Meny

.

Stor snubbe i en Malibu, del 1

DÄ Àr Stor Snubbe tillbaka för en omgÄng blogginlÀgg. Denna gÄng Àr föremÄlet för mina skriverier en helintegrerad Malibu med lÄngbÀddar. Mer bostad Àn den lilla campingbil jag anvÀnde i somras, men inte lika mycket bil. FÄr se hur jag kommer trivas och hur den tacklar svensk vargavinter.

 

Av Stefan Janeld

 

Att lĂ„na husbilar Ă€r alltid vanskligt och nĂ„got jag ogĂ€rna gör eftersom det sĂ€llan gĂ„r smidigt. Men efter upplevelsen med ”Drömmen” i somras dĂ€r allt gick som pĂ„ rĂ€ls hade jag blodad tand. Ville upprepa detta med ett annat fordon. Tyska Malibu nappade pĂ„ idĂ©n.

 

Det började sÄdÀr

Kom överens med dem att hÀmta bilen i samband med CMT mÀssan i Stuttgart. Var noga med att förklara att jag skulle ta flyget till mÀssan och dÀrför inte hade med mig sÀngklÀder, köksredskap eller annat man behöver för att bo i husbil. Det tar ju ÀndÄ nÄgra dagar att Äka hem. Och pÄ vÀgen har jag ett stopp hos familjen Volkner i Wuppertal. Jag planerade en tripp pÄ sex dagar för att komma hem.

FÄr nycklarna till bilen pÄ en parkering utanför mÀssan. Inne i bilen ser jag att den Àr helt tom. LikasÄ Àr vattentanken. Startar kylskÄpet och det varnar att nÄgot Àr fel. LikasÄ gör vÀrmaren.

Han jag fick nyckeln av har gett sig av och jag inser att jag har lite att ta tag i. PĂ„ omrĂ„det finns en automat för vatten och tömning av spillvatten och toa. Jag stĂ€ller bilen med vattenpĂ„fyllningen jĂ€mte automaten. In i garaget och tar fram vattenslangen. Men det blir ingen tankning av vatten. Utkastet pĂ„ automaten Ă€r gĂ€ngat. Min slang har Gardenakoppling. TyvĂ€rr finns ingen hane med gĂ€nga i bilen. NĂ„ja, jag fixar det pĂ„ en mack eller camping i DĂŒsseldorf som Ă€r dagens mĂ„l. Men först en tur till Jysk för sĂ€ngklĂ€der och sedan en stormarknad för kĂ€k och utensilier.

 

Alles gut!

NÄgra tusenlappar senare Àr vi redo att lÀmna Stuttgart. SÀngarna Àr bÀddade, kylen full och det finns papptallrikar och bestik. Avstod kokkÀrl, kan leva pÄ kallskuret och vÀgkrogar till jag kommer hem.

Kylen hoppade igÄng efter att jag stÀngt av den. StÀngt av gasen och sedan startat gasen igen och dÀrefter startat kylen. Jag hade korkat nog trott att gasen var pÄ nÀr jag fick bilen och startade kylen utan att kolla.

VĂ€rmaren var lite trixigare att fĂ„ igĂ„ng. Helt enkelt för att jag var okunnig. Malibu anvĂ€nder inte Trumas manöverpanel. De har en egen. En riktigt bra ska sĂ€ga, föredömligt enkel att hantera. Vad jag inte visste var att dĂ„ den ger ett felmeddelande mĂ„ste man slĂ€cka felmeddelandet. Det rĂ€cker inte med att Ă„tgĂ€rda felet. Det tog ett tag, men till sist hade jag ”kvitterat” felmeddelandet och vĂ€rmaren hoppade igĂ„ng.

 

Vatten visade sig svÄrfunnet

VĂ€l i DĂŒsseldorf lĂ€r vi oss att tyska soppamackar inte har vatten och att de lokala campingarna Ă€r stĂ€ngda fram till mars. Vi Ă„ker till en stormarknad och köper de sista fyra 8 liters dunkarna med vatten.

Det gÄr riktigt bra att hÀlla frÄn dem. LÀttad gÄr jag in i bilen, aktiverar vattenpumpen och börjar fylla varmvattenberedaren. Men nÄgot Àr galet. Pumpen slutar inte nÀr jag stÀnger kranen.

Helvete!!! Det mÄste vara frostvakten till vÀrmaren som Àr öppen.

Varför lÀmnar de den öppen i en helt tom bil?

JodÄ, jag Àr sÄdan att jag hellre idiotförklarar andra Àn förbannar mig sjÀlv för att inte kolla sÄnt jag vet att man ska kolla.

Snabbt ner under luckan i golvet för att stÀnga frostvaktens ventil. Men det Àr för sent. Vattnet har runnit ut. Man hade Àven lÀmnat fÀrskvattentankens tömningsventil öppen.

NÄja, imorgon Àr jag hos Volkners och dÀr kan jag fylla vatten. Men det hade varit trevligt att duscha innan besöket. Jag raggarduschar i mineralvatten frÄn kylskÄpet. Kallt, men det funkar.

VÀl hos familjen Volkner fÄr jag ett tips som jag vill dela med mig av. Vatten hittar man enklast pÄ kyrkogÄrdar. Ett tips jag kommer ha i minnet till nÀsta gÄng.

 

Skriver detta pÄ parkeringen vid Puttgardens fÀrjelÀge

Jag hĂ€mtade bilen i tisdags. Nu Ă€r det fredag och allt ombord Ă€r igĂ„ng. Jag har stortrivts i bilen under vĂ€gen hit frĂ„n DĂŒsseldorf. Solen har skinit, vĂ€gen har största delen varit torr och fin. Ingen snö, lite regn. Jag valde att ta Autobahn, ni vet de dĂ€r berömda frifartsvĂ€garna med en snitthastighet pĂ„ typ 70 km/h pĂ„ grund av köer (stau) vid alla vĂ€gbyggen.

Autobahn, jo ja tackar ja. Snarare Stautobahn!

Men trots snigelfart under lÄnga strÀckor var mitt humör pÄ topp och jag njöt hela vÀgen. Malibu har en föredömlig förarmiljö med en djupt nerdragen framruta. Jag kör bilen lika enkelt som en halvintegrerad. Enklare faktiskt för backspeglarna Àr fantastiska. En inte oviktig detalj pÄ stautobahn dÀr det gÀller att ha kolla pÄ stjÀrnpiloter som flyger lÄgt i tvÄhundra knyck.

Med countrymusik i stereon satt jag och trallade hela vÀgen till Puttgarden, var en perfekt gentleman i trafiken och lÀmnade plats för alla som ville Äka in framför mig. De sex timmarna det tog flög förbi lika snabbt som rovfÄglarna flyger bredvid vÀgen i jakt pÄ mumsigt roadkill. 

 

FortsÀttning följer

Detta fÄr rÀcka som första kapitlet i denna bloggserie. Imorgon vÀntar en kort fÀrjetur och sedan vidare fÀrd mot Stockholm. Planen Àr att vara hemma pÄ söndag. Men det kan bli senare. LÀser pÄ nyheterna att det vÀntas stormvindar och snökaos i södra Sverige imorgon. Om det blir sÄ tror jag att jag vÀntar ut vÀdret.

 

I bildgalleriet nedan kan du se bilder frÄn mina första dagar ihop med denna Malibu. Som Ànnu inte fÄtt nÄgot smeknamn. Behöver lÀra kÀnna den bÀttre först.

Klicka för större bilder och bildtexter.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift