.

WiFi Extreme testad

Vår medarbetare Håkan har på senaste tiden fokuserat mycket på att modernisera underhållningen i sin husbil, ny multimediaanläggning och en teve för att streama sina favoritprogram och filmer. För att dessa ska fungera oavsett var man befinner sig är det viktigt med ett snabbt och stabilt Wifi. Håkan satsade därför på en ny router.

 

Av Håkan Bengtzon och Stefan Janeld

 

När man vill ha många enheter uppkopplade samtidigt krävs mer av internetuppkopplingen än om man bara ska surfa nyheter. Håkan var nöjd med sitt Wifi ombord. Han hade router och SIM-kort från Wifi.se tillsammans med en utvändig 5G antenn från samma företag.

 

Från bra till fiberfart

I goda förhållanden hade han mellan 20 och 30 mb/s. Det räcker mycket långt. När han stod på en plats med dålig täckning, så dålig att mobiltelefonen tappat kontakt, kunde han fortfarande surfa och ringa wifisamtal via sitt wifi.

Man kan argumentera för att man inte behöver något bättre.

Men Håkan är teknikintresserad och vill gärna se hur bra han kan bygga systemen ombord. Så när Wifi.se lanserade en ny router som skulle kunna ge upp till, och över, 200 mb/s var lockelsen för stor.

 

Mycket stabil

När detta skrivs har Håkan levt med sin nya router i två månader. Han har inte mätt upp 200 mb/s, men ofta har han legat runt 100 mb/s.

Viktigast av allt: Han har aldrig tappat mottagningen!

Under färd lyssnar han på musik eller ljudböcker via carplay, navigatorn använder Google maps som använder bandbredd. Även på sträckor där mobiltäckning brukar vara ett problem fungerar det väl.

 

Lång räckvidd

En stor förbättring är räckvidden på hans wifi. Med fri sikt kan han sitta och surfa 40 meter från husbilen. I svårare förhållanden, när det är något i vägen, är räckvidden 30 meter.

Jämför jag med mitt eget wifi hemma så tappar jag mottagningen när jag lämnar uppfarten, det är ca 12 meter.

 

Inte bara i egna händer

Nu är det inte bara Håkans utrustning som spelar roll. Hur många som är uppkopplade mot masten spelar in, likaså vad de gör. Det kan skilja rejält på en och samma plats hur snabb uppkoppling man får beroende på hur många som är uppkopplade.

Med en snabb router har man i dessa fall mer marginal innan ens wifi blir oanvändbart. För Håkan har detta problem helt försvunnit, han har ännu inte upplevt att en film laggat eller att han tappat mottagning.

 

Håkans kommentarer

Hastigheten är inte det viktigaste. Det jag uppskattar mest är stabiliteten, jag litar helt på mitt wifi, oavsett var jag står. Jag kan ha flera enheter uppkopplade samtidigt utan att det laggar. Om vi är flera ombord kan vi alla surfa, streama och ladda hem utan problem.

När mobiltäckningen är dålig är mitt wifi fortfarande stabilt och snabbt.

På transportsträckorna hände det tidigare att man kom in i områden där man för en kort stund tappade mottagningen och samtal bröts. Men nu när jag använder wifi samtal händer det aldrig.

Ska jag tänka på något negativt så är det kanske att jag använder internet mer nu när det är så stabilt och pålitligt. Det medför att jag förbrukar mer surf vilket kostar pengar.

Ska bli spännande att se hur det fungerar ute i Europa. I höst drar jag söderöver. Återkommer med rapport innan årets slut.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email