Meny

.

Problemlös TV i husbilen

Så fick även jag idén att skaffa teve i husbilen. Efter att i alla år funnit det helt onödigt. Ja, ibland har jag till och med tyckt att de som har teve missat poängen med husbilslivet.

Kanske det är på grund av de gångna två årens isolering som jag ändrat mig. Eller kanske för att teve nu tittas på via streaming, alltså internet. Man slipper stora tallriksantenner på taket – rundstrålande eller parabol. Mitt tak är fullt nog som det är och jag vill inte ha något som skuggar mina solceller. Det enda som behövs för att jag ska kunna se naturdokumentärer när jag vill är att stabilt WiFi ombord. Och det har jag!

 

Av Håkan Bengtzon

 

Som permanent boende i husbil vill jag ha ett väl fungerande WiFi. Inte bara i hemmahamnen, överallt. Även i små bergsbyar och mellan höghusen i storstäderna. Jag lever mobilt och det blir många olika platser som jag besöker, inte alltid med den bästa täckningen för mobil uppkoppling.

Har under åren haft ett antal olika operatörer. Några har fungerat bättre än andra. Men jag var aldrig helt nöjd.

Men så snubblade jag över en annons för Wifi.se. De erbjuder en lösning som fungerar i hela Europa med ett och samma SIM-kort. Passar mig perfekt eftersom jag vanligen spenderar vintern i Spanien och Portugal. När det inte är pandemi, vill säga.

Sedan jag installerade deras fordonsrouter (lätt gjort) har jag varit nöjd med mitt WiFi. Och sedan en tid har jag dessutom haft en utvändig 5G antenn från samma företag. Den gjorde att jag fick bra WiFi även på platser där det tidigare varit svårt.

Man kan i korthet säga att jag nu litar så pass på mitt WiFi att jag anser att jag kan ha streaming teve ombord.

 

Krävdes nätverkskabel

Jag sonderade utbudet av från de olika streamingoperatörerna och valet föll på TELE2. Det visade sig krångla till saker och ting. Om jag haft all info hade jag nog valt en annan aktör. Inte för att det är fel på pris eller utbud. Nej, det som försvårade är att deras system går via en ”hub” som ska kopplas till routern via en nätverkskabel. Min älskade router saknade dylik.

Jaha, alltid är det något. Tänkte jag. Ska jag nu behöva byta till en av mina äldre routers, som jag inte varit nöjd med. Men som har nätverksutgång.

Jag började dock med att kontakta Wifi.se och förklarade mitt problem. Det visade sig att de i sitt sortiment hade routers med nätverksutgång.

 

Snabbare

Nu har jag levt med den nya routern och streamingtjänsten en tid och det fungerar förträffligt. Med nätverkskabeln blir det ännu snabbare internet än med wifi. Jag kan streama film i 4K utan problem och mina nedladdningar går snabbt. Som regel har jag hastigheter på 20-25 Mbit/sekund.

Jag meddelade Wifi.se mina erfarenheter och de ligger i linje med vad de också erfarit. Med LAN-kabel (nätverkskabel) kan man öka hastigheten på sitt internet upp till 2-3 gånger. Därför är det vits att på de fasta installationerna ombord – teve, AppleTV och annat som använder internet – använda LAN-kabel istället för wifi.

Under mitt samtal fick jag reda på att de står i färd att lansera en ny WiFi-modul som ska ge surfhastigheter på 70-80 Mbit/sekund. Det är ju nästan fiberfart!

 

Om fordonsrouters

Många använder en vanlig hemmarouter i husbilen. Och det fungerar utmärkt i de flesta fall. Men om man vill använda sitt WiFi under färd. Kanske barnen eller barnbarnen vill sitta med iPad under färd? Eller att ni vill streama en ljudbok på väg till kvällens nattläger? Då är en fordonsrouter mycket stabilare. Den är gjord för att sömlöst koppla upp sig mot mobilmasterna även i motorvägsfart.

Den nya routern med nätverksutgång. Nätverkskabeln är den vita.
TELE2:s "hub". Det förvånade mig att den saknade WiFi. Var först besviken. Men nu när jag kör med LAN-kabel istället ser jag fördelen.
5G antennen på taket gjorde stor skillnad för stabiliteten på mitt WiFi. Sedan jag skaffade den har jag aldrig saknat internet ombord
22" TV:n rymdes egentlien inte i teveskåpet. Det var för runt. Men jag modifierade så att det blev djupare och nu ryms allt teverelaterat i skåpet.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift