Meny

.

T-Ford för camping

Lamsteed Kampcar 1921

I husbilens barndom var de flesta husbilar hemmabyggen eller specialbeställda one-off fordon. Undantag fanns. Den här är ett – en av två bevarade Lamsteed Kampcars, baserad på T-Forden, ett ekonomiskt och tillförlitligt fordon som sålts i stora mängder och därför erbjöd en god marknad för ombyggnation.

 

Konstruktör var Samuel Lambert från St. Louis. Som hängiven naturist såg han fördelarna med att kunna sova ovan mark. Annars var det ju bil och tält som gällde för camparen.

Hans idé var inte att bygga hela bilen. Kunden fick köpa bilen och Samuel sålde sedan sin påbyggnad för kunden att själv montera. Reklamen hävdade att det tog blott sex timmar att bygga om sin original T-Ford till en fullfjädrad campingbil.

Priset 1921 var 535 dollar. För dem fick man sex sittplatser, fyra bäddar, ett fällbart bord, tvålågig spis, fyrtio liter vattentank, gott om stuvutrymmen samt en campingväska med servis och annat användbart. Den första satsen levererades 1915.

Idén visade sig god och rönte stort intresse. Men när det blev dags att skruva upp produktionen, 1921, hade Samuel viktigare saker att göra och sålde sin skapelse till Anheuser Busch – bryggeriet, mest känt för Budweiser. Men i förbudstidens USA var öl knappast en gångbar produkt. Därför valde företaget att ge sig in i fordonsindustrin. Man tillverkade vagnar, lastbilskarosser och så Kampcar förstås.

Den sista Kampcar levererades 1933, men då var det inte längre Anheuser Busch som tillverkade. De slutade med fordon kring 1931 och återgick till bryggerinäringen.

 

Artikeln publiceras i samarbete med Douglas Keister som gett ut boken Mobile Mansions. En mycket trevlig bok endast utgiven i USA men möjlig att få tag på via nätet. www.douglaskeister.com

Inte så mycket husbil kanske. Mer en upphöjd sovplats i skydd från elementen och djurlivet.
En sov- mat- och i viss mån umgängesplats. Men inte mer. Toalett var naturen, hygienen fick man sköta i närmaste vattendrag. En sann campingbil som låter dig uppleva naturen, inte bara beskåda den.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift