Meny

.

Rapido 903F

Bodelsdörrens placering Àr nyckeln till denna kompakta skapelses angenÀma interiör. Men det Àr formatet som lockar till köp.

 

Text och foto Stefan Janeld

 

Det har regnat duktigt i flera timmar pĂ„ morgonen nĂ€r jag styr ut frĂ„n Helsingborg. Framförvarande bilar drar upp dimmoln av vatten. Sikten Ă€r noll, skyarna blygrĂ„. Jag ser knappast fram mot att testa husbil i detta vĂ€der. Men pĂ„ nĂ„gon timme klarnar det upp och regnet upphör. Det lönar sig att betala vĂ€deravgift


Jag har kört Rapido förr och uppskattar deras skrammelfria bodelar och dÀmpade ljudmiljö. Jag sitter okej, bÀttre Àn i de flesta Fiatchassin. Jag sitter lÀgre Àn vanligt och det gör att min vÀnsterfot lÀttare nÄr kopplingen och jag kan placera kroppen lÀngre frÄn ratten. Detta Àr lika i alla Rapidos helintegrerade bilar, i de halvintegrerade Àr ergonomin annorlunda. Ska jag klaga pÄ nÄgot Àr det pÄ sikten snett bakÄt till höger. Rutan borde dras tillbaka ett par decimeter för att ge perfekt sikt. Inga problem om man har en andrepilot, men i dag Àr jag ensam i cockpit. Blir att luta sig lÄngt fram över ratten innan jag svÀnger vÀnster i T-korsningen.

Standardutrustningen klagar jag inte pÄ. FarthÄllare, ABS, antispinn, dubbla airbags, AC, stereo. Det enda som saknas Àr backkamera, men pÄ en sÄ pass kort bil som den hÀr (599 centimeter) Àr den överflödig. I alla fall för att manövrera bilen, som extra sÀkerhetsdetalj Àr den vÀlkommen.

Ut pĂ„ vĂ€gen och nittio knyck mot Bjuv. Motorn svarar bra. Den Ă€r perfekt lĂ€mpad till bilen. Inga problem att dra till sig fartkamerornas lystna sökare om man har tung gasfot. Jag saktar ner dĂ„ jag misstĂ€nker att bodelsdörren inte Ă€r ordentligt stĂ€ngd. Tittar i höger backspegel, jo den ser stĂ€ngd ut. Drar pĂ„ igen men det lĂ„ter precis som dörren inte gĂ„tt i lĂ„s. Stannar. Dörren Ă€r helt stĂ€ngd. Vad jag hört Ă€r vattnet pĂ„ vĂ€gen som dras upp av höger framhjul och slungas mot insteget av plast, placerat ovanlig lĂ„ngt fram. Resonansen lĂ„ter som en halvöppen dörr. Ett stort stĂ€nkskydd Ă€r pĂ„ sin plats. I övrigt Ă€r bilen tyst pĂ„ vĂ€gen. Bodelen Ă€r solid och tyst. Vindbruset stör inte. Och Ă€ndĂ„ blĂ„ser det ordentligt. NĂ„got som brukar besvĂ€ra bilar med kort hjulbas. Jag fĂ„r passa en del i vindbyarna. PĂ„ grusvĂ€g studsar bakvagnen en del. Fiats bladfjĂ€drar krĂ€ver vikt innan de fjĂ€drar mjukt – testbilen Ă€r olastad.

Om bilens nĂ€tta storlek knappast ökar körupplevelsen pĂ„ lands- och grusvĂ€g Ă€r den desto trevligare i stadsmiljö. HĂ€r rattar man runt som satt man i en hög personbil. Ingen stad Ă€r för trĂ„ng. Jag trivs bakom ratten och det kĂ€nns enkelt och tryggt pĂ„ smĂ„gatorna i Bjuv. Även i villakvarteren med bilar parkerade utmed tomterna har jag full koll pĂ„ husbilens placering och kör med lĂ€tthet slalom – tar svĂ€ngar snĂ€vt och med god kontroll pĂ„ kantstenar och skyltar nĂ€ra vĂ€gbanan.

Bodelsdörren sitter lĂ„ngt fram i karossen. Man kommer in i höjd med vinkeldinetten som kompletteras av de snurrbara framstolarna. Även om bilen Ă€r kompakt, kĂ€nns den rymlig framtill – tacka dörrens placering för det. Med gĂ€ngse placering hade antingen köket eller en soffa placerats mitt emot dinetten och trollat bort sĂ„vĂ€l rymdkĂ€nsla som golvyta. Vinkelsoffan fungerar som umgĂ€ngesplats, men under fĂ€rd Ă€r den inte lyckad. Bordet nĂ„r inte in till vĂ€ggen. Den som sitter nĂ€rmast vĂ€ggen blir utan bord. KĂ€nns tomt att sitta fritt; var göra av hĂ€nderna? Och resgodiset? Varför inte avstĂ„ vinkelsoffan och bjuda pĂ„ en vanlig halvdinette? Men dagens mode föreskriver vinkelsoffa och basta! dĂ„ blir det sĂ„.

De som sitter i de bakÄtvÀnda framstolarna har det bra. Det Àr gott om svÀngrum och benen fÄr plats med god marginal. Annars har det pÄ senare Är blivit allt vanligare att vinkelsoffa och lÀngsgÄende soffa hindrar stolarna frÄn att snurra fullt ut bakÄt. Det resulterar i snÄlt med benutrymme. Men Rapido har inte gÄtt i den fÀllan, stort plus för det!

Hall existerar inte. Man stÀller skorna i vardagsrummet och slÀnger in de blöta ytterklÀderna i samma garderob som finskjortan. Ett par tunna skor kan man pula ner i facket i dörren. Plus dock för fönster i dörren, en liten detalj som tar bort grottkÀnslan.

I kompakta bilar med tvÀrstÀlld dubbelbinge bak blir det av nöd ganska trÄngt och mörkt baktill. Men hÀr, dÀr köket Àr pÄ samma sida som bodelsdörren, upplevs inte bilen som trÄng eftersom man har fri sikt ut frÄn dinetten. Köket Àr litet men har det nödvÀndigaste. TvÄ lÄgor pÄ spisen skapar fria ytor, en god prioritering. Den lÄga kylen Àr inte en perfekt lösning, men den enda möjliga i en sÄ pass kompakt husbil. AvstÀllnings- och arbetsytor finns sÄ lÀnge man inte anvÀnder bÄde vask och spis. PluspoÀng för sopkorg i skÄpsdörren. Minus för att köket Àr hela 98 centimeter högt, norm Àr 90 centimeter. Jag har noterat att höga kök Àr vanligt pÄ franska husbilar. Har de har andra byggnormer Àn i Sverige?

Toaletten Ă€r klart duglig. SjĂ€lvklart inte rymlig, men funktionell och med massor av trivselhöjande trĂ€. Trots det kompakta utrymmet slipper vi ”smarta” funktioner som flyttbara handfat eller snurrande vĂ€ggar. Var sak pĂ„ sin plats, ordning och reda. Plats finns för toalettartiklar men det Ă€r inget överflöd av varken skĂ„p eller hyllor. Minus för höjden i duschkabinen, 182 centimeter Ă€r snĂ„lt.

SĂ€ngen bak Ă€r högt placerad. Även i sitt nedersta lĂ€ge. Ja, du lĂ€ste rĂ€tt. Man kan stĂ€lla höjden och pĂ„ sĂ„ vis anpassa garagets volym. TvĂ„ lĂ€gen erbjuds. För att stĂ€lla om höjden kliver man in i garaget, höjer sĂ€ngen med muskelkraft och fĂ€ller upp/ner tvĂ„ distanser. Inte sĂ„ smidigt som pĂ„ exempelvis Ci, dĂ€r man justerar höjden steglöst med en markisvev, men i gengĂ€ld Ă€r funktionen idiotsĂ€ker. PĂ„ bilderna Ă€r sĂ€ngen i sitt nedersta lĂ€ge. UppfĂ€lld Ă€r den tjugo centimeter högre.

Steget upp Àr klent byggt, det gnÀllde betÀnkligt nÀr jag klev pÄ det. VÀl pÄ plats Àr madrassen bekvÀm om Àn smalare Àn brukligt, 130 centimeter. LÀngden Àr desto generösare, 202 centimeter. Ett fönster erbjuds, i huvudÀndan. Kunde gott vara ett eller tvÄ till. Men visst, kostar överskÄp och i en sÄ pass kompakt bil Àr stuvutrymmen guld vÀrda.

Garaget Ă€r Ă„tkomligt frĂ„n bĂ„da hĂ„ll. Men det Ă€r inte lika rymligt som det i förstone ser ut. Det Ă€r halvfyllt frĂ„n början med vĂ€rmare och elcentral. Ägaren till bilen gör klokt i att komplettera med lite fler hyllor, annars blir det en hel del döutrymme vid elcentralen. Fasta öglor att surra last finns pĂ„ plats. En glasfiberlĂ„da för smutsiga saker gör utrymmet praktiskt och oömt.

Vi körde bilen mitt i sommaren sÄ nÄgra lÄgtemperaturstester har vi inte utfört. Men vÀrmaren Àr pÄ 6kW och har elpatron, extra gÄngvÀrme via ett extra kupévÀrmepaket Àr standard och avloppstanken Àr isolerad och uppvÀrmd. Detta sammantaget ger goda vinteregenskaper som duger ner till Ätminstone -10 grader.

Jag tycker

Rapidos minsting Ă€r en trevlig bekantskap. För tvĂ„ finns allt man behöver och komforten Ă€r hög. En familj pĂ„ fyra finner snabbt att kylen Ă€r för liten och att ungarna börjar klĂ€ttra pĂ„ vĂ€ggarna vid otjĂ€nlig vĂ€derlek utomhus. Ett och annat â€Ă€r vi framme snart” kommer ocksĂ„ ljuda eftersom dinettens Ă„kkomfort lĂ€mnar en del övrigt att önska.

Den som söker en bostad att leva lĂ€nge i bör leta annan bil. Boytan Ă€r för liten för att vara kompromisslöst bekvĂ€m. En resenĂ€r som vill upptĂ€cka och kĂ€nna sig fri har hĂ€r en bil – om han/hon Ă€r beredd att acceptera kompromisser för att vinna körbarhet. Ekonomiskt ter den sig ocksĂ„ som en god affĂ€r. En liten bil Ă€r billigare att fara ikring med Ă€n en stor dĂ„ den drar mindre brĂ€nsle, sĂ„ lĂ€nge man kör som folk. Och den gĂ„r för personbilstariff pĂ„ broar och fĂ€rjor, bara det. Prislappen Ă€r rimlig med tanke pĂ„ kvalitet och utrustning.

Fakta

Pluskonto

  • Dinetten som umgĂ€ngesplats
  • Körsmidig
  • God kvalitetskĂ€nsla


Minuskonto

  • Dinetten under fĂ€rd
    Hallen
  •  

Utrustning testbil

ABS, AC, passagerarairbag (tillval), elhissar, elspeglar, luftburen vÀrmare med elpatron, varmvattenberedare, kyl med frys, centrallÄs bil- & bodel, farthÄllare, CD, isolerad uppvÀrmd spillvattentank, garage, mörklÀggningsjalusi, extra kupévÀrmepaket för gÄngvÀrme

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift