Meny

.

Var egoistiska när ni väljer husbil

En husbil är en stor investering. Det ligger många vakna nätter, samtal och grubblerier bakom beslutet vilken man till sist köper. Ändå är det många som byter husbil med förvånansvärt hög frekvens.

Det kan bero på ändrade förhållanden. Utflugna barn, till exempel, gör att man kan ha en mindre bil, eller kanske lika stor men med en planlösning bättre lämpad för två.

Eller så beror det på att man ändrar resvanor, tröttnar, hittar ett fynd, vill ha nyare drivlina.

Men! Det kan också bero på att man har helt fel utgångspunkt när man väljer husbil.

 

Av Stefan Janeld

 

Andrahandsvärdet

Hur många köper inte husbil med ena ögat på behov och det andra ögat stadigt fixerat vid om bilen är gångbar som begagnad?

Långbäddar är populärt. Att köpa en långbäddarsbil är riskfritt. Om man inte trivs med den inredningen kan man alltid snabbt bli av med bilen.

Å andra sidan. Med en sänglösning som man trivs med behöver man inte bekymra sig om hur gångbar den är på marknaden eftersom tanken på försäljning inte poppar upp.

 

För många sängplatser

Det absoluta flertalet som åker husbil är ett par som passerat de 50 med utflugna barn. Ändå vill de ha fyra sängplatser ombord. Motiveringen lyder att barnbarnen och eventuella gäster ska kunna följa med och att bilen blir mer lättsåld den dagen man ska byta. Man köper en bil med taksäng ”utifall att”.

Jag ser följande nackdelar:

– I en halvintegrerad modell med taksäng blir takhöjden ombord lidande, likaså ljuset ombord eftersom taksängen hindrar ljus från takluckan att leta sig in.

– I en helintegrerad husbil stjäl taksängen takhöjd över förarplatsen. Volymkänslan blir lidande och även mängden stuvutrymme eftersom det utan taksäng kunde fått plats en ansenlig mängd överskåp.

– För båda biltyperna gäller att taksängen äter upp värdefull lastvikt.

Nackdelarna tär på trivseln och därmed får man inte ut mesta möjliga av husbilslivet.

 

Tre fördelar med egoism

Jag menar att den stora investering en husbil är förtjänar en totalt egoistisk inställning. Köp en bil som så kompromisslöst som möjligt passar just era behov.

Var inte nöjd med utbudet i handlarens hall. När de köper hem lagerbilar har de definitivt ögat på andrahandsvärdet eftersom de vill kunna byta in lättsålda bilar i framtiden.

Om man köper en bil som passar de egna behoven istället för att tillfredställa andrahandsmarknaden blir det billigare, miljövänligare och inte minst trevligare.

Billigare för att du slipper värdeminskningen vid byte, en husbils billigaste mil inträffar efter tre-fyra år.

Miljövänligare för med fler nöjda husbilsägare behöver man inte tillverka lika många husbilar.

Trevligare för husbilen passar dig som ett par väl använda, mockasinsydda, skinnskor.

 

PS: Jag vet att det är ont om husbilar på marknaden. I år är det svårt att vara så egoistisk som jag förespråkar i denna artikel. Det är lite av “beggers can’t be choosers” på marknaden just nu. Men var så egoistisk du kan och vågar.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift