Wow! Överraskningen är total när vi kliver ur vår husbil för sista övernattningen innan vi åker in i Danmark. Vi är i Rendsburg, vid kanalen. Under den höga järnvägsbron hänger en fantastisk färja från 1913 i vajrar. Vi har perfekt utsikt över den från husbilen.
Nästa morgon startar vi husbilen för att för första gången besöka Danmark. Det är faktiskt lite konstigt att vi hittills mest sökt oss söderut i Europa. Men nu är det dags att åka norrut. Danmark, här kommer vi!
Text och fotografi: Carla och Kees Witvliet
Mariagerfjorden
Vilka vackra och lugna vägar. Efter de stressiga tyska vägarna är det vad vi först lägger märke till. Vi åker mellan vidsträckta vetefält, böljande kullar och solrosor. Vi är på väg till Himmerland regionen i nordvästra Danmark. Nyfikna på de berömda fjordarna väljer vi den längsta – Mariagerfjorden. Döpt efter staden Mariager där den sympatiske ägaren till den lokala campingplatsen med samma namn reserverat en vacker plats åt oss. Vi står nästan i havet!
Den muntra danska hälsningen ”hej” får oss att känna oss som hemma.
Påstigning
Från husbilen ser vi fartyget Svanen passera. Omedelbart känner vi lusten att ta en båttur och ger oss av till kajen vid campingen.
Mariagerfjorden som rinner ut i Kattegatt är 35 km lång, vår camping ligger ungefär halvvägs. Turbåten seglar till Hobro, men vi kliver av halvvägs dit, vid Bramley Bakker. Ett naturreservat på 300 hektar vid fjordens strand.
Från kajen utgår flera tydligt märkta vandringsleder. Vi tar en vacker promenad på ca 10 km med några branta stigningar. En äventyrlig led som ofta leder oss in på smala getsstigar. Vi njuter av vackra vildblomster, vyer över fjorden, små bäckar och picknickbänkar. På eftermiddagen tar vi båten tillbaka, njuter av sol och hav på däck.
Natursköna Mariager
På några minuter går du från campingen in till Mariager, även kallad rosornas stad. Namnet Mariager härleds till Mariager klostret från 1400-talet. 1588 övergav nunnorna klostret, med tiden försvann det och byn förvandlades till en oansenlig fiskeby.
På 1900 talet etablerades en saltfabrik i området och gav en ekonomisk injektion, liksom turismen gör idag.
Under vår promenad på kullerstensgatorna noterar vi de vackra husen i gula färger, en del av dem korsvirkeshus utsmyckade med rosor. En idyllisk bild! Torget med bänkar och en glassbar bjuder in till en stunds dagdrömmande.
Den vita klosterkyrkan är en slående byggnad, väl värd ett besök. Ursprungskonstruktionen stammar från mitten av 1400-talet. Den var då en av de större kyrkorna i Danmark. Efter att klostret stängde blev underhållet av kyrkan lidande. Det var först på 1700-talet som man tog tag i saken och startade en renovering. Predikstolen från 1724 och altartavlan från omkring 1650 är värda att beundras en stund.
Vi går vidare och tar en titt på rosenträdgården, som man såklart inte får missa när man är här. Efter tid når vi Trollskogen och får se gigantiskt troll. Vi bjuds även vackra vyer över fjorden.
Vi går tillbaka till hamnen, en mysig och livlig plats med båtar som kommer och åker. Gott om uteserveringar att sitta och njuta av skådespelet.
Dödahavsupplevelse
Saltfabrikens betydelse för regionen understryks av att man har ett saltmuseum i hamnen – Mariager Salt Center. Unikt för Danmark, vi vill gärna ta en titt. Vi får en karta och efter en tydlig förklaring börjar vi vår utforskning. Vi börjar med en virtuell färd i gruvhissen och sedan går vi genom ett gruvschakt. Med hjälm, lampa och allt. En speciell upplevelse.
I en stor trästuga utanför berättar en man om saltutvinning på medeltiden, då kallades salt för ”det vita guldet”. Varje dag tillverkar man omkring 40 kg salt som sedan säljs i butiken. Du får följa processen att göra salt, vi får veta att de finaste kristallerna bildas från 60 gradigt vatten. Om du fyller en behållare med självsilat salt och skrubbar huden får du hud len som hos en bäbis.
På med badkläderna för att uppleva hur det är att bada i Danmarks Döda Hav. Vilken njutning! 39 gradigt vatten i vilket du flyter som en kork. Ett avkopplande bad där du glömmer tid och rum.
Efter en dusch och kopp kaffe går vi tillbaka till campingen runt hörnet. Vi känner oss pånyttfödda efter denna unika upplevelse.
På pedalerna
Som cykelentusiaster får vi verkligen valuta för våra pengar här. Det finns ett antal väl utmärkta cykelrutter. Destinationen för dagen är Hadsund, ca 15 km öster om Mariagerfjorden. Vykelstigen tar oss först utmed fjorden till Dania. Fram till 1984 producerade man cement här. Men nu är det saltproduktion. Varje år tillverkar man 600 000 ton salt i fabriken. Råmaterialet kommer från det stora saltkärret väst om Hobro. Vatten pumpas över en kilometer under jord för att lösa upp saltet som avsattes här för 250 miljoner år sedan. Det koncentrerade saltvattnet pumpas sedan till fabriken där det avdunstas. Eftersom detta kräver stora mängder värme har fabriken sin egen gasdrivna kraft-/värmestation. Från hamnen exporteras halva produktionen till grannarna i Skandinavien. Förresten, fabriken ägs av Holländska Akzo Nobel.
Vi har förälskat oss i alla de gula husen, de välskötta trädgårdarna, parkerna och att vägarna kantas av blommor.
Sista biten av cykelturen tar oss förbi majsfält innan vi återser fjorden. Hadsunds silhuett är en vacker bild. Vi ser fartygen passera genom den öppna bron innan vi fortsätter genom stadens mysiga centrum. Lunch på restaurant Faerkrogen med vacker utsikt över fjorden innan vi cyklar vidare till campingen.
Besök hos vikingarna
Under vår båttur till Hobro såg vi landskapet från vattnet. Idag är det dags att upptäcka det från cykelsadeln. De vackra cykelstigarna bjuder en vacker tur genom jordbrukslandskap och skog. Vårt mål är Viking Center Fyrkat. Vikingarna, eller Skandinaviska upptäcksresande, är en del av den danska kulturen. Även om vi oftast ser vikingarna som rövare och plundrare var de även skickliga handelsmän. Varorna inkluderade päls, bärnsten, ädla metaller, juveler och textilier. Nordmännen excellerade i skeppsbygge och segling. Det är logiskt att en komplett gård från en högburen viking hittats när Mariagerfjorden. Samt en mängd andra arkeologiska fynd från vikingatiden.
Man har rekonstruerat en vikingaby med nio delvis inredda hus. Ett utomhusmuseum där man flera gånger per år håller skådespel där man återskapar livet från förr. Du kan exempelvis besöka smedjan, trä snidas och barnen kan leka lekar från tidsperioden.
Det var en fascinerande upplevelse att uppleva vikingatiden.
Vi cyklar tillbaka genom Hobro där det är trivsamt livligt denna lördag. En vacker kyrka fångar vår uppmärksamhet. Lyckligtvis är dörrarna öppna. Väl inne imponeras vi av taket som går i vackra blå nyanser. Inredningen excellerar i enkelhet. Tack vare fynd vid utgrävningen av vikingaslottet där man även fann kristna gravar tror man det stod en träkyrka på samma plats. Den ersattes troligen av en stenkyrka på 1100-talet. Då prästens arkiv brann 1813 vet man inte mycket om historien.
Vi avslutar dagen med en glass i den mysiga hamnen.
Tågtur
Vi överraskas av en vissla på campingen. Ett tåg med ånglok går rakt genom vår camping. Mariager-Handest Veteranjernbane åker två gånger i månaden mellan Mariager och Handest. Ett nostalgiskt biljettkontor i hamnen säljer biljetter i brun kartong. Så som hamnmästaren sålde biljetter för hundra år sedan. 1927-1966 var det reguljär passagerartrafik här. Nu är det mer av en tidsresa.
Söndagsmorgonen går vi förväntansfullt ner till hamnen där tåget väntar. Exakt i tid, blåser konduktören i visselpipan och den cirka 17 kilometer långa resan tar sin början.
Vi sitter i en gammaldags vagn med tidstypiska resväskor i bagagenäten. Det är verkligen en resa från förr i tiden, så inga mjuka säten eller fjädring! Biljetten klipps av konduktören under färden. Du kan få en trevlig upplevelse på den öppna plattformen framtill på vagnen. Du kan njuta av såväl kolrök som utsikt.
Efter att tåget passerat vår camping bjuds vi en vacker utsikt över fjorden. Det pittoreska landskapet passerar utanför vagnen medan lokföraren är generöst använder lokets ångvissla. Några hus passerar vi så nära att det känns som vi åker tåg i deras trädgård.
Efter 45 minuter når vi slutstationen, Handest station. Under den korta vilan tar vi en titt på stationen som fortfarande har den gamla inredningen, komplett med väntande passagerare.
Vi vet inte varför, men Danmark har aldrig varit ett av våra favoritländer. Det har nu ändrats. Vi ser tillbaka på en underbar tid i ett välkomnande och rent land. Med den friska havsluften kvar i våra näsor och en fantastisk upplevelse rikare, startar vi husbilen.
Campingen
Ny Havnevej 5a, 9550 Mariager
Campingen ligger precis vid fjorden med en badbrygga. Den kantas av häckar. En fem minuters promenad tar dig in till Mariagers mysiga kärna. Här finns även en stor livsmedelsbutik.
Den vänliga ägaren driver en liten affär vid receptionen där man kan köpa nybakade frallor och kaffe. De lyxiga servicehusen är rena och det är fri wifi på området.
