Meny

.

Modellår 2023 – Niesmann+Bischoff Flair

I övre premiumklassen lever modellserier länge innan de görs om. Niesmann+Bischoff Flair har sett i stort sett likadan ut sedan 2014. Exteriören ändras inte jättemycket till 2023. Men interiören, den blir helt annorlunda. Här är det revolution snarare än evolution.

 

Av Stefan Janeld

 

Flair är Niesmanns högsta modellserie. En exklusiv husbil baserad på Iveco Daily, med påkostade tekniska lösningar och byggkvalitet i toppklass. Men det Niesmann är mest kända för är sin design. Som ingen annan tillverkare satsar de på design. Ibland så pass att det går ut över funktion.

Deras exteriördesign har bildat skola och är branschens måttstock. Du kan hitta designelement från deras modeller hos de flesta tillverkarna i premiumsegmentet. Interiördesignen har inte fått samma uppmärksamhet, den är konservativ på gränsen till tråkig.

Men då de för ett par år sedan introducerade iSmove, en helintegrerad modell på 3,5 ton var det många som höjde på ögonbrynen när de såg inredningen. Den liknade inget annat. Varken i form, funktion eller färgskala.

Nya Flair får en interiör i samma anda. Ritad med linjal, multifunktionell och väldigt modern. Så modern att det tar ett tag att smälta intrycken. Men när man väl gjort det känns andra tillverkares inredningar kanske inte mossiga, men närapå.

 

Valmöjligheter

Att kunna göra sin husbil personlig har alltid varit viktigt för Niesmann. De erbjuder fler textilval och kombinationer än någon annan tillverkare. Enligt dem själva kan man få interiören i 34 560 olika versioner och exteriören i 128 stycken. Jag har inte synat påståendet och gissar att många av de personliga valen är på detaljnivå. Men helt klart är valmöjligheterna många.

 

Innovationer

I nya Flair är det fullt av smarta lösningar. Inte sällan dolda för att inte störa designen. Den längsgående soffan kan förvandlas till ett baksäte i färdriktningen. Ett stort skåp mitt i bilen döljer garderob, kylskåp, mikrovågsugn. Saker som normalt är fullt synliga men som i Flair integreras i designen utan att funktion går förlorad. Eller så väljer man att göra hela skåpet till en jättegarderob och förpassar kylen till köksmodulen.

Köket är en flexibel modul som kan utrustas med ugn, diskmaskin eller en utdragbar kyllåda. Det senaste är något jag efterlyst i många år. Vanligt på båtar men sällsynt i husblsvärlden. Fördelen med en låda framför et skåp är att kylan inte försvinner när man öppnar. Energisparande.

Spisfläkten är placerad bakom spishällen. När den inte används är den dold i köksmodulen, när man behöver den hissas den upp.

 

Att beskriva nya Flair i text blir långrandigt. I bildgalleriet nedan kan du se själv.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift