Meny

.

Ny multimedia höjer upplevelsen

Moderna bilars förarmiljö domineras av en stor multidisplay som är likt en förvuxen smartphone. Men med ännu fler funktioner.

I vår medarbetare Håkans husbil satt det en enkel bilstereo som med tiden tappat förmågan att hålla kvar radiostationer och dessutom ger hela förarmiljön en daterad look. Tills nu! Nu tronar där en stor display med knivskarp skärm. Den ger hela förarmiljön ett lyft och får den åldrande Frankian att kännas modern.

 

Av Håkan Bengtzon

 

Ni som följer med här på Alltomhusbilen.se vet att jag bor permanent i min husbil och att jag är lite av en teknikfreak som löpande uppdaterar och förbättrar min husbil. Det mesta ombord är moderniserat och förbättrat. Men länge har jag levt med en radio som är både lynnig och låter illa.

Att byta till något liknande vore både billigt och enkelt. Men jag vill ha en uppgradering, något som låter bra, är enkelt att använda och har en tydlig display. Carplay/androidauto, bra handsfree och digitalradiomottagare så den är framtidssäkrad. Jag vill inte ha ett separat slutsteg, så det ska vara en bra förstärkare i den från start.

Alternativen var många men efter några månaders sökande på nätet fastnade jag för en Alpine Halo 11 iLX-F 115D med 11-tums skärm. Bra recensioner i tester och goda omdömen från ägare fällde avgörandet. Priset på 11 990 kronor var lite svårt att smälta, men inte högre än liknande produkter från andra tillverkare.

 

Anpassad installation

Enheten är en enkel DIN med utanpåliggande, vinklingsbar, skärm som går att justera i höjdled. Det är enkelt att få bra betraktningsvinkel.

Medföljande kablage passar det befintliga. Så installationen är mycket simpel. Men jag vill ha den kopplad till bodelsbatteriet och ha en dedikerad av/på knapp. Så är det inte tänkt att den ska kopplas in, den ska stängas av och på via tändningen, så det blev lite pysslande. Men efter en natts arbete var det klart.

Idag ler jag varje gång jag startar den och ser den tydliga och mycket lättanvända displayen. Gränssnittet är helt intuitivt.

Jag har inte kopplat in backkameran till displayen, man kan koppla in tre stycken, men jag använder navigatorn, radion (med mycket bra mottagning), Spotify och en handsfree med bra ljud. Förstärkaren är stark nog att leverera ett klart ljud under färd.

Kort sagt är jag mycket nöjd. Och inte bara är funktionen den jag sökte. Hela förarmiljön har fått ett lyft och ser nu mycket modernare ut.

 

Klicka för större bilder och bildtexter

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift