Meny

.

Nya vinterdäck gjorde min husbil tystare och säkrare

Så var det tid igen att byta till vinterdäck. Jag gör det varje år tidigt så hinner däcken slita in sig och jag slipper de hysteriska köerna. Byter till sommarhjul sent av samma skäl samt att jag på så vis får ungefär samma körsträcka på sommar och vinterhjul. Av rubriken framgår att jag kör nordiska odubbade friktionsdäck, därav tystare bil. Varför jag även fått en säkrare bil ska jag ägna en stor del av denna artikel till att förklara.

 

Av Stig Forsberg

 

Det passar oss som åker till norra Frankrike under den snöigaste delen av vinterhalvåret att åka dubbfritt. Gillar inte att skotta snö, har gjort min livskvot anser jag. Gillar inte heller längre att åka så långt som till Spanien/Portugal. Frankrike blir en för oss passande kompromiss. Vinterhjulen måste då på ändå eftersom både Tyskland och Frankrike har vinterdäckskrav.

Slog mig ner med, Heinz-Petter Adlung, kundmottagare på Prodob i Upplands Väsby för att prata om mina däck. Huvudfrågan löd:

”Vad skiljer mina däck idag från de som jag monterade för sju år sedan?”

 

De har åldrats

Med ålder kommer en hårdnande gummiblandning, vilket är den största fienden för däckets funktion. Beräkna livslängden i normalfallet till 5/6 år. Mellan däckets klackar finns det breda skåror som avlägsnar vatten och slask. Ett vinterdäck är dessutom sajpat, dvs klackarna är tätt skura i olika mönster (ofta pilformade). Det gör att det öppnar sig successivt när den första klacken träffar underlaget. När underlaget har kvarvarande vatten så kommer kapillärkraften suga upp vattnet mellan sajpningarna. Det går oerhört fort, så de följande delar av klacken får kontakt med underlaget. Dvs däcket förhindrar vattenplaning och ger kontakt med ytan. I bästa fall fast underlag, i värsta fall snö eller is. Är däcket då gammalt öppnas inte sajpningarna och leder bort vatten och med hård gummiblandning blir friktionen minimal. Med ålder följer även risken för torksprickor, något som i värsta fall kan ge en däckexplosion.

 

De har mindre mönsterdjup

Mina däck hade när de togs av uppnått även sin gräns för godkänt lagligt mönsterdjup vid vinterväglag.

– Axel 1: 3 respektive 4 mm.

– Axel 2: 5 respektive 4 mm.

– Axel 3: 7 respektive 7 mm.

Jag försvarar mig med att de togs av sent i våras. Att axel 1 var mest slitet är normalt på en framhjulsdriven bil. Axel 2 får anses vara jämt slitna. Att axel 3 hade större mönsterdjup kvar berodde på att de var ett år yngre, dvs 6 år gamla. Jag har bara sporadiskt bytt position på däcken mellan axlarna. Det hade varit bättre att de däck som låg på axel 3 hade legat på axel 1 sista vintern.

Man kan även av slitagemönstret att tolka in att jag kört bilen med korrekt ringtryck i förhållande till lasten. Jag väger bilens axlar med jämna mellanrum och lägger i ringtryck efter gällande fabrikats ringtrycktabell.

 

Att köra med korrekt ringtryck har inte bara gjort att mina däck slitits jämt. Med fel ringtryck hade de inte hållit i sju år. Korrekt ringtryck har därmed förbättrat komforten och sparat slantar.

Sajpningen som lyfter bort vattnet syns tydligt

Nya däck är tystare däck

Vi kom att tala om vad som gjorde att min bil gick tystare på nya de vinterdäcken. Förklaringen är enkel: Nyare däck betyder mjukare gummiblandning, mer gummi på däcket som dämpar ljudet och sajpningar som ger mjukare gång jämfört med hårda sajpningar som uppträder som de hela klackarna på ett sommardäck.

 

Däcken är en liten del av husbilens driftkostnad

Däck är dyra i inköp, men de har i mitt fall rullat tämligen långt. När de nu faller för åldersstrecket, sju år, är de i praktiken även slutkörda.

En omgång vinterdäck kostar per idag 4 x 3 795 kronor, tillkommer omläggning och hjulskifte med 4 x 588 kronor. Totalt 17 532 kronor.

För de som utnyttjar husbilen, som vi gör, vintertid med 600 till 800 mil per år blir den totala milkostnaden 4 kronor per mil om man tar ut ca 4000 mil från sina däck. 50% mer för mig med en 3-axlad bil, alltså 6 kronor per mil. Jag har då räknat med anskaffningsvärdet idag, när jag köpte däcken var de billigare och därmed är min milkostnad faktiskt lägre. Dessutom är det ofta kampanjer och olika husbilsklubbar erbjuda rabatter. Så priset per mil är i verkligheten lägre.

Inte den högsta delen av driftkostnaden. Några andra ungefärliga exempel för mig. Värdeminskning 40 kr, Bränsle: 20 kr, Skatt: 4 kr, Försäkring: 11 kr, Service: 6 kr, Tvätt& diverse: 1 kr. Totalt 82 kronor/mil. Kalkylen för vinterdäcken blir naturligtvis betydligt sämre för den som bara kör 300 mil per år på sina vinterdäck. För låg körsträcka betyder inte att du kan ha däcken längre. Sju år är det som sätter gränsen ur säkerhetssynpunkt.

 

Vad har hänt på däckmarknaden generellt?

Kunderna ställer krav på bättre komfort, tystare däck samt säkrare däck. Samtidigt har bilarna blivit större och tyngre. Motorerna har utvecklats från att ge bästa vridmoment mellan 2500 till 3000 varv till att ge det redan mellan 1500 och 2000 varv. Elbilarna är ett exempel på både ökad vikt och höga vridmoment. Detta är en kombination som brukar kallas ”däckdödare”. Däcktillverkaren når dessa önskemål genom att göra mjukare däck, vilket i sin tur betyder kortare livslängd.

Med större bilar och ökade vikter har utbudet av fälgar för bredare och större däck ökat. Det finns nu mängder av däck och fälgar som passar till våra husbilar. Att hålla koll på lastindex för däck gör de flesta, men lastindex för fälgar tänker man sällan på. De fälgar som passar på en större SUV har oftast inte bärighet för våra husbilar. Kolla lastindex och kolla även att de är TÜV- godkända innan Du köper dem till Din husbil. Det finns dessvärre många inte godkända fälgar som passar till husbilar på marknaden.

 

Vad kommer hända med däck till husbilar?

Jag frågade vad som hänt kring vinterdäck och däckmönster för husbilar sedan jag bytte däck förra gången. HP berättade att inte mycket hänt, knappt synliga förändringar. Det är ju C-däck som redan från början byggts för att rulla med tunga laster. Det är dessutom däck som tillverkas i relativt korta serier om man jämför med personbilsdäck. Han förutspådde dock att tämligen snart kommer vi se förändringar från personsbilsidans snabba utveckling slå igenom även för husbildäck.

Fakta

Continental Camper Contact Viking

225 /75 16 C  118/121: 3795 kr/styck

Omläggning/balansering: 438 kr/styck

Hjulskifte sommar/vinter: 150 kr/styck

 

Detta är ungefärliga riktpriser, rabatter går att få om du är med i exempelvis en husbilsklubb.

Continental har funkat bra för mig så de fick förnyat förtroende.

HP Adlung arbetar på Prodob i Upplands Väsby. En verkstad anknuten till Autoexperten och Däckteam. En ofta anlitad kunskapskälla när det gäller husbilsdäck. Inte bara av oss, av hela branschen.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift