Meny

.

Niesmann+Bischoff Smove

TÀnkt för tvÄ.

Niesmann+Bischoff Smove Ă€r den första halvintegrerade “Linern”, om man ska tro pĂ„ tillverkaren. Tre Ă„rs designarbete har resulterat i nya lösningar och en modern  interiör. Men – nota bene – det Ă€r en husbil som skapats för en specifik kundkrets: par utan barn.

 

Text och foto: Carla och Kees Witvliet

 

Först och frÀmst ska vi klargöra en sak. En Liner Àr alltid byggd pÄ ett lastbilschassi, vilket Smove inte Àr. Men genom att beskriva den som en halvintegrerad Liner markerar man att det Àr en exklusiv husbil, med pÄkostade tekniska lösningar.

Fronten och grillen har mÄnga likheter med storebror Arto. Aktern Àr en exakt kopia. Baklamporna och den inbyggda backkameran Àr detaljer vi hittar hos de andra familjemedlemmarna. Den inbyggda spoilern i bakdelen ska ge förbÀttrad vÀghÄllning. Den mjukt stigande taklinjen och övergÄngen mellan dörren i förarhytten och bodelen  Àr tilltalande.

Smove Àr byggd pÄ en Fiat Ducato med AL-KO chassi. En 2.3 Multijet Ducato 130 levereras som standard. Med lÄg tyngdpunkt och styv kontruktion Àr Smove en körglad husbil.

PÄ vÀnstra sidan finns ett serviceskÄp placerat med strömkontakt och fyll- och tömningpunkt för vattentankarna. Taket Àr i glasfiberarmerad plast, vÀggarna i aluminium-sandwich. En av de tvÄ strömlinjeformade panoramaluckorna i taket manövreras elektriskt.  Luckan öppnas framÄt och slÀpper in luft. Bakom luckan finns en fördjupning med plats för montering av solceller och parabolantenn.

En bra detalj: garaget pĂ„ den högra sidan har en elektrisk skjutdörr. Smart. I utrymmet finns tillrĂ€ckligt med plats för cyklar och campinggrejor. Eftersom man har valt att inte anvĂ€nda sig av en inbyggd trappa Ă€r klivet in till bodelen – trots det fĂ€llbara trappsteget – ganska högt.

Interiör

De bÄda panoramatakluckorna slÀpper in massor av ljus. Man tÀnker inte pÄ att bodelen faktiskt Àr smalare Àn normalt. StÄhöjden, 198 centimeter hela vÀgen frÄn för till akter, bidrar ocksÄ till intrycket. Men golvet vid dinetten Àr 14 centimeter högre, ett kliv som man mÄste vÀnja sig vid.

Det “gömda” köket  har anor frĂ„n 70-talets lösningar i bĂ„tar.  Med tĂ€ckskivan pĂ„ Ă€r det en praktisk byrĂ„, FĂ€ll upp skivan och det uppenbaras ett ultramodernt kök med tvĂ„ gasbrĂ€nnare. Den mörka glasplattan i botten Ă€r elegant och praktisk och underlĂ€ttar rengörningen efter matlagsbestyren. Ovanför diskhon finns en infĂ€llbar kran och man har tillrĂ€ckligt med arbetsyta pĂ„ det utfĂ€llda skĂ„pslocket. De tre lĂ„dorna i underskĂ„pet Ă€r bara hĂ€lften sĂ„ stora. Anledningen Ă€r att den vridbara toalettstolen i badrummet faller in i utrymmet under diskhon.

Dinetten kan bestĂ€llas i tvĂ„ utföranden: en bĂ€nk med tvĂ„ sittplatser och ett runt bord som tillsammans med de tvĂ„ stolarna i förarhytten bildar en hörna för fem personer. Eller, barsits-varianten med ett stort fast bord, pilotstol och en tvĂ€rbĂ€nk mittemot. HĂ€pp, tre lyxiga ‘fĂ„töljer’. 

Den mjuka oavbrutna linjen av överskÄp Àr elegant. SkÄpen gÄr i vitt kombinerat med ljus ek-look. SkÄpen ovanför förarhytten Àr fejk. Interiören Àr lyxig om man vÀljer lÀder och omfattar inte bara bÀnkar och stolar utan ocksÄ vÀggar.

Badrumsmöbleringen Àr smart utförd. TvÀttfatet försvinner under sÀngen och toaletten sticker in i pentryt. PÄ nÄgra sekunder har vi  trollat fram en duschkabin med vikdörr i plast. Den stadiga badrummsdörren i trÀ stÀnger av mot bodelen. I gÄngen till sovrummet stÄr ocksÄ det smala Thetfort-kylskÄpet.

Det finns flera valmöjligheter ocksÄ nÀr det gÀller sÀngarna. Husbilen levereras i tvÄ lÀngder vilket Àr direkt relaterat till sÀnglösningen: dubbel tvÀrsÀng (6.93 meter) eller lÄngbÀddar. Det sista varianten medför naturligtvis en lÀngre husbil (7.43 meter). Med skÄpsutrymme under sÀngarna och ett stÄende skÄp bredvid kylskÄpet finns  tillrÀckligt med garderobutrymme.

Installationer

Som man kan vÀnta sig i den hÀr prisklassen Àr installationerna i topp.  Vattentanken kan nÄs inifrÄn, lÀtt att fylla och tömma via serviceskÄpet. Ledbelysning och möjlighet till solceller och parabolantenn hör naturligtvis till.

Fakta

Vi gillar

  • Konstruktionen – vĂ€lbyggd
  • Barversionen av sittgruppen
  • Körglad

 

Vi önskar

  • LĂ€gre insteg
  • Att vi hade rĂ„d
  •  

Utrustning testbil

ABS, ESP, hillholder, elspeglar, elhissar, farthÄllare, 4 stycken 230 volts eluttag, 2 stycken USB-anslutningar, högt Thetford 140 liters kylskÄp, LED inomhusbelysning, 95 AH AGM bodelsbatteri, Silent vattentryckpump inkl. filtersystem.140 liter fÀrskvatentank, 120 liter spillvatentank, Truma 6kW CP+

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift