Meny

.

Modellår 2023 – Knaus Tourer Van och Tourer CUV

Sist jag stötte på en halvintegrerad husbil baserad på Volkswagen Transporter var för tio år sedan. Då var det en Karmann. Denna gång är det Knaus som står bakom. De lanserar bilen som en husbil med ”Flower Power Feeling”, men den har inte mycket gemensamt med de gamla hippiebussarna.

 

Av Stefan Janeld

 

Tourer Van lanseras i två versioner. En med tvärbädd och taksäng (500 MQ) och en utan fast säng (500 LT). Båda är 5,9 meter korta, 220 cm smala och har en totalvikt på endast 2 800 kg.

De två modellerna kommer erbjudas i tre utrustningsversioner. Grundversionen utan tilläggsnamn och så en Edition Pepper och en Vansation version.

För att en så pass kort husbil ska kunna husera fyra personer har Knaus i 500 MQ tagit en del nya grepp.

Taksängen är inte en drop-down säng. Det är en tvådelad, längsmonterad säng där bakre halvan skjuts upp över den främre när den inte används.

Badrummet kan expanderas när man ska duscha. För att kunna expandera badrummet måste den tvärställda sängen maka på sig och ge plats. Så den har en sektion man kan fälla undan. Hur det går till framgår av bilderna i bildgalleriet.

Tourer Van 500 MQ

Tourer CUV

Senare i sommar/höst kommer man även visa en version med popup-tak kallad Tourer CUV. Det unika med den är att hela taket lyfts rakt upp. Med taket nere är det inte ståhöjd i bodelen. Tanken är att den ska vara en praktisk vardagsbil, låg nog att komma in I parkeringshus, och en kompetent husbil.

Modellen har samma expanderbara badrum som i Tourer Van 500 MQ.

Man kan ana att detta är Knaus testballong för att se hur marknaden tar emot en halvintegrerad husbil med popup-tak. När Euro7 utsläppsnorm träder i kraft kommer god aerodynamik vara viktigt. Smala och låga fordon är mer lättdrivna och förbrukar därför mindre bränsle vilket ger lägre utsläpp. Att få husbilar med dagens mått och design godkända kommer vara svårt så länge man inte har en utsläppsfri eller ultrasnål drivlina.

 

Än så länge finns bara datorgenererade bilder att tillgå. Vi hoppas kunna ta egna på Caravan Salon senare i sommar.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift