Meny

.

Snabbare internet i husbilen

Jag har lÀnge levt med en internetlösning i husbilen dÀr jag anvÀnder en hemmarouter och lös antenn med sugkopp. För tio Är sedan var jag nog lite av en pionjÀr nÀr det gÀller wifi i husbilen. En fördel med att vara pryltestare för ett husbilsmagasin.

Men tiden gÄr och tekniken utvecklas. Helt plötsligt fann jag att jag slÀpade efter. Min kollega och kamrat, HÄkan Bengtzon, har pÄ senare tid uppgraderat sitt wifi och fÄtt bredbandsprestanda i sin husbil. Vet inte om jag blev inspirerad eller helt enkelt avundsjuk. Men jag ville absolut inte ha en sÀmre lösning. SÄ jag skaffade samma.

 

Text och bilder: Stig Forsberg

 

Jag hade en tid haft en yttre takantenn av senaste modell (5G) frÄn Wifi.se liggande, men den hade av olika orsaker inte blivit monterad pÄ husbilen. Nu var det dags att ta tag i saken. Fram med stegen och upp pÄ taket för att rengöra en lÀmplig yta att limma fast antennen pÄ. Sedan det smÀrtsamma momentet att borra ett hÄl i taket, kÀnns alltid lite otÀckt.

Takantennen har tvÄ antennelement som ansluts till routerns tvÄ antenningÄngar för mottagning av det mobila nÀtet. I takantennen finns Àven tvÄ wifi-antenner som ansluts till routerns wifi-anslutningar.

 

Planering A & O

Fullt sÄ enkelt var det dock inte i verkligheten eftersom det mÄste planeras var kablaget kommer ner och hur det skall dras vidare fram till routern. Var ska den sÀttas och hur drar man fram spÀnningsmatning?

Jag valde att dra ner kabeln frÄn taket ovanför taksÀngen, dÄ kan kablaget dras osynligt i taket fram till sidovÀggen, i alla fall nÀr sÀngen Àr upphissad.

Routern fick flytta in i ett av överskÄpen och spÀnningsmatningen kunde jag ta frÄn köksflÀkten via en strömbrytare med signallampa sÄ jag kan se nÀr routern Àr pÄslagen.

 

Komplett kit, och mer dÀrtill

SÀllan har jag upplevt att en sÄdan lite lÄda innehÄllit sÄ mycket. Alla möjliga tillbehör för olika varianter av installationer finns med. Hur ofta fÄr man inte leveranser dÀr man tvingas införskaffa olika verktyg för att kunna fullfölja montaget?

NÄgon kan möjligen invÀnda att det Àr resursslöseri, men att Äka i vÀg för att komplettera Àr Àven det ett resursslöseri. För att inte nÀmna den irritation det skapar. Jag har nu nÄgra extra antenner som jag kan skÀnka till nÄgon utan extern antenn till sin router.

Samtidigt med leveransen av routern fick jag ett mail med aktuella instruktioner om hur man startar upp den. Smart idé att kunna förse kunden med den senaste installationsversionen. Hur ofta fÄr man inte med leveransen en redan gammal installationsbeskrivning som bara skapar förvirring?

Det jag möjligen saknar Àr en beskrivning pÄ hur de tvÄ extra wifi-antennerna skall monteras. De som ger routern extra rÀckvidd. Hur brett isÀr, horisontellt eller vertikalt, hur fungerar det bÀst?

Monteringen i sig Àr enkel med en redan förmonterad dubbelhÀftande tejp, bara att dra av skyddspapperet och trycka fast dem inne i ett skÄp bakom havregrynspÄsen.

 

Vad gör routerpaketet?

Det som alla routrar med wifi-anslutning gör, med den skillnaden att denna Àr en mycket kraftfull router med externa antenner. Med den aktiva takantennen blir det ett av marknadens kraftfullaste mobila nÀtverk.

Det finns Àven en enklare router som Àr mycket effektivare Àn mobiltelefonen och de smÄ routrar som Àr av storlek som tunna cigarettpaket. Jag bedömde dock prisskillnaden som för liten för att vÀlja den.

AnlÀggningens hemlighet Àr routern i sig sjÀlv och de kraftfulla antennerna. Det förstÄr man nÀr man tittar pÄ sin mobil och inser att bland all elektronik som finns i en sÄdan, finns det inte plats för ordentliga antenner att fÄnga upp mobilnÀtet med eller förmedla stabil uppkoppling via wifi.

 

Fungerar i alla lÀgen

Denna router och antenn Ă€r för Dig som Ă€r beroende av/vill ha ett lika stabilt nĂ€t som hemmavid. Även vid svĂ„ra positioner bakom yttersta fjĂ€ll. Finns det bara en mobilsignal, om Ă€n svag, sĂ„ fungerar det.

Viktigt Àven för den som streamar TV. Man slipper det irriterande fenomenet att bilden laggar/fryser.

Jag ser det dessutom som en sÀkerhetsfrÄga. Vi fricampar ofta. Ibland pÄ platser dÀr mobiltelefonen inte har mottagning. Med en bÀttre antenn och router finns chansen att vi fÄr signal och kan dÄ anvÀnda wifisamtal för att kunna ringa.

En inte ovÀsentlig detalj Àr att denna router Àr upplÄst för roaming. Alla hemmarouters och mÄnga, de flesta, fordonsrouters Àr lÄsta för roaming. SÄ nÀr du lÀmnar Sverige slutar ditt internet att fungera. Mycket irriterande! Oftast kan man lÄsa upp roamingfunktionen, men det Àr sÀllan enkelt utan krÀver att man gÄr in i routerns programvara via en webblÀsare och IP adress. Hur mÄnga av er vet hur man gör det?

 

SIM-kort med unika fördelar

Surfpaketet frÄn WiFi.se har flera fördelar mot de surfabonnemang de stora operatörerna sÀljer.

  • -Inget abonnemang eller bindningstid
  • -Du anvĂ€nder Din surf var Du vill inom EU/EES och Ă€r inte begrĂ€nsad till 50 GB/mĂ„nad som hos de flesta andra operatörer.
  • -Inga dagliga surfbegrĂ€nsningar i utlandet.
  • -Ingen outnyttjad surf, eller roaming, förfaller. Du har ett Ă„r pĂ„ dig att anvĂ€nda det du betalat för. PĂ„ mitt hemma-abonnemang blir jag av med surf och roaming jag betalat för om jag inte anvĂ€nder den.
  • -Att enheten har svensk IP-adress betyder att Du kan se alla svenska program nere i Europa precis som Du kan se i Sverige.

 

Hur har det gÄtt?

Jag valde att, till en början, anvÀnda vÄrt befintliga Telia-abonnemang. Det Àr av typen dela, vilket vi anvÀnder till vÄra tvÄ mobiler, en PC, en iPad och för att fjÀrrstyra vÄr satellit-TV.

Senare i höst, dÄ vi drar ut i Europa kommer vi anvÀnda Wifi.se:s erbjudande om att köpa surf i olika mÀngd per Är.

VĂ„r nĂ€tuppkoppling med Wifi.se fungerar mycket bra sĂ„ hĂ€r efter tre veckor och ett antal husbilsturer. Jag konstaterade omedelbart att vi vid vĂ„r husbilsbas i Årsta Havsbad gick frĂ„n en uppkopplingshastighet av 20 Mb/s till 103 Mb/s enligt Bredbandskollen. Fiberhastighet jĂ€mfört med mitt mobila nĂ€ts tidigare hastighet.

Jag kunde via nÀtet nu koppla upp mig mot vÄrt vÀrmesystem i BRF-föreningen dÀr jag bor, vilket jag aldrig tidigare kunnat pÄ grund av ett för lÄngsamt och svagt mobilnÀt vid basen. Vidare sÄ fungerade dator och telefonen pÄ mycket större avstÄnd nÀr de var anslutna via Wifi.se. Jag kunde nu sitta pÄ verandan med fullgod tÀckning, ett avstÄnd pÄ ungefÀr 25 meter. Tidigare fungerade wifi-uppkopplingen frÄn vÄr tidigare router endast pÄ halva avstÄndet.

Jag har testat nĂ€r vi varit ute med husbilen och uppskattar att jag kan surfa upp mot 40 meter frĂ„n husbilen. Vi har besökt stĂ€llen, som av oss Ă€r tidigare vĂ€lkĂ€nt ”knepiga” stĂ€llen, men inte upplevt nĂ„got problem med nĂ€tet. Jag Ă„terkommer till vĂ„ren med en uppföljande rapport nĂ€r vinterstormar och kyla försökt att sabba mottagningen.

 

I bildgalleriet kan du följa min installation. Klicka för större bild och informativa bildtexter.

Priser

Ny Fordonsrouter med patchantenner och 100 GB simkort ca 4 395:-

Wifi Extreme router med patchantenner och 100 GB simkort ca 6 195:-

Enbart Takantenn, IP 68 certifierad, 5G frÄn ca 1 495:-

Surfpaket finns pÄ 100 GB, 250 GB, 500 GB, 1000 GB, pris frÄn ca 1 495:-

Paketpriser erbjuds med router, antenn och surfpaket, se företagets hemsida för aktuella erbjudanden.

WiFi.SE AB, www.wifi.se

Tips

Det Àr alltid billigare per gigabyte att köpa mer surf, sÄledes tjÀnar man pÄ att köpa en större surfpott.

Det Àr t.ex fem gÄnger billigare att köpa 500GB vid ett tillfÀlle Àn 100GB vid fem tillfÀllen.

Om du Àr osÀker pÄ hur mycket surf du behöver kan jag berÀtta att 1 timmes tevetittande motsvarar ungefÀr 1GB.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift