Meny

.

Så tvättar du husbilen bäst

För en tid sedan skickade vi ut en enkät med frågor om hur ni tvättar er husbil. Vi fick på en vecka över ettusen svar och baserat på dessa gör vi nu en liten ”tvättskola”.

Först lite teori, sedan praktik i form av ett bildspel.

 

Text och foto Stefan Janeld

Foto Amalia Barbulescu

 

En sak som kom fram i enkäten är att många av er använder olika medel för olika ytor. Ibland för att få ett bättre resultat, ibland för att inte skada ytan ni tvättar.

Många, förvånansvärt många faktiskt, säger sig använda bilschampo. Och det kan ju förklara varför de upplever svårigheter med att få bort insekter, asfaltsfläckar och att få taket på bilen riktigt rent.

Även att få fälgarna riktigt rena och att få vita plastdetaljer riktigt vita upplevs som svårt.

 

Två huvudsakliga rengöringsmedel

Det finns i huvudsak två typer av kemi för att lösa smuts. Alkaliska rengöringsmedel och petroleumbaserade.

Eftersom regeln ”lika löser lika” dikterar att man ska använda petroleumbaserade medel för att lösa saker som asfalt och tjära är det många som använder kallavfettning på sin husbil. Även om de kanske inte är medvetna om det eftersom det på produkten står något annat som exempelvis ”black stain remover”, ”asfaltslösare” eller annat som får dig som kund att använda ett särskilt medel enkom för denna typ av smuts.

Alkaliska rengöringsmedel är vattenlösliga. De är effektiva på de flesta typer av smuts men som regel inte på oljebaserad smuts. Dock kan man formulera alkaliska medel så att de fungerar på petroleumbaserad smuts. Även om de inte blir lika effektiva som petroleumbaserade.

Att de kallas alkaliska är för att de har ett PH värde över 7.

7 är neutralt PH, lägre värde är surt och högre basiskt (alkaliskt).

Att man kan spä alkaliska rengöringsmedel med vatten gör dem dryga och billiga att använda jämfört med petroleumbaserade medel. De är också miljövänligare.

 

Ett medel till allt

I våra hem använder vi toarent, köksrent, golvrent och gud vet alla varianter på detta tema. Till bilen har vi schampo, fälgtvätt, däckrengöring, vinyltvätt, textiltvätt, i stort sett ett dedikerat medel för varenda yta i bilen. De är alla alkaliska rengöringsmedel som man genom parfymering, färgning och koncentration gör skillnad på för att locka till köp.

Vi har under åren vi arbetat med husbilar (och även båtar) testat en mängd olika medel. I dessa tester har ett medel stått ut. Det heter Abnet och är ett koncentrerat alkaliskt rengöringsmedel med ursprung från Frankrike. Det är avfettande, antistatiskt och mycket effektivt mot all typ av smuts. Du spär det i olika koncentration beroende på vilken smuts och hur smutsig ytan är.

Vi har tvättat bort olja, tjära, insekter, svarta rinningar och till och med gjort rent rejält smutsiga markiser och båtkapell med medlet.

Att det fungerar på all typ av smuts är såklart bra. Men ännu bättre är att det inte skadar några ytor. Det kan användas på plast, gummi, metall, målad yta, tätningsmedel, textil och skinn. Kort sagt alla material du finner i en husbil.

Om du skulle tvätta din husbil med kallavfettning och medlet kommer i kontakt med butyltätningen runt en lucka eller genomföring kommer medlet lösa tätningen och med tiden får du läckage. Dessutom kommer du alltid ha svarta rinningar från fönster och luckor där avfettningen ligger och löser tätningsmedlet. När det sedan regnar eller du kör kommer det bli rinningar.

Av ovanstående anledningar är Abnet ett medel vi känner att vi kan rekommendera utan reservation. Det är därför det medel vi använder oss av i denna ”tvättskola”.

 

Verktygen lika viktiga som medlet

Att ha ett effektivt medel är till ingen nytta om man använder verktyg som skadar ytan man tvättar eller som är så dåliga att det blir arbetsamt att tvätta.

Vår rekommendation är att använda följande:

  • Spruta för att applicera tvättmedlet
  • Borste med fransade strån för att bearbeta ytan
  • Slang med sprutpistol för att skölja
  •  

Då Abnet är antistatiskt behöver man inte eftertorka. Ytan blir inte fläckig eftersom inga rester av smuts eller medel blir kvar på ytan. Men vill man kan man såklart torka av ytan med ett sämskskinn eller microfiberduk.

Ett verktyg vi starkt avråder från är hink att doppa borsten i.

Av två huvudsakliga skäl:

  • 1: Vattnet blir snabbt smutsigt och du riskerar att repa ytan med smuts från vattnet
  • 2: Det är går åt onödigt mycket rengöringsmedel. Om du i en 10 liters hink blandar 10% lösning går det åt en hel liter rengöringsmedel. Efter en stund upplever du vattnet som smutsigt och vill byta. Då häller du ut allt och blandar nytt. Du kan lätt göra av med fem liter medel till en utvändig tvätt av en husbil. Det är tillräckligt med Abnet för minst tio tvättar av en åtta meters husbil, om du gör rätt.

 

I praktiken

I bildgalleriet nedan kan du steg för steg följa vår tvätt av en stor treaxlad husbil. Allt som allt tog det cirka en timme att få rent bilen från tak till fälg. Vi gjorde av med cirka en halv liter koncentrerad Abnet. Vi blandade 10% lösning till hela bilen utom fälgarna, där ökade vi till 20%.

Klicka för större bilder och förklarande bildtexter.

Vi fick hjälp av Västerås Caravan Service med lokal och personal.

Ieasysystem som är agent för Abnet höll oss med medel och redskap.

Abnet säljs via Kama Fritids handlarnät.

Mer om husbilsvård kan du läsa här

Om du hellre vill se en video på hela tvätten kan du följa denna länk.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift