Meny

.

Knaus Sky i700 LEG

Passar svenskt lynne.

Halvintegrerade Sky Ti toppar Knauss f√∂rs√§ljningslistor. Till s√§song 2017 f√•r den och storebror, helintegrerade Sky-i, ett ansiktslyft med en helt ny front och bakdel. Vi tog en n√§rmare titt p√• en planl√∂sning som √§r popul√§r i Sverige ‚Äď l√•ngb√§ddar.

 

Text och foto: Carla och Kees Witvliet

 

Knaus använder sig av Fiat Ducatos camperchassi med den nya 130 hk Euro6-motorn. Under färden visade det sig att Grammers stolar är en fullträff. Skön sits och justerbar åt alla håll, även i höjdled. I omvänt läge vid dinetten sitter man som en kung.

Sky I har glasfibertak och en dubbel aluminium sandwich-konstruktion i golvet.  En stadig historia. Fyra ramfönstrer med dubbla rullgardinkassetter och fyra takluckor släpper in ett överflöd av ljus. 

Det rymliga garaget kan nås utifrån från båda sidorna. Praktiskt med den lättillgängliga serviceboxen på den vänstra sidan. Men man måste vara försiktig när man ska fylla vattentanken samtidigt som 230 volts-kabeln är ansluten.

Entrédörren har två plastiga lås. Bräckliga? Misstänker det. Vattentankarna har placerats i det dubbelbottnade golvet som kan nås inifrån och har plats för rejält med bagage. Värmaren, Truma, är placerad i sittbänken i dinetten. En placering som ger goda förutsättningar för en jämn distribution av värmen. Husbilen är i tyngsta laget, men man klarar sig med ett B-körkort. Men man packar inte in hur mycket som helst. Insteget till bodelen på 45 centimeter.  Lös fotpall är ingen dum idé.

Interör

I det lyxiga sovrummet fastnar blicken direkt på den långa takluckan. Här kommer man till ro under en stjärnfylld natthimmel. Det breda trappsteget underlättar sänggåendet och kattögat ser till att man hittar fram i nattmörkret. Under båda sängarna finns två förvaringsskåp med belysning.

Direkt i anslutning till sängarna har vi dusch- och toalettutrymmena placerade mitt emot varandra. Med toalettdörren kan bodelen stängas av, det ger i sovrummet en privat känsla. För att kunna sitta hyggligt bra på toaletten kan toalettväggen skjutas ut 20 centimeter och skapar mer utrymme mellan dörren och toalettstolen. Inskjuten skapas utrymme vid fotändan av sängen. En praktisk lösning. Toalettutrymmet ser komfortabelt ut med en Dometic snurrtoalett, handfat med en väggkran i snygg design och tillräckligt med skåputrymme. En liten taklucka släpper in frisk luft. I duschkabinen finns också en taklucka.

Vinkelköket är praktiskt inrett med hängkorgar och den avlånga gasspisen med tre brännare lämnar tillräckligt med arbetsutrymme för köksbestyr. En stadig kran är placerad över diskhon och kantbelysningen framhäver köket när mörkret faller på. Till standardutrustningen hör också ett Dometic Slimtower kylskåp.

Inredningens möblemang går i en kombination av ljus ek och grå tränyanser och ett snyggt trädäck till golv.

I dinetten med plats för fem personer kommer stolarna i förarkabinen att vara storfavoriter. Härifrån har man också den bästa platsen en TV-tittarkväll. Bildskärmen är diskret placerad bakom dinettebänken.

Den höj och sänkbara sängen i förarkabinen har två stöd nedsänkt, vilket ger bra stabilitet. Den elektriskt reglerbara rullgardinen vid förarrutan isolerar jättebra.

Installationer

Ingenstans befinner sig ledningar och rör inom synhåll. Serviceboxen har också ett separat utrymme för batterierna. Vattentankarna är lättåtkomliga när det skall göras rent.  Belysningssystemet är inte bara snyggt utan kan också regleras med touchknappar. Det finns tillräckligt med eluttag, sex gånger 230 volt, och man har inte heller glömt USB-uttaget.

Fakta

Vi gillar

  • V√§rmarens framskjutna placering
  • Serviceluckan
  • Belysningskonceptet
    Framstolarna

 

Vi önskar

  • B√§ttre lastvikt
  • Ett l√§gre insteg i bodelen¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†
  • ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†

Utrustning testbil

Klädda vändbara Grammer-stolar i förarhytten, airbags, ABS, ESP, farthållare, AC, sotfilter, Hill Holder (starthjälp), automatisk fordonsbelysning, Fix & Go-kit (inget reservdäck), Truma Combi 6kW värme + CP Plus, 3 gasbrännare, Dometic toalett, 124 liters friskvattentank, 101 liter gråvattentank, stort 145 liters kylskåp, 95 AH Gel bodelsbatteri.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift