Meny

.

Att välja husbil

Välkommen till en artikel för dig som letar första husbilen. Att köpa husbil är ett stort beslut. Många saker ska tas i beaktande. Även känslomässiga. Jag skulle till och med gå så långt som att säga att känslan man får för en husbil är det som avgör vilken man väljer. Men känslor är individuella och inget vi kan tipsa eller ha åsikter om.

Artikeln är menad att starta en tankeprocess. För dig som vill fördjupa dig har vi i artikeln en mängd länkar att följa.

 

Av Stefan Janeld

 

Pris – de flesta har en budget

Ofta den trånga sektor som styr vilka bilar man kan titta på. Och visst är det märkligt hur en liiiiite dyrare husbil, precis utanför budgeten, alltid tycks ge så mycket mer. Detta helt oavsett vilken budget man har och oavsett om man letar ny eller begagnad.

Om man har en specifik summa på banken och tanken är att köpa husbilen kontant är budgeten fixerad. Men om du finansierar ditt köp är prislappen inte hela sanningen. Månadskostnad och avbetalningstid är styrande faktorer.

Många lockas av låg månadskostnad. Men risken med att välja låg månadskostnad och lång avbetalningstid är att om du vill byta husbil inom ett år eller två kan den vara värd mindre än du har kvar i lån.

 

Tips:

– Välj så snabb amorteringstakt som du har råd med.

– Välj hellre en lite billigare husbil så du har pengar över till att utrusta och åka.

– Även om du har pengarna kan det vara värt att finansiera husbilsköpet. Finansbolagen ger handlarna en provision för de finansieringar de förmedlar. Denna provision ger handlaren lite mer förhandlingsutrymme och kan göra att du kan få till en bättre affär. Sedan när affären är gjord och bilen är i din ägo kan du lösa finansieringen med pengarna du har på banken.

 

Läs mer om:

Köpa begagnad husbil, köpa helintegrerad

 

Kompetens

Många pratar premiumhusbil, att det ska vara högre kvalitet. Vilket ofta är sant. Men den största skillnaden mellan husbilar av olika dignitet är deras kompetens. Påkostade husbilar tar bättre hand om sina ägare när det är kallt och blött eller om underlaget brister.

Många köper en väldigt kompetent husbil, långt över deras behov. ”Bara utifall att.” Lite som att det på Östermalm i Stockholm var tätt med fyrhjulsdrivna terrängbilar som aldrig skulle se en skogsväg eller få lera i hjulhusen.

Inom kompetens ingår även sådant som lastvikt och lastutrymmen. Kanske en enklare byggd husbil passar bättre för att den har en högre lastvikt än den mer avancerade premiumhusbilen vars mer påkostade möbler och teknik tär på lastvikten?

Det är helt onödigt att kosta på sig en husbil byggd för långvarig fricamping vintertid om man bara vill ha en husbil som helgnöje under sommarmånaderna.

Eller köpa en 4WD plåtis med snorkel om du ska använda den för att upptäcka Europas stadskärnor.

 

Tips:

– Fundera på hur du ska använda husbilen. Vilken tid på året? Var? Hur länge varje gång? Vad ska tas med?

 

Läs mer om:

Premiumhusbilar, Instegshusbilar, familjehusbilar, plåtisar, planlösningar, värmesystem, vinterhusbilar

 

Fabrikat

I Sverige finns ett femtiotal husbilsfabrikat på marknaden. Vissa säljer mycket, andra säljer enstaka. Många ser likadana ut, vissa är också likadana trots olika namn. Detta för att marknaden domineras av ett antal stora koncerner som förfogar över många varumärken.

Det kan vara bra att känna till släktbanden eftersom du på så vis kan hitta fler exemplar av en husbil du tycker om. Fler valmöjligheter.

Att köpa ett välkänt och populärt fabrikat är tryggt. Om man vill sälja är det förmodligen snabbt och enkelt. Men att köpa husbil med ett öga på andrahandsmarknaden kan styra dig fel.

En del fabrikat har tydlig profil. Som att Concorde står för lyx, Kabe för vinterduglighet och Frankia för innovation. Andra fabrikat bygger sitt varumärke på argument som prisvärda, praktiska, kvalitet, design, brett utbud, hög utrustningsnivå, långa garantier.

Ofta kombineras argumenten.

Frågan är om argumenten håller att synas. Ta dig tid att läsa tester av fabrikaten du är intresserad av. Inte bara av den modell du är sugen på. Läs många tester, få en överblick.

 

Tips:

Du har säkert ett antal fabrikat som du identifierar dig med, som är ”dina” fabrikat.

Denna känsla är viktig, lyssna på den. Den betyder mer än vad alla dina vänner har för åsikter. Helt enkelt för att även dina vänner baserar sina åsikter på personliga behov och känslor.

 

Läs mer om:

Tester av nya husbilar, tester av begagnade husbilar, fabriksbesök

 

Handlare

Vilken husbilsmodell man köper är viktigt. Men kanske ändå viktigare är var man köper den. I alla fall om det blir problem.

Som husbilsägare behöver man bra support. Husbilar är avancerade produkter, byggda hantverksmässigt. Oavsett vilket fabrikat man köper kan det uppstå problem. Särskilt när man köper en sprillans husbil, som aldrig rullat på ojämna vägar eller brukats av ovana ägare.

Att köpa av en handlare långt bort kanske ger en prisfördel eller möjlighet att snabbt få just den husbilsmodell du önskat. Men är det praktiskt att vara så långt från ”sin” handlare.

 

Tips:

Ställ dig dessa frågor: Litar jag på handlaren? Kan jag få den service jag behöver?

Lyssna inte på rykten, alla handlare hamnar i konflikt med en kund till och från. Vissa av dessa kunder är väldigt högljudda, men knappast opartiska.

 

Mässor – en resurs

Jag kan tycka att det är konstigt att så många köper husbil under en mässa. Skulle själv föredra att i lugn och ro sitta hos en handlare och komma överens.

Men å andra sidan är det på mässor man kan få verklig överblick på marknaden och jämföra olika modeller på ett sätt som annars är omöjligt. Och när man hittat drömbilen, varför vänta? Särskilt i tider som dessa då det råder akut husbilsbrist.

 

Tips:

Vi på Alltomhusbilen.se har även en tjänst som heter Husbilsskolan. Som medlem i Husbilsskolan kan du ställa frågor via mail till oss. Vi blir din personliga, oberoende, husbilskonsult.

Vi svarar på frågor om allt som har med husbilslivet att göra. Husbilsskolan är inget forum. Dialogen sker via mail.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift