Meny

.

Mystiskt fel på kompressorkylskåpet

När jag var ute i midsomras uppstod det något konstigt med kylskåpet. Jag kom till ställplatsen Bjurbäckens Slussar, där ingick ström, så jag kopplade in mig på 230 V. Det var då det mystiska infann sig. Kompressorn började låta konstigt. Det lät precis som något släpade emot, eller som när ett lager börjar bli dåligt. När jag sedan skiftade till 12 V tystnade ljudet.

Nu fick jag något att fundera på några dagar. Till sist ringde jag Thermoprodukter och pratade med Anders Stenvinkel om mystiken.

 

Av Håkan Bengtzon

 

Vi kom fram till att jag skulle åka ner till Kalmar så de får titta och lyssna. En resa som jag kunde kombinera med ett oplanerat besök till Öland, denna alltid så förtjusande ö. Som fotointresserad finns alltid massor av spännande motiv att leta rätt på.

Stefan Selenhag skulle hjälpa mig, det tog honom någon minut att ställa diagnosen. Ett blad på kylfläkten till kompressorn hade gått av. Vid 12 V drift orkade inte fläkten gå runt, den satt fast. Vid inkoppling till 230 V är uppenbart spänningen högre och fläkten orkade dra runt, med ett missljud som följd. Efter 25 minuter var det hela löst.

Stor eloge till Thermoprodukter för god service och support. Ett trist fel gör en ledsen, men när samma fel proffsigt rättas till blir man glad igen.

Fläkten går lite långsammare på 12 V, troligen för att spara batteri. Vid drift på 230 V så orkade den dra runt trots ett skadat fläktblad.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift