Meny

.

Stigs vinterhits!

Fick frÄgan frÄn redaktören om vilka mina favoritmÄl Àr vintertid. Ingen lÀtt uppgift att svara pÄ. HusbilsÄkandet handlar mycket om att upptÀcka nya platser. Men det Àr ju ÀndÄ nÄgra platser som fastnat lite extra i minnet och som jag gÀrna reser tillbaka till. Dessa har jag listat i denna artikel.

Jag tar dock inte med de absoluta favoriterna, dessa Àr nÀmligen favoriter eftersom vi alltid, eller nÀstan alltid, fÄr vara ensamma dÀr. Att dÄ tipsa sidans cirka hundratusen lÀsare vore att förstöra friden. Hoppas ni har förstÄelse för detta.

 

Av Stig Forsberg

 

MÄnga stÀller av sin husbil pÄ vintern. Vill man inte Äka för att man tror att det Àr kallt i husbilen? SÄ Àr det inte, med vÄra moderna vÀrmesystem Àr det varm och skönt. Lugnet rÄder pÄ de flesta platser, gott om utrymme och en underbar stillsam natur att avnjuta.

Har man inte vinterdĂ€ck? Ingen bra förklaring, det Ă€r en god investering att kunna utnyttja sin husbil mĂ„nga fler nĂ€tter per Ă„r. SjĂ€lv har jag sommardĂ€ck som Ă€r godkĂ€nda för vinterkörning pĂ„ kontinenten sĂ„ jag kan smita ner vinterhalvĂ„ret till södra Europa utan att ens byta. Är jag kvar i Sverige byter jag naturligtvis till nordiska vinterdĂ€ck.

Om Du undrar varför jag anger koordinaterna pĂ„ olika sĂ€tt sĂ„ Ă€r det sĂ„ att olika appar anger dem pĂ„ olika sĂ€tt och jag har lĂ€rt mig att leva med de olika systemen i min GPS – gör det Du ocksĂ„!

 

Jokkmokks vintermarknad

Den som har husbil mÄste minst en gÄng besöka Jokkmokks vintermarknad. NÄgot mer speciellt finns inte enligt mig. En genuin vintermarknad alltid sammanfallande med samernas nationaldag den 6:e februari. Fint hantverk av bruksting, konst och smycken. MÄnga spÀnnande aktiviteter som ren-race, renrajd, fantastiska uppvisningar och duktiga samiska sÄngkörer. Hela centrala samhÀllet av avlyst för att man skall kunna vandra stillsamt bland alla marknadsstÄnd.

Man kan boka in sig pĂ„ privata parkeringar med ström eller stĂ„ pĂ„ campingen 3 km frĂ„n centrum. DĂ€rifrĂ„n gĂ„r det en passande busstur pĂ„ förmiddagen och en i retur pĂ„ eftermiddagen. VI var sex personer i tre bilar sĂ„ vi delade pĂ„ en stortaxi för samma peng som bussen skulle ha kostat oss tillsammans. Kom vĂ€l förberedd med fulla gasoltuber, för ”Norrlands”-gasen som de sĂ€ljer pĂ„ plats Ă€r smĂ€rtsamt dyr. Det gĂ„r inte sĂ„ mycket gas om man grundar med el under vistelsen.

Koordinater   

  • N 66,35,40 
  • O 019,53,29

Telefon           0971 -123 70

Mail               articcamp@jokkmokk.com

Samisk uppvisning,
Foto: Jokkmokks Marknad

VildmarksvÀgen - ett mÄste

Med husbil Àr VildmarkvÀgen ett av de ultimata Àventyren, men det krÀver omdöme. Man rör sig i renarnas betesmarker och skall absolut inte vara för nyfiken pÄ vÄren. VÀgen Àr avstÀngd för trafik under vintern.

Vi Ă„kte en vecka efter öppningen av vĂ€gen och det var tur för det Ă€r allt för mĂ„nga som ”hĂ€nger pĂ„ lĂ„set”. Avvakta gĂ€rna tvĂ„ veckor sĂ„ lugnar det ner sig. Det Ă€r precis lika vackert dĂ„. Ta minst en vecka pĂ„ Dig. Det rĂ„der delade meningar om i viken riktning man skall Ă„ka, vi började i Strömsund och körde medsols. Man ser dĂ„ mycket av fjĂ€llen och har solen i ryggen största biten av vĂ€gen. Det betyder att man ser allt mycket bra.

 

Starta i           Strömsund eller Hoting

Hemsida         Turistinformation VildmarksvÀgen (wildernessroad.eu)

 

StekenjokkplatĂ„n en vecka efter öppningen - vi hade tur med vädret!

Huseby Bruk och julmarknad

De brukar stÄta med Sveriges lÀngsta julgransallé. En fantastisk upplevelse, lika fantastisk Àr berÀttelsen om Husebyfröken som blev sol och vÄrad pÄ HerrgÄrden.

Förutom att vara en högkvalitativ julmarknad Ă€r platsen ett fantastiskt industrimuseum. RĂ€kna med att fĂ„ höra mycket danska bland besökarna, det Ă€r ett mycket populĂ€rt resmĂ„l för dem. NĂ€r vi var dĂ€r stod vi under tre dagar pĂ„ den stora parkeringen. Vi kom pĂ„ eftermiddagen dag ett, besökte julmarknaden/ museerna och Ă„t ett fantastiskt julbord pĂ„ dag tvĂ„. Åkte vidare förmiddagen dag tre.

Koordinater   

  • N 56.778672 
  • O 014.584738

Telefon           0590 – 824 23

Hemsida         www.husebybruk.se

Huseby Bruk, foto Scandorama

Öster Malma - JĂ€garförbundet

En fantastisk restaurang som drivs av JÀgarförbundet. VilthÀgn, kunskapspromenad och ett Barockslott. Stor parkering med utsikt över omrÄdet, mÄnga olika fÄglar och vilda djur. Vatten och el finns pÄ hörnet av lilla huset bakom byggnaden. Inga övriga faciliteter utan det Àr frikamping som gÀller. De har julbord under fredag, lördag, söndag för den som önskar.

Koordinater   

  • N 58.95275 
  • O 017.15679

Telefon           0155 – 24 62 28

Hemsida         www.ostermalma.se

Här äter Du mycket god mat, men bli inte själv vargmat.

LĂŒbecks julmarknad

En av Tysklands mest vÀlkÀnda julmarknader. Kör i Är 2021, det Àr bara julmarknaderna i södra Tyskland som stÀllt in. Ett prefekt sÀtt att smita undan Jul och NyÄr i Sverige.

En mycket reseeffektiv vĂ€g bĂ„de vad gĂ€ller tid och kostnad Ă€r att vĂ€lja Stena Line frĂ„n Göteborg. Kör ombord pĂ„ kvĂ€llen och Ă€t en god middag. Vakna i Kiel pĂ„ morgonen och Du Ă€r i norra Tyskland, med en kort körning till LĂŒbeck. Mycket trevlig och lĂ„ngstrĂ€ckt marknad genom centrala LĂŒbeck. HĂ€r bjuds pĂ„ det mesta för shopparen och den matglade. En annorlunda och spĂ€nnande antik Julmarknad finns mitt i det hela vid Marienkirchhof. Fika pĂ„ marsipanhuset Niederregger och varför inte en tur i det stora pariserhjulet?

Vi brukar parkera stĂ€llplatsen vid bowlinghallen HĂŒlhorst. De har en trevlig restaurang och bussen till centrum gĂ„r precis utanför.

 

Adress            An der HĂŒlshorst 11

Telefon           +49 451 32 111

Tar inte reservationer för stÀllplatsen.

Foto: Visit Lübeck

Trosa Hamn mitt i vintern

En stĂ€ngd vinterhamn tĂ€nker Du, och sĂ„ Ă€r det för bĂ„tfolket, men inte för husbilarna. StĂ€llplatsen erbjuder bĂ„de med eller utan el, servicebyggnaderna fungerar och restaurangen i hamnen Ă€r öppen. Inte alla dagar, men i helgerna. Trosa Ă€r en mycket trevlig stad ”off season”. Pittoresk, trevliga promenader lĂ€ngs Ă„n, mĂ„nga butiker och trevliga matstĂ€llen. Vi undviker faktiskt Trosa under högsĂ€song. DĂ„ Ă€r det för mycket folk, trĂ€ngsel och stress. Invasion av bĂ„de bĂ„tfolk, husbilar och vanliga turister.

 

Koordinater   

  • N 58.890824 
  • O 17.55578

Bokning          www.campingspot.com

 
 

Hann MĂŒnden - för Dig som gillar korsvirkeshus

En mycket charmig, kompakt, liten stad. Förutom alla vackra byggnader finns det mesta man kan önska sig som turist i en genuin tysk stad. Vi parkerar pÄ stÀllplatsen mitt pÄ ön omgiven av tvÄ floder som möts. HÀr finns el, vatten och tömning, men inget servicehus. Du nÄr centrum över en gÄngbro pÄ fem minuter.

Koordinater   

  • N 51.42005 
  • O 009.64852

Hemsida         www.hann.muenden.de

Typisk tysk lunch på marknaden i Hann Münden

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift