.

Stigs vinterhits!

Fick frågan från redaktören om vilka mina favoritmål är vintertid. Ingen lätt uppgift att svara på. Husbilsåkandet handlar mycket om att upptäcka nya platser. Men det är ju ändå några platser som fastnat lite extra i minnet och som jag gärna reser tillbaka till. Dessa har jag listat i denna artikel.

Jag tar dock inte med de absoluta favoriterna, dessa är nämligen favoriter eftersom vi alltid, eller nästan alltid, får vara ensamma där. Att då tipsa sidans cirka hundratusen läsare vore att förstöra friden. Hoppas ni har förståelse för detta.

 

Av Stig Forsberg

 

Många ställer av sin husbil på vintern. Vill man inte åka för att man tror att det är kallt i husbilen? Så är det inte, med våra moderna värmesystem är det varm och skönt. Lugnet råder på de flesta platser, gott om utrymme och en underbar stillsam natur att avnjuta.

Har man inte vinterdäck? Ingen bra förklaring, det är en god investering att kunna utnyttja sin husbil många fler nätter per år. Själv har jag sommardäck som är godkända för vinterkörning på kontinenten så jag kan smita ner vinterhalvåret till södra Europa utan att ens byta. Är jag kvar i Sverige byter jag naturligtvis till nordiska vinterdäck.

Om Du undrar varför jag anger koordinaterna på olika sätt så är det så att olika appar anger dem på olika sätt och jag har lärt mig att leva med de olika systemen i min GPS – gör det Du också!

 

Jokkmokks vintermarknad

Den som har husbil måste minst en gång besöka Jokkmokks vintermarknad. Något mer speciellt finns inte enligt mig. En genuin vintermarknad alltid sammanfallande med samernas nationaldag den 6:e februari. Fint hantverk av bruksting, konst och smycken. Många spännande aktiviteter som ren-race, renrajd, fantastiska uppvisningar och duktiga samiska sångkörer. Hela centrala samhället av avlyst för att man skall kunna vandra stillsamt bland alla marknadsstånd.

Man kan boka in sig på privata parkeringar med ström eller stå på campingen 3 km från centrum. Därifrån går det en passande busstur på förmiddagen och en i retur på eftermiddagen. VI var sex personer i tre bilar så vi delade på en stortaxi för samma peng som bussen skulle ha kostat oss tillsammans. Kom väl förberedd med fulla gasoltuber, för ”Norrlands”-gasen som de säljer på plats är smärtsamt dyr. Det går inte så mycket gas om man grundar med el under vistelsen.

Koordinater   

  • N 66,35,40 
  • O 019,53,29

Telefon           0971 -123 70

Mail               articcamp@jokkmokk.com

Samisk uppvisning,
Foto: Jokkmokks Marknad

Vildmarksvägen - ett måste

Med husbil är Vildmarkvägen ett av de ultimata äventyren, men det kräver omdöme. Man rör sig i renarnas betesmarker och skall absolut inte vara för nyfiken på våren. Vägen är avstängd för trafik under vintern.

Vi åkte en vecka efter öppningen av vägen och det var tur för det är allt för många som ”hänger på låset”. Avvakta gärna två veckor så lugnar det ner sig. Det är precis lika vackert då. Ta minst en vecka på Dig. Det råder delade meningar om i viken riktning man skall åka, vi började i Strömsund och körde medsols. Man ser då mycket av fjällen och har solen i ryggen största biten av vägen. Det betyder att man ser allt mycket bra.

 

Starta i           Strömsund eller Hoting

Hemsida         Turistinformation Vildmarksvägen (wildernessroad.eu)

 

Stekenjokkplatån en vecka efter öppningen - vi hade tur med vädret!

Huseby Bruk och julmarknad

De brukar ståta med Sveriges längsta julgransallé. En fantastisk upplevelse, lika fantastisk är berättelsen om Husebyfröken som blev sol och vårad på Herrgården.

Förutom att vara en högkvalitativ julmarknad är platsen ett fantastiskt industrimuseum. Räkna med att få höra mycket danska bland besökarna, det är ett mycket populärt resmål för dem. När vi var där stod vi under tre dagar på den stora parkeringen. Vi kom på eftermiddagen dag ett, besökte julmarknaden/ museerna och åt ett fantastiskt julbord på dag två. Åkte vidare förmiddagen dag tre.

Koordinater   

  • N 56.778672 
  • O 014.584738

Telefon           0590 – 824 23

Hemsida         www.husebybruk.se

Huseby Bruk, foto Scandorama

Öster Malma - Jägarförbundet

En fantastisk restaurang som drivs av Jägarförbundet. Vilthägn, kunskapspromenad och ett Barockslott. Stor parkering med utsikt över området, många olika fåglar och vilda djur. Vatten och el finns på hörnet av lilla huset bakom byggnaden. Inga övriga faciliteter utan det är frikamping som gäller. De har julbord under fredag, lördag, söndag för den som önskar.

Koordinater   

  • N 58.95275 
  • O 017.15679

Telefon           0155 – 24 62 28

Hemsida         www.ostermalma.se

Här äter Du mycket god mat, men bli inte själv vargmat.

Lübecks julmarknad

En av Tysklands mest välkända julmarknader. Kör i år 2021, det är bara julmarknaderna i södra Tyskland som ställt in. Ett prefekt sätt att smita undan Jul och Nyår i Sverige.

En mycket reseeffektiv väg både vad gäller tid och kostnad är att välja Stena Line från Göteborg. Kör ombord på kvällen och ät en god middag. Vakna i Kiel på morgonen och Du är i norra Tyskland, med en kort körning till Lübeck. Mycket trevlig och långsträckt marknad genom centrala Lübeck. Här bjuds på det mesta för shopparen och den matglade. En annorlunda och spännande antik Julmarknad finns mitt i det hela vid Marienkirchhof. Fika på marsipanhuset Niederregger och varför inte en tur i det stora pariserhjulet?

Vi brukar parkera ställplatsen vid bowlinghallen Hülhorst. De har en trevlig restaurang och bussen till centrum går precis utanför.

 

Adress            An der Hülshorst 11

Telefon           +49 451 32 111

Tar inte reservationer för ställplatsen.

Foto: Visit Lübeck

Trosa Hamn mitt i vintern

En stängd vinterhamn tänker Du, och så är det för båtfolket, men inte för husbilarna. Ställplatsen erbjuder både med eller utan el, servicebyggnaderna fungerar och restaurangen i hamnen är öppen. Inte alla dagar, men i helgerna. Trosa är en mycket trevlig stad ”off season”. Pittoresk, trevliga promenader längs ån, många butiker och trevliga matställen. Vi undviker faktiskt Trosa under högsäsong. Då är det för mycket folk, trängsel och stress. Invasion av både båtfolk, husbilar och vanliga turister.

 

Koordinater   

  • N 58.890824 
  • O 17.55578

Bokning          www.campingspot.com

 
 

Hann Münden - för Dig som gillar korsvirkeshus

En mycket charmig, kompakt, liten stad. Förutom alla vackra byggnader finns det mesta man kan önska sig som turist i en genuin tysk stad. Vi parkerar på ställplatsen mitt på ön omgiven av två floder som möts. Här finns el, vatten och tömning, men inget servicehus. Du når centrum över en gångbro på fem minuter.

Koordinater   

  • N 51.42005 
  • O 009.64852

Hemsida         www.hann.muenden.de

Typisk tysk lunch på marknaden i Hann Münden

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på whatsapp
WhatsApp
Dela på email
Email