Meny

.

Nya solpaneler till husbilen

Inte alla tĂ€nker pĂ„ att solpaneler Ă„ldras. De lever i en hĂ„rd miljö och efter ett antal Ă„r tappar de sin effektivitet. Just detta har hĂ€nt med fyra av HĂ„kans paneler. DĂ€rför har skaffat nya och passar dessutom pĂ„ att göra ett test genom att koppla in panelerna pĂ„ tvĂ„ olika vis – serie- respektive parallell – för att se om det gör skillnad.

 

Av HĂ„kan Bengtzon

 

Det har blivit dags för mig att uppdatera en del av mina flexibla solpaneler pÄ husbilen. VÀnstra sidans paneler har slutat ladda, de kommer upp i max 10 volt.

Eftersom jag Àr tekniskt intresserad tog jag tid pÄ mig att leta nya paneler. Det enda jag visste var att jag ville ha flexibla paneler som Àr tunna och lÀtta. Jag bor heltid i husbilen och Àr noga med vikten.

Jag lÀste om olika tekniker och vad olika fabrikat framhÄller som sina fördelar. Min kunskap var redan god sÄ jag visste lite om vad jag skulle hÄlla utkik efter, ÀndÄ tog det ett par mÄnader att fÄ en överblick av marknaden.

 

FÄr 200 W mer pÄ samma yta

Att utvecklingen gÄr framÄt bevisas av att mina gamla 100W paneler var lika stora som de 150W Sunlux Optiflex paneler jag till sist valde. De Àr gjorda för att fungera bÀttre om de delvis skuggas. Verkningsgraden anges till 22,4%, vilket Àr högt. Dessutom ska de ha en ytbelÀggning som gör att de fÄr ökad effektivitet vid lÄg solvinkel.

Allt detta Àr enligt broschyrmaterialet. Ska bli intressant att se om jag hÄller med. Det fÄr jag Äterkomma till i senare artiklar, nÀr jag hunnit testa panelerna nu i vinter och senare i vÄr nÀr solen tittar fram pÄ allvar.

Men jag kan redan se att de nya panelerna börjar ladda tidigare Àn de tvÄ gamla jag fortfarande har kvar. De laddar Àven lÀngre tid nÀr det börjar skymma. SÄ att de Àr bÀttre Àn de gamla Àr tveklöst.

 

Vad Àr effektivast, serie- eller parallellkopplade paneler?

Laddregulatorn kan hantera upp till 60 volt in och leverera 12 volt till batteriet. SÄ man kan vÀlja att seriekoppla panelerna vilket höjer volttalet. Fördelen med detta Àr att med högre volt sjunker amperen. Det gör att man kan anvÀnda tunnare kablar. Men man kan inte seriekoppla hur mÄnga paneler som helst eftersom regulatorn inte kan hantera allt för höga volt-tal.

Man kan Àven parallellkoppla panelerna. Det har den teoretiska fördelen att om en panel skuggas pÄverkar det inte laddningen frÄn den andra panelen. Man kan Àven koppla ihop ett nÀst intill obegrÀnsat antal paneler utan att man överskrider regulatorns maximala spÀnning.

För att kunna se vilket som blir effektivast, eller om det Àr lika effektivt oavsett om man serie- eller parallellkopplar, har jag valt att seriekoppla tvÄ paneler och parallellkoppla tvÄ.

 

Min nya utrustning  

  • 4 st solpaneler SunluxÂź OPTIFLEX 150W 20V  3 299 kr/st
  • 1 st regulator Epever DuoRacer DR2106N-DDB MPPT 12V 20A  1049 kr
  • 1 st fjĂ€rrdisplay MT11 399 kr
  • 1 st Epever temperatursensor (3meter) 89 kr
  • Totalt 14 733 kr
  • Mer info pĂ„ Sunlux hemsida
De gamla panelerna, 6x100W
Fyra av de gamla panelerna borttagna. TvÄ kvar som referens.
De fyra nya panelerna ger lika mycket som de sex gamla nÀr de var nya.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift