Meny

.

Knaus Sky i700 LEG

Passar svenskt lynne.

Halvintegrerade Sky Ti toppar Knauss försĂ€ljningslistor. Till sĂ€song 2017 fĂ„r den och storebror, helintegrerade Sky-i, ett ansiktslyft med en helt ny front och bakdel. Vi tog en nĂ€rmare titt pĂ„ en planlösning som Ă€r populĂ€r i Sverige – lĂ„ngbĂ€ddar.

 

Text och foto: Carla och Kees Witvliet

 

Knaus anvÀnder sig av Fiat Ducatos camperchassi med den nya 130 hk Euro6-motorn. Under fÀrden visade det sig att Grammers stolar Àr en fulltrÀff. Skön sits och justerbar Ät alla hÄll, Àven i höjdled. I omvÀnt lÀge vid dinetten sitter man som en kung.

Sky I har glasfibertak och en dubbel aluminium sandwich-konstruktion i golvet.  En stadig historia. Fyra ramfönstrer med dubbla rullgardinkassetter och fyra takluckor slÀpper in ett överflöd av ljus. 

Det rymliga garaget kan nÄs utifrÄn frÄn bÄda sidorna. Praktiskt med den lÀttillgÀngliga serviceboxen pÄ den vÀnstra sidan. Men man mÄste vara försiktig nÀr man ska fylla vattentanken samtidigt som 230 volts-kabeln Àr ansluten.

Entrédörren har tvÄ plastiga lÄs. BrÀckliga? MisstÀnker det. Vattentankarna har placerats i det dubbelbottnade golvet som kan nÄs inifrÄn och har plats för rejÀlt med bagage. VÀrmaren, Truma, Àr placerad i sittbÀnken i dinetten. En placering som ger goda förutsÀttningar för en jÀmn distribution av vÀrmen. Husbilen Àr i tyngsta laget, men man klarar sig med ett B-körkort. Men man packar inte in hur mycket som helst. Insteget till bodelen pÄ 45 centimeter.  Lös fotpall Àr ingen dum idé.

Interör

I det lyxiga sovrummet fastnar blicken direkt pÄ den lÄnga takluckan. HÀr kommer man till ro under en stjÀrnfylld natthimmel. Det breda trappsteget underlÀttar sÀnggÄendet och kattögat ser till att man hittar fram i nattmörkret. Under bÄda sÀngarna finns tvÄ förvaringsskÄp med belysning.

Direkt i anslutning till sÀngarna har vi dusch- och toalettutrymmena placerade mitt emot varandra. Med toalettdörren kan bodelen stÀngas av, det ger i sovrummet en privat kÀnsla. För att kunna sitta hyggligt bra pÄ toaletten kan toalettvÀggen skjutas ut 20 centimeter och skapar mer utrymme mellan dörren och toalettstolen. Inskjuten skapas utrymme vid fotÀndan av sÀngen. En praktisk lösning. Toalettutrymmet ser komfortabelt ut med en Dometic snurrtoalett, handfat med en vÀggkran i snygg design och tillrÀckligt med skÄputrymme. En liten taklucka slÀpper in frisk luft. I duschkabinen finns ocksÄ en taklucka.

Vinkelköket Àr praktiskt inrett med hÀngkorgar och den avlÄnga gasspisen med tre brÀnnare lÀmnar tillrÀckligt med arbetsutrymme för köksbestyr. En stadig kran Àr placerad över diskhon och kantbelysningen framhÀver köket nÀr mörkret faller pÄ. Till standardutrustningen hör ocksÄ ett Dometic Slimtower kylskÄp.

Inredningens möblemang gÄr i en kombination av ljus ek och grÄ trÀnyanser och ett snyggt trÀdÀck till golv.

I dinetten med plats för fem personer kommer stolarna i förarkabinen att vara storfavoriter. HÀrifrÄn har man ocksÄ den bÀsta platsen en TV-tittarkvÀll. BildskÀrmen Àr diskret placerad bakom dinettebÀnken.

Den höj och sÀnkbara sÀngen i förarkabinen har tvÄ stöd nedsÀnkt, vilket ger bra stabilitet. Den elektriskt reglerbara rullgardinen vid förarrutan isolerar jÀttebra.

Installationer

Ingenstans befinner sig ledningar och rör inom synhÄll. Serviceboxen har ocksÄ ett separat utrymme för batterierna. Vattentankarna Àr lÀttÄtkomliga nÀr det skall göras rent.  Belysningssystemet Àr inte bara snyggt utan kan ocksÄ regleras med touchknappar. Det finns tillrÀckligt med eluttag, sex gÄnger 230 volt, och man har inte heller glömt USB-uttaget.

Fakta

Vi gillar

  • VĂ€rmarens framskjutna placering
  • Serviceluckan
  • Belysningskonceptet
    Framstolarna

 

Vi önskar

  • BĂ€ttre lastvikt
  • Ett lĂ€gre insteg i bodelen         
  •                                                               

Utrustning testbil

KlÀdda vÀndbara Grammer-stolar i förarhytten, airbags, ABS, ESP, farthÄllare, AC, sotfilter, Hill Holder (starthjÀlp), automatisk fordonsbelysning, Fix & Go-kit (inget reservdÀck), Truma Combi 6kW vÀrme + CP Plus, 3 gasbrÀnnare, Dometic toalett, 124 liters friskvattentank, 101 liter grÄvattentank, stort 145 liters kylskÄp, 95 AH Gel bodelsbatteri.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift