Meny

.

Pilote Atlas 696G, 2024

Atlas serien markerar Pilotes 60 Ă„rs jubileum. Serien bestĂ„r Ă€n sĂ„ lĂ€nge av en plĂ„tis, A603G, och tvĂ„ halvintegrerade kompaktmodeller – 656D och den lite lĂ€ngre 696G med tvĂ€rbĂ€dd bak och taksĂ€ng över sittgruppen.

Vi har tagit en tur med den senare. En smal husbil som har en tuff utstrÄlning och backar upp attityden med extra god framkomlighet genom att baseras pÄ Ford Transit Trail.

 

Text och fotografi: Carla och Kees Witvliet

 

Ford Transit Trail har en tuffare grill och svarta aluminiumfÀlgar. Snyggt. Men det som gör praktisk skillnad Àr Fords mLSD system, en automatisk diffspÀrr som ser till att kraften gÄr till hjulet med fÀste. Bra i sand, vÄtt grÀs och vintervÀglag.

I kombination med 170 hk motor och automatlĂ„da Ă€r fĂ€rden bĂ„de bekvĂ€m och trygg. Man Ă„ker mycket komfortabelt. Redan i standardutförande ingĂ„r mĂ„nga av Fords förarassistanssystem och en 8” multimedia frĂ„n Pioneer inklusive backkamera.

 

Modern bodelskonstruktion

VĂ€ggarna Ă€r i glasfibersandwich med plastreglar och isolering av extruderad polystyren, XPS. Dekoren och de svarta rutramarna ihop med den mörka förarhytten och gör bilen till en riktig ”eyecatcher”.

Garaget har en stor dörr, 85 x 111 cm, som gör att man enkelt fÄr in cyklar och campingmöbler. En utdragbar lÄda Àr en bra plats för elkabel och nivÄklossar.

Spillvattentanken Àr placerad över bakaxeln och kan nÄs frÄn inuti bilen. Vattentanken Àr placerad under höger soffa. Bakom förarsÀtet har batteri och elcentral sin plats. TvÄ solpaneler hÄller batteriet laddat i vackert vÀder.

 

Smal och rymlig

Face-to-face sittgruppen Àr populÀr och vi ser den i allt fler husbilar. Men den Àr inte jÀttevanlig i smalare modeller. Vilket Àr konstigt för hÀr gör den extra stor skillnad. Bilen kÀnns rymlig med gott om golvyta.

Sju personer fÄr plats. Det Àr ett litet steg till framsÀtena, nÄgot att vara medveten om.

Tresitssoffan kan byggas om till tvÄ motstÄende bÀltade sittplatser. Det blir lite trÄngt för benen, man fÄr pussla.

TvÄ sidofönster och ett takfönster slÀpper in gott om ljus.

 

Faciliteter

Köket Àr vÀldesignat med en snygg skottvÀgg mot dinetten. BÀnkskivan Àr i samma material som bordets skiva och de svarta accenterna runt fönstret ger ett stilfullt helhetsintryck.

En tvÄlÄgig gasolspis, stor diskho, rymliga lÄdor, sopkorg och en Dometic Slimline kyl Àr allt en kock behöver.

Badrummet Àr delat i en duschkabin och ett toalettutrymme, bÄda med varsin stor taklucka. Toalettdörren kan anvÀndas för att stÀnga mot bilens frÀmre halva. Dörren i sig Àr vÀldesignad med svarta detaljer.

 

Bra med invÀndig förvaring

TvÀrbÀdden bak Àr inte sÀrskilt stor. En lÀngd pÄ 210 cm Àr generöst. Men 131 cm bredd Àr i smalaste laget. Fönstret pÄ bakstammen höjer atmosfÀren. Fönstret har bÄde integrerad rullgardin och en svart lös som kan rullas ner.

Att man placerar ett fönster dÀr vittnar om att man litar pÄ sin konstruktion. MÄnga tillverkare avstÄr detta fönster för att det Àr en utsatt plats och krÀver omsorg för att skydda mot fukt.

Det Àr gott om överskÄp i sovrummet och under sÀngen en garderob. Högtalare ovanför sÀngen gör att du kan somna in till musik, ljudbok eller kanske valsÄng.

Den frĂ€mre taksĂ€ngen manövreras elektriskt och har ett bĂ€ddmĂ„tt pĂ„ 190 x 140 cm. Är man tvĂ„ ombord kan man fĂ„ varsin rejĂ€l binge att sova i.

 

I bildgalleriet kan du bekanta dig nÀrmare med Pilote Atlas 696D, klicka för större bilder och bildtexter

Vi tycker

Allt ombord Àr vÀlplanerat och vÀldesignat. Bilen kÀnns modern. Inte minst bakom ratten dÀr 170 hk motorn och automatlÄdan gör fÀrden till ett rent nöje. Att Ford har en mer komfortinriktad fjÀdring Àn Fiat ökar inte bara komforten, det sÀnker ljudnivÄn. Att bilen Àr dryga decimetern smalare Àn vanliga halvintegrerade husbilar gör den smidigare att köra. Men tack vare möbleringen upplevs den inte trÀngre invÀndigt.

Det hÀr Àr absolut en halvintegrerad husbil som kommer tilltala mÄnga.

Fakta

Vi gillar

  • Komfortabel fĂ€rd
  • VĂ€lutrustad frĂ„n start
  • Rymlig bodel
  • Badrummet

Vi önskar

  • Mer benutrymme i baksĂ€tet
  • Bredare sĂ€ng bak

Utrustning: Dubbla airbags, ABS, ESP, ASR, farthÄllare, Fix and Go kit (inget reservhjul, c-lÄs, TPMS, Truma Combi 4 vÀrmare (I Sverige blir troligen 6 kW versionen vanligast), tvÄlÄgig spis, 155 liters kyl, 2 x 100W solpaneler.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift