Meny

.

Tvätta husbilen i lastbilstvätt?

Jag har alla år tvättat husbilen själv. Oftast hemma på grusuppfarten där vattnet infiltreras in i backen och inte kan nå något dagvattensystem och genom det hamna i närliggande vattendrag. Har även tvättat, speciellt utomlands på speciella husbilstvättar. Tvättstationer för bilar som har en extra plats på ena kortsidan utanför taket. Ibland, dock allt för sällan, även med en gångramp bredvid så att man enkelt kan gå på för att tvätta husbilstaket.

Men på senare tid har motståndet att själv tvätta husbilen vuxit sig starkare. Så jag besökte en lastbilstvätt för att se om det var en lösning för mig.

 

Av Stig Forsberg

 

Har av och till funderat på om man skulle kunna åka till en lastbilstvätt för att tvätta. Vet inte om jag börja bli lat eller om det var för att det var kallt ute, med annalkande snöoväder som gjorde att jag bestämde mig för att prova. Ringde först och frågade och fick veta att man inte kunde boka tider utan att det alltid var drop in. Åkte därför till Jordbro industriområde och Kameesy Lastbilstvätt.

 

Kan Ni verkligen tvätta en husbil?

Eftersom jag hade många frågor kring husbilars tvätt kontra lastbilars slog jag mig ned med ägaren Nadim Kameesy och pratade biltvätt i allmänhet och husbilstvätt i synnerhet.

Att man kan använda högtryck visste jag redan, bara man gör det på rätt sätt. Rätt avstånd, rätt vinkel, undviker springor på dörrar, fönster och luckor, samt försiktighet vid dekaler.

”Det är mycket enklare och ofarligare att tvätta en lyxig fet Mercedes än att tvätta en lastbil. Lastbilar kostar miljoner och är extrautrustade för hundratusentals kronor. De har stora dekaler som dagligen är viktiga reklampelare i trafiken. För att inte tala om bilar med motivlack för ytterligare hundra tusen kronor. Att sabba en sådan kan bli riktigt dyrt.” Förklarar Nadim.

 

Hur man använder kem är viktigare än vilket kem

Det finns många medel att tvätta bilar med, många beskrivna som universalmedel.

”Vi använder många olika medel, ett för varje material på bilen.” Säger Nadim och fortsätter.

”Man måste veta hur det skall användas. Koncentration och tiden som det ligger på och verkar är viktigt. Först sköljs lera och sand bort, sedan läggs rätt kem på och spolas av efter någon minut. Ett vanligt fel är att man låter det ligga på för länge och att man tvättar i solljus. Fel medel på fel ställe kan vara katastrofalt. Foam har blivit populärt, men det är inta all Foam som fungerar och då blir resultatet dåligt. Går man då även på med borste kan det bli helt fel. Vi kan väl även använda petroleum/syrabaserade medel, med försiktighet, då det behövs ibland, då inte på alla sorters plaster. Biltvätt, oavsett bil, är att veta vad man gör och att göra det rätt.”

  

Tre olika tvätthallar

Vi sitter på kundmottagningen och jag vilka frågar resurser som finns att tillgå.

Vi har tre hallar, en helt automatisk, en helt manuell (öppen 24/7) samt en där man kan välja att tvätta automatiskt och manuellt. Vi har personal tillgängliga för att assistera i alla tre hallarna efter kundens önskemål. Våra mestadels fasta kunder svänger in mellan uppdragen eller vid lunchen eller annan rast. Det får då inte ta lång tid, för bilen skall ut på uppdrag omedelbart igen. Vi är därför tidvis överbemannade, men det behöver ju även ständigt åtgärdas utrustning i hallarna.”

 

Höga miljökrav att leva upp till

Kommunerna och deras miljöavdelning ställer naturligtvis stora krav på er kan jag tänka mig.

Vi har ett mycket bra samarbete med SMOF, Södertörns miljöansvariga. Vi återvinner 80% av allt vatten vi använder. Samlar i två stycken fem kubikmeters tankar upp allt regnvatten vi kan och använder det i verksamheten. Allt vatten vi lämnar från oss passerar genom oljeavskiljare, torvbäddar och biotankar. Krom, bly, zink och andra skadliga ämnen tas om hand.”

Det betyder i sin tur att den som tvättar i hallen inte får använda några egna tvättmedel eller kemikalier, inte heller tömma några tankar. Det senare har dessvärre hänt med stora kostnader för sanering. Främmande ämnen slår ut tvätthallens rening av vattnet. 

 

Den manuella tvätthallen 24/7

Denna hall passar husbilar och husvagnar eftersom man kan komma när som helst på dygnet och tvätta. Hallen har tillgång till allt man behöver inklusive hetvatten. Man registrerar sig och får ett kort som ger tillgång till hallen.

Man betalar en startavgift på 180:- kronor. Första halvtimmen kostar 450:- kronor. En tid som ofta räcker för den vane tvättaren. Tid utöver halvtimmen kostar 20:- per minut. Tillkommer 35:- kronor per liter kem man förbrukar. Så kom ihåg att vara både snål och snabb med kemet.

En husbilstvätt kostar i praktiken 500:- till 800:- kronor. Då blir det riktigt bra och går snabbare än hemma på uppfarten. Nivån på tvätt kan man reglera i viss mån själv, med eller utan vax till exempel.

 

OBS!

Om du vid registreringen refererar till alltomhusbilen.se så får Du startavgiften i rabatt.

 

Hur gjorde då jag?

Jag valde det lataste, och mest kostsamma, av alla alternativ som stod till buds. Jag lät personalen sköta hela tvätten av bilen inklusive taket som de kleggiga höstlöven hade grott igen. Men det var värt de två tusenlapparna min husbil kostade att få tvättad. 1 500 kr för bilen och 500 kr för taket. Min bil är en över åtta meter lång helintegrerad bil. För en mindre husbil blir det billigare. Det tog proffsen cirka 45 minuter att få rent bilen. Jag hade behövt mer tid, garanterat. Högst tveksamt om jag uppnått ett lika bra resultat.

Under tiden satt jag i kundmottagningen och fikade och samtalade om husbilstvätt. En trevlig stund helt enkelt. Inte otroligt att detta blir min tvättmetod framöver eftersom att klättra på taket börjar kännas osäkert och jag får väl erkänna jag har även blivit lite lat med åren.

 

Följ tvätten av min husbil i galleriet nedan. Klicka för större bilder och bildtext.

Nadim hälsar husbilister välkomna

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift