Men inte utan kompromisser.

 

Testad av Stefan Janeld

 

McLouis har en stark stÀllning i Sverige. Bra priser, snygg design, trivsamma bodelar Àr anledningen. Att handlarna arbetat lÀnge och lÄngsiktigt med fabrikatet bidrar verksamt. Testbilen Àr prissatt som en instegsbil, men kÀnns mer som mellanklass.

VÀlutrustad kupé

Bakom ratten Ă€r det sig likt: jag sitter vĂ€l högt men i bekvĂ€ma stolar – Fiat original klĂ€dda i skinn. Överblicken Ă€r god. Att manövrera bilen i trĂ„ng miljö Ă€r en barnlek – inte som att manövrera en skĂ„pbil, den extra bredden mĂ€rks pĂ„ parkeringsplatsen, men i all övrig manövrering Ă€r den skĂ„pbilslik.

Motorn pĂ„ 130 hĂ€stkrafter passar bilen perfekt – ger bra knuff utan att bli ryckig i lĂ„g fart.

Standardutrustningen Ă€r omfattande, sĂ€rskilt med tanke pĂ„ prislappen – farthĂ„llare, antisladd, dubbla airbags, Traction+ antispinsystem, AC, CD, elhissar och elspeglar.

FĂ€rden Ă€r stadig Ă€ven i motorvĂ€gstempo. Den korta hjulbasen ger ett nickigt upptrĂ€dande pĂ„ dĂ„liga vĂ€gar. Det Ă€r bladfjĂ€derns rekyl som Ă€r boven i dramat – lika för alla bladfjĂ€drade chassin, inget unikt för testbilen. Nickandet avtar normalt med ökad last. Men testbilen Ă€r ingen lastĂ„sna. Montera stödluftfjĂ€dring för nĂ„gra tusenlappar sĂ„ Ă€r du kvitt nickandet. Chassit Ă€r Fiats lĂ„ga specialchassi med bred spĂ„rvidd. Inredningen Ă€r tyst under fĂ€rd, inget gnek eller gnĂ€ll.

Last för tvÄ

Den lilla bilen har en relativt hög tillÄten lastvikt, 640 kilo, men var finns plats att packa? Med badrum i akterskeppet uteblir ett konventionellt garage. IstÀllet har McLouis klÀmt in en stuv med full höjd, Ätkomligt in- och utifrÄn, försedd med justerbara hyllor vilket gör det möjligt att fÄ med sig smala och höga saker. Dock ryms inte campingbord och stolar.

InvÀndigt finns en garderob placerad i badrummet, hyggligt med överskÄp och viss stuv i soffans socklar, dÀr prylarna fÄr samsas med batteri, vattentank och vÀrmare. Det blir att packa med omtanke. I köket Àr det gott om plats för utensilier och specerier, kylen Àr pÄ 150 liter! En bil för vana resenÀrer med ordningssinne vill jag sammanfatta i positiv anda.

Jag tycker

FĂ„ korta husbilar kan erbjuda samma volym och komfort i bodelen – badrum och sittgrupp Ă€r vĂ€l tilltagna och köket gör sitt jobb. Att offra sovrummet Ă€r vanligen ingen lyckad lösning pĂ„ vĂ„ra breddgrader. HĂ€r vill kunderna ha en sĂ€ng i markplan. I Yearling fĂ„r de det, Ă€ven om de mĂ„ste trycka pĂ„ en knapp för att trolla fram den.

KÀnslan ombord Àr trivsam med en öppen och ljus bodel, aningen lyxig. Sittgruppen har sina sidor. Den Àr lÀtt att Àntra, bordet Àr stort men magar fÄr plats; Ä andra sidan Àr ryggstöden platta och saknar svankstöd.

McLouis har prioriterat god sovkomfort för de gÄnger man bÀddar sittgruppen. En i min mening korkad prioritering. Bilen sover visserligen fyra men Àr i grund och botten en tvÄpersonersbil och dÀr ska sittkomforten sÀttas i första rummet. Du rÀddar sittkomforten med kuddar.

Kvalitetsintrycket ligger i nivÄ med prislappen, finishen Àr dock högre Àn vÀntat och utrustningsnivÄn likasÄ. PrisvÀrd? Absolut!

Den som söker en kort bil men tycker plÄtisar Àr för trÄnga har hÀr ett alternativ.

Fakta

Vi gillar

 • Körsmidigheten
 • Sittgruppen (med lite kuddar)
 • Badrummet
 • Att sĂ€ngen kommer sĂ„ lĂ„ngt ner
 • RymdkĂ€nslan och ljuset

 

Vi önskar

 • Bredare sĂ€ng
 • Dynor gjorda för sittkomfort istĂ€llet för bĂ€ddkomfort
 • Stuv som rymmer campingmöbler – dock inga bra förslag pĂ„ hur.
 • Framstolar vars höjd harmonierar med bordets

 

Vi gillar inte

 • Gasolutrymmet
 • Avsaknad av hall

Utrustning testbil

ABS, dubbla airbags, antispinn, antisladd, farthÄllare, AC, CD stereo (ej monterad pÄ testbilen), skinnklÀdsel, markis (ej monterad pÄ testbilen), spis, kyl med separat frys, luftburen vÀrme med elpatron, elmanövrerad taksÀng, draperi för mörklÀggning och insynsskydd

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift