Meny

.

Modellår 2023, Carthago

Hos premiumtillverkaren i Aulendorf i södra Tyskland tar man det lugnt med nyheter inför 2023 eftersom man likt alla andra tillverkare jobbar hårt för att komma ikapp med leveranserna av 2022 års modeller. Men lite småfix på befintliga modeller görs och ett hål i utbudet täpps igen.

 

Av Stefan Janeld

 

Carthagos modellflora är enorm. Man erbjuder idag 6 helintegrerade serier om 62 modeller och 2 halvintegrerade om 16 modeller. Totalt 78 modeller på antingen Fiat eller Mercedes chassi. I Sverige säljs dessutom Malibus sortiment av plåtisar i ett särskilt Carthago utförande.

 

Ny halvintegrerad toppmodell

Bäst säljer Chic C-Line i helintegrerad version. Finns på både Fiat och Mercedes chassi. Som halvintegrerad kom den i ny version förra året, baserad på Fiat. Men de halvintegrerade modellerna är närmast nischprodukter. I denna prisklass väljer de flesta kunderna helintegrerat. I alla fall i Sverige.

I den lägre serien, C-Tourer, är det vanligare att kunden väljer en halvintegrerad husbil. Där är volymerna tillräckliga för att erbjuda de halvintegrerade modellerna på såväl Fiat som Mercedes.

Men! Kundernas makt är stor och det har klagats en del på att man inte kan köpa C-Line i halvintegrerat utförande baserad på Mercedes. Detta önskemål tillgodoses nu till säsongen 2023 med modellen Chic C-Line T 4.9 LE MB (T = Teilintegriert). En 7,5 meters husbil med långbäddar i sovrummet.

Det blir alltså endast en modell till att börja med. Det är den bäst säljande planlösningen från den Fiat baserade versionen. Huruvida modellserien växer beror helt på hur mycket som säljs. Exteriört känns den nya modellen igen på en platina färgad stötfångare.

 

Bekanta dig närmare med den nya modellen i bildgalleriet nedan

Uppdaterad Liner For Two

Serien med den för Carthago speciella Q-soffan, inte U-soffa eftersom den nästan helt omsluter bordet, uppgraderas till nästa säsong. Inget radikalt, mer finputsning.

Lite ljusare nyanser i interiören, nya handtag till luckorna, golv med marin design och kromlister som smyckar garderobsdörren. Utvändigt är grafiken ny.

C-Compactline får nytt interiöralternativ

Den smala och lätta modellserien C-Compactline är Carthagos 3,5 tons serie med goda lastvikter. En svår nöt för premiumtillverkare att knäcka eftersom kvalitet väger. Ingen storsäljare i Sverige där många kan köra tyngre husbilar på sina B-körkort. Men i Tyskland och Frankrike är 3,5 tons gränsen stenhård och där säljer denna serie bra.

Serien lämnas orörd till nästa år men får ett nytt alternativ på möbeldekor kallad Casablanca.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift