Vi får så här års frågor om hur man skall göra med husbilen under vintern. Vi tycker självklart att den skall flitigt användas även vintertid.
Det finna tre olika situationer att förhålla sig till:
1 Du som ställer av
2 Du som åker söderöver
3 Du som kör i Sverige.
Beskriver här läget i ett Coronafritt Sverige. I år åker säkert färre till värmen i söder utan blir hemma i Sverige. Tipsen gäller generellt för alla och får tillämpas efter den egna situationen inför vintern.
För alla gäller
Serva bilen och besiktiga husbilen på hösten. Du slipper då köerna på våren, för när värmen kommer vill vi åka iväg och inte vänta på service- eller besiktningstider.
Bilen mår bäst av ny, fräsch och sotfri olja under vintern. För en tung bil väljer Du själv besiktningsmånad. Den har alltid ett år mellan besiktningarna. Det kan behövas två besiktningar ett år.
En lätt bil (max 3,5 tons totalvikt) besiktigas var 14:e månad och då kan Du säkert trixa till en besiktning under sensommaren/hösten.
Hur Du än kommer att förvara Din bil så börja med att tvätta och vaxa den ordentligt. Rengör den invändigt så har Du en fräsch bil att ta i bruk till våren.
Stå inte på en gräsmatta, den suger åt sig fukt vid regn, fukt som sedan dunstar under bilen med snabba rostangrepp som följd.
Du som ställer av
Töm husbilen på det mesta. Under året har det hamnat mycket i den som inte används. Vid vårrustning tar Du bara med det allra nödvändigaste, fyll sedan på med det Du saknar. Ta inte med en massa ”bra att ha saker”.
En önskedröm för oss alla är att få in husbilen i ett uppvärmt utrymme inomhus. Det räcker med fem grader för att bilen skall må bra. Men det skall var fuktfritt. Om Du inte kan stå inomhus så är under tak en bra lösning eller kanske i ett därför avsett tält. Det viktig är att det finns gott om luft som kan strömma runt bilen.
Du behöver inte höja trycket i däcken, så som vi gjorde med de gamla diagonaldäcken, om Du står mindre än sex månader. Det skadar inte, men är onödigt.
Ta inte ur batterierna om det inte krävs av den Du står hos. Batteriet mår bättre av att stå kallt. Ett fulladdat batteri fryser vid minus 57 grader medan ett oladdat fryser sönder redan vid minus sju grader. Ladda batterierna innan Du ställer undan och försök sedan ladda dem en dag eller två var sjätte till åttonde vecka. Koppla bort en batteripol, helst minus, men ta den som är lättast att komma åt. Detta för att även om huvudströmmen är avslagen är det mycket i både bil- och bodelen som är inkopplat och drar ström.
Om Du står utomhus måste Du tömma vattensystemet mycket noggrant. Stäng av vattenpumpen och öppna alla bottenpluggar och ventiler så att vattnet kan rinna ut. Ställ alla vattenkranar fullt öppna i mittläget så att det kommer in luft i både varm- och kallvattensystemet annars kan vatten bli hängande i slangarna.
Skruva loss duschslangen i blandaren och låt den hänga rakt ner så att vattnet rinner ur.
Toaletten kräver en extra procedur: När allt vatten är borta stänger Du alla vattenkranar och startar vattenpumpen. Den kommer då pumpa luft. Tryck då på spolventilens knapp och ”spola” riktigt länge med luft. Du tömmer då ventilen på vatten.
Slå av vattenpumpen och öppna alla kranar på mitten igen. Gissa vilken som är den mest sålda reservdelen på våren? – Rätt, det är toa-ventilen som frusit sönder.
Du som står ute
Ha lite värme på i bilen, cirka fem grader. Använd inte bilens värmesystem utan en oljeradiator eller annan värmekälla. Ett vattenburet värmesystem klarar det att gå en hel vinter på elpatronen, men inte ett luftburet.
Med värme i bilen vandrar fukten utåt från bilen. Komplettera med några torrbollar, men ställ dem i en djup porslinstallrik. Detta för att om det trots allt blir minusgrader så fryser plastburken sönder och när det sedan töar igen rinner vattnet ut i bilen.
Ta gärna in alla dynor och sängkläder i bostaden. Om det inte är möjligt ställ dem på högkant.
Öppna alla skåpluckor och lådor så att luften kan cirkulera fritt. Risken är annars stor att kondensfukt kan frysa i de stängda utrymmena.
Eventuell taksäng skall sänkas ner en bit så den inte ligger tryckt mot taket och blir en del av bilens isolering, då möglar den direkt.
Dra för alla mörkläggningsgardiner helt. Med fördragna gardiner blir medeltemperaturen så jämn som möjligt när vårsolen börjar värma och därmed minsta möjliga kondensutfällning inne i bilen.
Men! På den stora takluckan stänger du den sista decimetern med insektsnätet. Annars samlas kondensvatten på den fördragna gardien.
Du som täcker bilen
Lägg inte en presenning direkt på bilen, Du stänger då av all ventilation vid takluckorna med stor risk för mögelskador i bilen. Du behöver bygga en liten ställning på taket eller i alla fall några ribbor som håller upp och ut presenningen så att luft kan strömma fritt kring bilen.
Detta gäller även för presenningar som påstås andas. Det kanske de gör vid regn, men inte täckta med snö och is.
Se till att det kan vädra i bilens ändar. Gör inget paket. Se också till att hålla fritt luftflöde under bilen. Det ventileras även undertill. Det finns flera lösningar på att ordna en luftspalt. Plaströr som spänns i båge är populärt. En mycket fin, men mer kostsam, lösning är: www.wirehus.nu.
Du som står under bar himmel skall veta
Man måste inte ställa in bilen i en lada eller liknande för att den ska klara vintern. Men man bör absolut täcka bilen. Det finns flera skäl men det viktigaste är att om den inte täcks kommer den börja läcka med tiden.
Låt mig förklara processen som sker vintertid: Snö som faller på taket tinar underifrån dagtid eftersom solen värmer upp bilens insida genom fönstren. Det bildas en vattenfilm mellan snötäcke och tak. Denna vattenfilm gränsar till takets tätningar. Den tar sig in en hundradels millimeter under tätningen. På natten fryser denna vattenfilm och expanderar. Expansionen ”bryter” i tätningen och nästa natt kommer vattnet in lite längre. Processen är långsam, men istället för en tätning som håller minst tio år kanske den fallerar efter endast 5-7 år.
Många lägger enris i motorutrymme och på andra platser i bilen. Det sägs att det håller gnagarna borta. De kommer, om de kommer, att klättra via hjulen. Det finns även elektroniska ”råttskrämmare” som håller dem borta.
Du som åker söder över behöver känna till
Att det är vinterdäckskrav även i många europeiska länder. Jag åker på ett däck som är klassat som sommardäck här i Sverige, det är dock godkänt som ett centraleuropeiskt vinterdäck. Jag kan således åka lagligt vintertid även nere i Europa.
Kom ihåg att Du är lastbil så fort Du lämnar Sverige. Du har då att förhålla Dig till gällande regler för lastbil, lätt eller tung, i respektive land.
Regler som kan påverka dig är: Hastighet, omkörningsförbud i uppförsbackar, regler för vägval och genomfart, miljözoner, tider för tillåten trafik mm. Du behöver därför kolla in reglerna i varje enskilt land.
Det är bara Sverige som klassar husbilar som personbil klass 2. Du som kör tung bil på Ditt B-körkort taget före 1 juli 1996 behöver inte vara så orolig. Den svenska specialregeln har numera uppfattats av de flesta poliser ner i Europa. Du kan skriva ut särreglerna på olika språk, skriv in följande i sökfältet på din internetbrowser: EUR-Lex – 32016D1945
Gasol är en ofta diskuterad fråga. Det går utmärkt att tanka gasol på bränslemackarna förutsatt att Du har monterat godkända tankflaskor med automatisk avstängning. I en del länder bland annat Italien krävs ett utvändigt tankuttag. Den tiden när man kunde använda lösa adaptrar mot våra svenska gasolflaskor är sedan länge förbi.
Om Du väljer att tanka motorgas skall Du montera ett oljeavskiljande gasolfilter till varje inkopplad tub före regulatorn. Motorgasen för gasolbilar innehåller mycket mer restprodukter än den rena gasol vi får i våra tuber.
Gasol heter i många länder LPG (Liquid Petroleum Gas) medan länder med latinbaserade språk säger GPL (Gas Petroleum Liquid).
Det finns även mängder av ställen där Du kan fylla Dina flaskor på vanligt vis.
Ställplatser finns det massor av, från gratis till 10 Euro per natt. Ofta kostar det c:a 5 Euro och sedan betalar Du för vad Du använder: Tömma toan, tanka vatten, dumpa gråvatten. Kostar oftast 1 Euro per utnyttjad tjänst. Konkurrensen kan var hård så kom tidigt, senast klockan 15:00.
Du som kör i Sverige får en fantastisk upplevelse
Lagliga vinterdäck naturligtvis och tänk på att för tung bil gäller minimum 5 mm mönsterdjup. För lätt bil gäller 3 mm, men det anser jag för dåligt för en husbil, om än under 3 500 kg.
Val av däck beror naturligtvis på vart Du kör. Norr om Dalälven är dubbdäck ett bra alternativ. Söder om kan dubbfritt vara alternativet.
Välj alltid vinterdäck för nordiska förhållanden. Glöm allt vad allvädersdäck heter!
En mellanstor snöskyffel, en påse sand, bogserlina, ett långt starkt rep samt snökedjor eller Autosocks. Jag har själv Autosocks och de är lätta och har en fantastisk gripförmåga. De har hjälpt mig många gånger.
Ett utvändigt vintertäcke för vindrutan som gärna går ner under motorhuven. Invändiga vintermattor fungerar även de bra, men ger ”fiskhandlarfönster” med vatten som rinner på insidan. Ta då med fönstertvätten så kan Du enkelt suga bort vattnet från rutornas insida.