Meny

.

Husbilar folk frågar efter, men ingen köper

Jag får ofta frågor i stil med:

  • Varför är det ingen som tillverkar en plåtis på Iveco?
  • Varför är det ingen som gör en riktigt enkel och billig husbil?
  • Varför vägrar europeiska tillverkare använda slideout?

 

I denna artikel visar jag att allt som efterfrågats finns eller har funnits.

 

Av Stefan Janeld

 

Efter att ha gått på otaliga mässor och sett tusentals husbilar kan jag med säkerhet säga att i princip allt som kan tänkas har tillverkats. Mångfalden inom husbilsbranschen är smått fantastisk.

Att man upplever den som likriktad och fantasilös är för att kunderna, du och jag, är likriktade och fantasilösa. Vi simmar medströms och vågar inte sticka ut. Vi drömmer om det unika men köper det som är populärt. Mest tror jag för att en husbil är en stor investering och man vill inte spendera en massa slantar på en udda husbil som visar sig svår att bli av med.

Eller så är det en ursäkt, man kan ju inte köpa det som inte finns.

 

Idérikedom och uppfinnaranda lika stark idag som för femtio år sedan

De flesta husbilsfabrikat har startats för att en klurig person inte hittade det han (det är faktiskt alltid en han) sökte och såg sig nödgad att bygga själv. De stora etablerade fabrikaten har sina rötter långt tillbaka i tiden så vi ser inte uppfinnarandan som var grunden för företagets framgångar.

Dagens kluriga uppfinnare ser vi på mässor runt om i Europa (även Nordamerika) varje år. De är hundratals som genom åren lanserat ”den perfekta husbilen”, den där modellen som saknats i alla år men som nu äntligen finns att köpa tack vare en ung mans pigga sinne.

Men året därpå är modellen/fabrikatet borta. Den var för udda, för dyr, det saknades finansiella muskler. Ibland är de fiffiga personerna helt enkelt före sin tid, marknaden är inte mogen.

 

Anledningar att avstå produktion

En sak är säker! Ingen tillverkare underlåter att tillverka sånt som säljer. Men de kan avstå att bygga en modell för att den blir för dyr, för tung eller tar för lång tid i produktionen.

Just viktproblem har gjort att vi inte längre ser bakhjulsdrivna Ford-baserade husbilar eller bakhjulsdrivna husbilar byggda på Renault Master chassi. Jag har sett bakhjulsdrivna Renault-chassin på tillverkares gårdar och sett fram mot en billig bakhjulsdriven husbil. Men när den uteblir och jag pratar med tillverkaren får jag veta att den blivit så tung att låg lastvikt gör bilen oanvändbar.

 

Volymtillverkning minskar variationen i utbudet

Ofta har små tillverkare en rikare modellflora än de stora fabrikanterna. Helt enkelt för att volymtillverkarna måste ha en rationell produktion medan de små har tid att bygga mer hantverksmässigt.

För att få en rationell produktion vill tillverkarna gärna fylla monteringslinan med så många husbilar av en och samma modell som möjligt. Det ställer mindre krav på den interna logistiken. Vanligast är att tillverkarna vill ha åtminstone tillverkningsserier om 20-30 av en och samma modell. Tänk då om en modell har en total försäljningspotential på 15 exemplar. Den blir aldrig byggd.

Men hos en liten tillverkare är 15 bilar en stor del av årsproduktionen. Så de har inga som helst problem att bygga modellen.

 

I bildgalleriet visar jag exempel på efterfrågade husbilsmodeller som aldrig fick fäste på marknaden.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift