Meny

.

Texelent textilskydd – Varsågod spill!

Vad sägs om ett medel som gör att varken spillt rödvin, kaffe eller rödbetssaft ger fläckar på dynor, mattor, gardiner, förtält eller markis?

Texelent är en produkt som lovar just detta. Håller den vad den lovar?

Testat av Björn Genberg och Stefan Janeld

Text och foto Stefan Janeld

Tony Strömberg och Carina Landeborn driver företaget Moab i en liten industrilokal utanför Nynäshamn. Härifrån tillverkar och distribuerar de sina produkter. Japp, du läste rätt. De tillverkar sina egna produkter. Ingen utlagd tillverkning hos något stort kemiföretag i österled. Kunderna är främst möbelföretag, kryssningsbåtar, hotell och restauranger. Verksamheter som ser en ära i fläckfria och exklusiva miljöer.

Silikonfritt

Normalt är textilimpregnering baserad på silikon och vatten. Silikonet lägger sig som en skyddande hinna. Den känns med blotta handen och ger en fet känsla hos tyget. Hinnan är känslig för mekanisk nötning och missfärgas av solens UV-strålar. Vattnet tar tid att torka.

Texelent är baserad på teflon och alkohol. Alkoholen drar in teflonet i tyget och lägger sig runt varje fibrer. På mindre än trettio minuter är alkoholen borta och tyget torrt och redo att brukas.

Så långt teorin. Nu ska det testas i praktiken.

Tuffast möjliga ämnen i testet

Med oss har vi rött vin, en burk rödbetor, ett gammalt grovt överdrag till en dynkudde och en urtvättad kökshandduk. Vi delade upp tygerna i en behandlad och en obehandlad halva. Vi sprayade inte särskilt noggrant, sisådär tjugo centimeter med en bred dimma. Det spelar ingen roll om man överdoserar medlet. Det är helt utan färg och förblir osynligt.

Vi provade först med vanligt vatten. Både kuddfodral och handduk klarade testet galant. Vattnet pärlade sig som på en nyvaxad motorhuv.

Rödbetssaften och vinet gav rejäla fläckar på de obehandlade halvorna men pärlade vackert på de behandlade. Med lite hushållspapper sögs vätskorna upp. Först såg det ut som det blivit en svag fläck. Men med lite ljummet vatten på en disktrasa var den historia. När Carina använde disktrasan ska tilläggas. När jag först tog trasan och torkade blev det en vit fläck kvar. Jag gjorde misstaget att begränsa mig till fläcken. Man ska alltid torka av hela ytan, fick jag lära mig. Vatten lämnar en synbar kant med kalk och mineraler som blir kvar på ytan då vattnet dunstat. Om man behandlar hela ytan blir resultatet fullgott.

För att verkligen testa produkten gnuggade jag med tummen i vätskan. Pressade hårt och gned för att verkligen arbeta in vätskan. Fruktlöst. Fibrerna stod emot min omilda behandling.

Priset för Texelent kan verka avskräckande. Men jämfört med andra impregneringar är kvadratmeterpriset lågt. Flaskan är av modell blomspruta istället för en med gasdriven aerosol. Det är miljövänligare och varje flaska rymmer mer jämfört med en aerosolflaska som till två tredjedelar är drivgas.

Martindale – en term inte alla känner till

En behandling med Texelent har lång livslängd. Hur många år behandlingen håller går inte att svara exakt på. Räkna med att den håller lika länge som tyget. Såvida man inte kemtvättar eller maskintvättar varmt. Maskintvätt i 30 grader går bra.

När man ska ange ett tygs livslängd gör man det i ett värde kallat Martindale. En Martindale är en rotation med en borste under ett visst tryck. En rotation ska motsvara en sittning på tyget.

Ett normalt sofftyg av hemmakvalitet har ett värde mellan 20 000 och 30 000 Martindale. Ett tyg av hög kvalitet når kring 50 000 Martindale.

Tester har gjorts på tyger behandlade med Texelent. Man valde ett tyg av riktigt hög kvalitet och utförde ett Martindale test på 100 000 rotationer. Efter testet var behandlingen endast något sliten och gav fortfarande fullgott skydd.

Vi tycker:

Innan testet var vi ganska nollställda, vår erfarenhet av impregnering och textilskydd är minst sagt bristfällig. Jag har impregnerat skor och kläder samt ett båtkapell.

Men det tog inte lång tid förrän vi var övertygade. Att se ett tyg agera likt ett solitt material imponerade.

Vi anser Texelent vara en perfekt produkt för husbilens dynor. Men när man behandlar dynorna i bilen, glöm för allt i världen inte att skydda mattan också. Ty det som spills på dynan kommer rinna av och ner på mattan.

Redan samma kväll som vi gjorde testet gick jag över sofforna hemma med textiltvätt och sedan textilskydd. Med hund och tvååring spar det mycket oro. Nu kan jag utan tvekan ge lille Elliott ett glas mjölk att dricka i soffan. Spiller han blir jag bara glad eftersom min behandling får positiv bekräftelse.

Varsågod spill!

Om du inte hittar produkten hos din husbilshandlare eller möbelaffär kan du beställa den här: texelent.se

Rödbetssaften är omöjlig att tvätta ur om den gått in i tyget. Den genomfärgar fibrerna och det kan man inte göra ogjort. Men Texelent står emot. Fibrerna förmår inte suga upp saften. Det är bara att torka upp med hushållspapper och dra av ytan med en svamp ljummet vatten. Notera att på den obehandlade sidan kan man se hur vatten trängt in i fibrerna. Den bruna lite skummiga pölen är kaffe med grädde.
Här är rödbetssaften borta. Som genom trolleri. Allt som krävdes var lite hushållspapper.
Vi sprayade bara utsidan av kuddfodralet. Men ett test med vatten visar att impregneringen trängt igenom till tygets baksida och ger bra skydd även från det hållet.
Appliceringen är enkel. Man behöver inte ens vara särskilt noggrann. Blir det lite mer än vad som krävs är det ingen fara. Texelent är färglöst och påverkar inte tygets mjukhet.
Låt hushållspappret suga upp det du spillt. Om det blir lite kvar mellan fibrerna tar du bort det med en trasa fuktad med ljummet vatten.
I Texelents produktserie finns flera produkter avsedda att skydda olika material. Det kan gälla sten, trä, skinn. Varje produkt har en för ändamålet avsedd rengöring. Ett vanligt användningsområde är att skydda kakelfogen på badrummet eller i köket. Även blomkrukor som har en förmåga att frysa sönder under vintern kan skyddas mot vatteninträngning. Utan vatten ingen frostsprängning.
Rödvinet pärlar sig på tyget. Som om det var en homogen yta.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift