Meny

.

Resultat av enkät om skyltning till stängda campingar

För en dryg vecka sedan skrev jag en artikel där jag ondgjorde mig över att vägskyltar leder till stängda campingar. Ville veta vad ni läsare tycker i frågan och skickade ut en enkät till våra nyhetsbrevsprenumeranter.

Dags att redovisa resultatet.

 

Av Stefan Janeld

 

Vi på Alltomhusbilen anser att Campingar ska lyda under samma bestämmelser som alla andra verksamheter som har en vägskylt som visar vägen. Campingar har länge varit undantagna kravet om att täcka över eller ta bort skylten då tillgängligheten är begränsad. Motiveringen till undantaget är att det tas för givet att de är stängda under lågsäsong. Men med allt fler husbilister som njuter campingliv året runt är detta undantag otidsenligt. Tycker vi. Och vår enkät visar att vi inte är ensamma om att tycka så.

 

Enkäten ställde två frågor.

 

Har du blivit lurad av en vägskylt som visar vägen till en stängd camping?

  • Ja 57,2%
  • Nej 42,8%

 

Tycker du campingar ska behöva täcka över skyltar som vägleder till campingen när den är stängd?

  • Ja 93,5%
  • Nej 6,5%

 

Resultatet är tydligare än vi trodde det skulle vara. Att mer än varannan husbilist blivit lurad av en vägskylt är minst sagt allvarligt.

Att 93,5% av Sveriges husbilister tycker man ska täcka över skyltarna är en tydlig signal till Trafikverket att sluta ge campingar undantag från kravet att täcka över/ta ner skyltarna.

 

Intressanta kommentarer

I enkäten fanns även en möjlighet att kommentera. En så kallad frisvarsfråga. Denna var helt frivillig. 126 personer tog chansen att kommentera. Här ett litet urval.

 

  • ”Det borde vara en självklarhet att man inte ska skylta till en verksamhet som inte är tillgänglig. Som att annonsera varor som inte finns att köpa.”

 

  • “Det är så uppenbara brister nu så ngn förklaring rimligen inte borde krävas ens för Trafikverket m.fl”

 

  • “Det är väl självklart att man inte skyltar till något som inte finns.”

 

  • ”Det är inte miljövänligt att lura in en husbil på en omväg som tar allt från 10 till 40 minuter extra.”

 

  • “Fruktansvärt dålig stil och service. Och stor besvikelse efter långa resor inte hitta planerad “natthamn” i mörkret. Borde få böter.”

 

  • “Det är inte enbart ett vinterproblem. Många campingar stänger redan i mitten/slutet av augusti när skolorna har börjat.”

 

  • “Det är precis som det skrivs i artikeln: man blir sur när det är stängt utan att skylten täcks över! Det är väldigt missvisande! Men, då noterar jag i mina reseböcker att den campingen ska jag inte räkna med under mina nästa resor.”

 

  • “Att inte täcka över skylten kan ju ses som falsk marknadsföring. Samt att det bör utgå böter till Campingen. Då vore ägaren mer på att se till att göra rätt.”

 

  • “Det känns som Sverige ligger efter i campingplatslivet, det finns en hel del människor som är ute och far även efter april-september säsongen”

 

  • “Inrätta ett register där jag och andra kan skriva om campingen som inte tar bort/täcker över skyltningen till sin stängda camping. Det blir en form av bojkotta campingen på sommaren. Det skulle sätta fart på att de sköter sig!”

 

  • “Självklart att skyltar ska täckas eller tas ner! Vi är många som åker året runt och ska inte bli lurade till stängda campingar. Luddigt begrepp med säsong – vi har ju ett avlångt land!!”

 

  • “För mig säger skylten att det finns en camping i området (eller in på gata/väg). Men det är upp till mig att se om campingen är tillgänglig/öppen. Om inte min GPS säger att verksamheten är stängd så säger Google det. Jag blir mer frustrerad om anläggningen är stängd när Google säger att den ska vara öppen.”

 

Bra idé

Några läsare hade ett lika enkelt som genialt förslag. Som helt tar bort behovet av att täcka över/ta bort skylten.

 

  • “Det är inte så svårt idag att sätta ut säsongstider. Blir man lurad en gång så kör man inte dit fler ggr.”

 

  • ”Ännu bättre är ju om campingägaren har en tilläggsskylt med datum när campingen är öppen. Är skylten bara täckt vet man ju inte om/när campingen överhuvudtaget avser öppna.”

 

Google maps och ställplatsappar

Många som svarade förklarade att de använder olika ställplatsappar och Google maps för att hitta campingar. Sedan trycker de på länken till campingen och där finns öppettiderna.

Detta är ju ett korrekt påpekande. Men!

Jag använde också en app (Campercontact) och Google Maps för att hitta alternativa campingar då jag stod vid den säsongsstängda campingen jag blivit lurad till. Ringde de campingar som var markerade som öppna. Alla var stängda!

När man kör på en motorväg och ser en skylt om campingplats. Att då börja surfa på telefonen är inte trafiksäkert. Till och med olagligt. Dessutom hinner man knappast få fram relevant information innan man passerat avfarten. Att man ska ta avfarten och sedan hitta en plats att stanna för att säkerställa att skylten vid avfarten gäller är knappast syftet med en vägskylt. Överför detta resonemang till andra vägskyltar så inser man det tokiga.

 

Ställplatser då?

Många påpekade att detta problem även gäller ställplatser. Vilket är helt sant. Men då ställplatser många gånger är privata initiativ och sällan är skyltade med Trafikverkets skyltar valde vi att fokusera på campingar. En camping är ofta arrenderad av kommunen och därmed känns det rimligt att ställa högre krav på dem.

 

Statistiskt säkerställt resultat?

Vi är inga statistiker. Men med tanke på att stora undersökningar som gäller hela Sveriges befolkning anses statistiskt säkerställda när de fått 1 000 svar tycker vi att vår enkät som fått 662 svar är stark.

 

Hur går vi vidare?

Vi kommer nu ta resultatet av denna enkät och visa den för Transportstyrelsen. I hopp om att de ska gå vidare till Trafikverket med budskapet att undantaget för campingar från Transportstyrelsens föreskrift TSFS 2019:74, sjunde kapitlet paragraferna 7 & 8 inte längre ska tillämpas.

 

Enkäten är fortfarande öppen

Om du efter att ha läst denna artikel vill svara på enkäten och kanske ge din syn på saken är du mer än välkommen att göra det. Klicka på bilden nedan så kommer du till enkäten.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift