Meny

.

Tillverkarna går inte hela vägen

Det händer många positiva saker i husbilsvärlden just nu. Husbilar blir allt bättre utrustade, mer användarvänliga. Även i de lägre prisklasserna. Men tillverkarna tycks stå med ett ben i framtiden och ett i det förflutna.

 

Av Stefan Janeld

 

Jag har i många år varit en förespråkare för dieselvärmare, kompressorskåp och gärna en induktionshäll. Helt enkelt för att det gör husbilslivet enklare. Nu börjar dessa saker bli allt vanligare. Inte bara i de mer exklusiva husbilarna. Även prispressade modeller föräras dessa moderniteter. Men ska det fungera kan man inte bara installera exempelvis ett kompressorskåp och sedan låta allt annat i husbilen vara som tidigare.

För att du som står i begrepp att köpa husbil ska kunna få ut maximal komfort och det enklare husbilslivet tänker jag i denna artikel förklara vad dessa fina produkter behöver för supportsystem och vad man kan göra i övrigt i husbilen för att vinna andra, inte lika uppenbara, fördelar.

 

Syftet

Tanken med att använda dieselvärmare, kompressorkyl och induktionshäll är att man blir mer oberoende. Med stor dieseltank och rejält elsystem behöver man inte jaga gasol. Även om man avstår induktionshällen och har kvar gasolspisen kan man nöja sig med en 5 kg gasolflaska vilket spar vikt och frigör utrymme.

 

Tillverkarna utrustar för elstolpe

Så som många tillverkare standardutrustar sina husbilar är det tydligt att de utgår från att man står vid elstolpe. Men utgångspunkten för denna artikel är att man ska kunna fricampa. Har man spenderat en hög med pengar för att känna sig fri och upptäcka natur, städer och byar vill man inte vara begränsad av behovet att fjättra sig vid en elstolpe.

 

Kompressorkylskåp kräver robusta elsystem

Om man väljer att installera en kompressorkyl behöver man även anpassa elsystemet.. Är skåpet knökfullt drar det väldigt lite el. Men är det halvtomt drar det ganska mycket. Varje gång man öppnar rinner den kalla luften ut och skåpet måste jobba hårt. Är man ute ensam eller två personer över helgen fyller man knappast en 130-170 liters kyl.

Att då ha ett 95Ah AGM batteri som standard är att göra sin kund en otjänst. Det kommer inte fungera. Man behöver inte ha litiumbatteri som standard. Det går bra att använda två bra AGM batterier. Man behöver även se över laddningen. Jag anser att en laddbooster som ser till att man under färd får god laddning ska vara en del av elsystemet.

Nu ska jag säga något som kommer få många att tycka jag är en fullkomlig idiot.

Jag vill inte ha en stor kyl i husbilen. 60 liter räcker långt och är betydlig mer energieffektivt. I den första Concorde Centurion som byggdes valde kunden 2 st små kylskåp. Helt enkelt för att alltid ha full kyl. Om han var ute en helg startade han bara ena skåpet. Idag finns mycket fina kylboxar med kompressor. En sådan kan vara backup ifall behov uppstår. Den kan dessutom vara frysbox ifall man föredrar det.

Full kyl och frys kräver väldigt lite energi. Men det kan vara svårt att hålla en stor kyl full hela tiden. Man äter ju faktiskt upp maten varefter
I små husbilar är fasta kylboxar vanligt. De drar väldigt lite ström eftersom kylan är kvar i boxen efter att man öppnat locket. Att kylboxar inte är vanligare i större husbilar övergår mitt förstånd.
En lös kylbox med kompressor är ett utmärkt komplement i husbilen. Inte bara för ökad kapacitet. De gånger man inte kan fylla sin stora kyl kan man ju istället använda den lösa boxen.

Dieselvärmare älskar stora dieseltankar

Hur ofta har jag inte sett att det i husbilar med dieselvärmare sitter en 60-65 liters dieseltank. Tillverkarna tycker om små tankar eftersom det spar vikt.

Samtidigt finns det plats för två stora gasolflaskor som väger en hel del. Dessa behövs inte i en bil där endast spisen använder gasol.

Enligt mig borde tillverkarna helt avskaffa det traditionella gasolutrymmet och istället ha ett mycket mindre utrymme i direkt anslutning till spisen. Kan räcka att det rymmer en 2 kg flaska.

En dieselvärmare kräver ett robust elsystem på samma vis som kompressorkylskåpet.

Drömmen vore att Stellantis (Fiat, Citroën, Peugeot) återinförde 120 liters tanken som tillval i sina bilar. Den offrades på AdBlues altare.

 

Induktionshäll ger nya möjligheter

Av tradition har vi fast monterade spisar i våra husbilar. Samtidigt klagar vi på klent tilltagna arbetsytor i köken. Jag ser allt fler tillverkare som väljer att ha lösa induktionsplattor i köken. Med en eller två lösa induktionsplattor i en låda blir det gott om arbetsyta även i ett kompakt kök. Förbered allt på bänken och ta sedan fram spisen när den behövs. Den kan även användas som utomhuskök om så önskas.

En del små tillverkare har börjat fästa utvändiga hyllor på sina husbilar där man kan ställa en spis. Det är främst kluriga plåtisinredare som gör detta. Men inget hindrar de stora tillverkarna att ta efter denna goda idé.

Även fast monterade induktionshällar har stora fördelar. Man kan helt slopa gasolsystemet, som är en relativt avancerad och tidsödande installation. Tiden man tjänar in i produktionen spar pengar, likaså gör det faktum att det går åt mindre installationsmaterial. Dessa slantar kan man använda för att stärka upp elsystemet. Ska man vid fricamping använda induktionshäll för matlagning behövs en rejäl inverter och litiumbatteribank på 150-200 Ah. Gärna mer.

Utan fast spis blir det mer arbetsyta
Att steka utomhus är inte bara trevligt, det blir inget os inne i bilen.
En sån här utvändig blindlucka är en utmärkt plats för en induktionshäll. Med en 230V uttag bredvid är det enkelt att fixa utomhuskök under markisen.

Om tillverkarna gick hela vägen

När jag summerar mina tankar får vi en husbil där man är mer oberoende och har ett enklare husbilsliv. Det behöver inte bli särskilt mycket dyrare och lastvikterna blir inte lidande heller.

För de som inte ligger på samma plats i flera dagar utan hellre byter ställplats var eller varannan dag kommer det inte ens behövas solpaneler på taket. Det robusta elsystemet med effektiv laddning från motorn kommer klara 2-3 dagars fricamping utan stöd av solpaneler. För långvarig fricamping på en och samma plats behövs solpaneler och vintertid kanske en Efoy.

 

Min önskelista

Dieselvärmare, kompressorkyl och induktionshäll i en husbil med:

  • 120 liters dieseltank (förblir troligen en dröm)
  • 400 Ah litiumbatterier
  • 60 A laddbooster
  • 3000 W inverter
  • DC/DC laddförstärkare

 

Jag står sällan mer än två dagar på samma plats. Så jag fokuserar på effektiv laddning från motorn. Därav inga solpaneler i mitt system.

Om kollega Stig gjort samma lista hade där även varit 400W solpaneler, ty han kör korta dagsetapper och kan ibland stå en längre tid på samma plats.

Prylarna jag listat kostar i runda slängar 50 000 kronor om man köper dem löst i butik. Lite beroende på vilka fabrikat man tittar på. Väljer man de exklusivaste prylarna kan det kosta det dubbla.

Merkostnaden jämfört med en standardutrustad husbil är lägre. Man måste ju räkna bort standardutrustningen.

Ett AGM batteri och ett gasolsystem med två P11:or kostar ungefär 10 000 kronor i butik.

Dieselvärmare behöver inte bli dyrare än gasolvärmare, kompressorkyl kan man också hitta för jämförbar kostnad som absorptionskyl. Lösa induktionshällar kostar som ett gasolkök ungefär. De fasta hällarna tillverkade för husbil drar iväg i pris. Men jag tycker lösa hällar är en bättre lösning.

Det är vanskligt att göra prisjämförelser, det finns alltid kvalitetsnivåer och personliga preferenser som påverkar priset. Dessutom brukar tillverkarna sätta sina priser beroende på i vilket marknadssegment husbilen tillhör – insteg, mellanklass, premium.

 

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift