Meny

.

Så byter du taklucka

Har Din taklucka gått sönder? Något har fallit ner på den eller Du glömde att stänga den före avfärd. Den där låga bron gjorde då slut på den kanske.

Ett annat vanligt fenomen är när man skall öppna den så brister vevmekanismens vajer eller det klena fästet till staget som öppnar den. Detta beror på att luckan ”klibbar fast mot gummilisten” i solvärmen. Listen måste ofta smörjas med silikon och inte ens det brukar hjälpa. Veva inte kraftigt utan tryck luckan uppåt och veva försiktigt så brukar det gå bra.

 

Av Reidar Andresen och Stig Forsberg

 

Om Du byter lucka kan Du med fördel välja den lite enklare luckan med en öppningsbygel. Med den luckan händer det inte några missöden vid öppningen eftersom man samtidigt lyfter luckan. De nya luckorna saknar dessutom den tätningslist som klibbar fast. Det är en fördel även för ventilationen i bilen.

Så här gör Du

Följande är en beskrivning steg för steg. Gör inte detta själv om bilen har täthetsgaranti, det kan då uppstå diskussioner om att Du tätat luckan fel. Gör det inte heller om Du inte säkert vet hur det skall göras. Du måste vara noggrann i alla moment.

 

Klicka på bilderna för större bild och beskrivande bildtext

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift