Meny

.

Westfalia Columbus 640 E, 2024

Westfalia Àr inte ett fabrikat som förnyar sina modeller varje Är. Som mÄnga andra premiumtillverkare gÄr de varligt fram, evolutionen av modellerna Àr lÄngsam.

Modellserien Columbus har varit en av redaktionens favoriter sedan vi senast testade den, det var vintern 2015. Till sÀsongen 2024 fÄr den en helt ny interiör. SjÀlvklart Àr vi nyfikna pÄ den. Carla och Kees tog en tur med lÄngbÀddarsversionen vid premiÀrvisningen.

 

Text och foto Carla och Kees Witvliet

ÖversĂ€ttning och redigering  Stefan Janeld

 

Westfalia ingĂ„r i Rapido Gruppen och har tillverkning i Benet, Frankrike, Rheda WiedenbrĂŒck och Gotha i Tyskland. I Frankrike tillverkas campingbilar, i Tyskland de lite större plĂ„tisarna, en del campingbilar och hĂ€r bygger man Ă€ven om transportbilar Ă„t de stora biltillverkarna. Det senare Ă€r Westfalias huvudsyssla och mycket av det de lĂ€rt sig av detta kommer husbilarna till godo. Man tĂ€nker mer ”automotive” (svĂ„röversatt ord) Ă€n renodlade husbilstillverkare.

EfterfrÄgan Àr högre Àn produktionskapaciteten. Man kommer dÀrför starta tillverkning Àven i Wandersleben nÀra Gotha. Planen Àr att Ärligen tillverka 800 plÄtisar baserade pÄ Fiat Ducato.

 

Dieseldriven vattenburen vÀrme

Westfalia Columbus byggs i tre lÀngder och fyra planlösningar. Alla baserade pÄ Fiat Ducato. Testbilen Àr vÄr favoritmodell, den Àr 636 cm lÄng och försedd med imponerande lÄnga lÄngbÀddar. HÀr kan Àven de över tvÄ meters lÀngd sova gott.

Standard Àr 140 hk motor och manuell lÄda. Man kan uppgradera till 180 hk och den manuella lÄdan kan bytas mot automat.

En ny kontrollpanel har tagit plats över skjutdörren. PÄ den fÄr man inte bara den nödvÀndigaste informationen om tankar och batterier. Man kan Àven styra belysningen ombord. Utspritt i bilen finns uttag för sÄvÀl USB-A som USB-C. Westfalia gÄr i takt med tidens krav.

VÀrmen ombord Àr vattenburen och dieseldriven. HjÀrtat i systemet Àr en 5 kW EberspÀcher som Àven ger varmvatten till dusch och disk. Detta Àr Westfalias eget system och inkluderar golvvÀrme.

Det tidigare tillvalspaketet Columbus Plus Àr numera standard. Det inkluderar uppvÀrmd framruta, mörklÀggning sgardiner, radioförberedelse, dimljus och myggnÀt till skjutdörren.

Man kan köpa till ett Premiumpaket som ger ytterligare vinterkomfort.

Standardkulör Àr vit. Men man kan fÄ den i fem andra kulörer. Vi tycker Lanzarote Grey Àr fin.

 

Interör

Det kÀnns förvÄnansvÀrt rymligt ombord. De ljusa materialen i kombination med ett takfönster i förarhytten och en taklucka ovanför dinetten ger denna kÀnsla.

Den krÀmfÀrgade skinnklÀdseln kÀnns chic och harmonierar med de mörkare skÄpsluckorna. Luckorna har en vacker trÀstruktur.

KvÀllstid Àr det en trevlig ljusatmosfÀr ombord. En ljuspelare bakom soffan och indirekt belysning ger stÀmning. Det finns gott om spotlights för de som vill ha mer praktisk belysning.

Det smala vÀgghÀngda bordet glider pÄ en skena. Kan förlÀngas sÄ den som sitter i passagerarstolen ocksÄ kan sitta bekvÀmt och Àta.

I mÄnga plÄtisar har man ingenstans att vila fötterna nÀr man sitter i den bakÄtvÀnda passagerarstolen. Det har Westfalia löst med en liten fotpall.

I köket Àr ho och spis i samma enhet. Det spar plats och man har tillrÀckligt med arbetsyta för att förbereda maten. Kökskommoden har Àven bra med förvaring, ett medicinskÄp, skÄp med trÄdkorgar och en bestikbetjÀnt som till och med kan nÄs utifrÄn (se bild). Vi tycker om placeringen av kylskÄpet i kökets gavel, dÀr kan man nÄ det bÄde inifrÄn och utifrÄn.

 

RekordsÀng

LÄngbÀddarna gÄr som i alla bilar att bÀdda ihop till en rejÀl dubbelsÀng. Madrasserna vilar pÄ tallriksfjÀdrar. Man ligger vÀldigt bekvÀmt hÀr bak. SÀngen pÄ kökssidan i bilen Àr hela 220 cm lÄng, det mÄste vara rekord bland plÄtisar. MÄnga lÄnga personer fÄr hÀr sin önskan om en plÄtis med tillrÀckligt lÄng sÀng uppfylld. SÀngen pÄ andra sidan Àr kortare, blott 180 cm.

Inte fÀrre Àn Ätta (8!) överskÄp Àr placerade runt sovrummet. Dessutom en klÀdstÄng att hÀnga lite lÀngre klÀder pÄ galge. En liten garderob Àr gömd under sÀngens fotÀnda.

FÄr man nattgÀster kan dinettesoffan förvandlas till sÀng genom att fÀllas framÄt. En lösning Westfalia tagit fram sjÀlva men ingen kopierat, vilket de borde ty enklare blir det inte.

 

Inget trolleribadrum

I plÄtisar slÄr konstruktörerna ofta knut pÄ sig sjÀlva för att fÄ till ett kompakt men ÀndÄ funktionellt badrum. Helt i onödan. Westfalia har utan trolleritrick fÄtt till ett oömt, praktiskt och trivsamt hygienutrymme.

En trÀdörr öppnar. Ett fönster ger ljus och skyndar pÄ vÀdringen. Plats för toalettartiklar finns. Det Àr inte trÄngt att sitta pÄ toaletten. En fin detalj Àr att duschstapeln har samma trÀstruktur som skÄpen i bilen.

 

I bildgalleriet nedan kan du bekanta dig nÀrmare med nya Columbus 640 E. Klicka för större bild och bildtexter.

Vi tycker

PlÄtisars popularitet bygger mycket pÄ biltypens mÄngsidighet. PÄ semestern dÀr man kan Äka överallt och hemmavid dÀr den kan göra nytta som transportör av prylar likvÀl som mÀnniskor. FÄ gör jobbet bÀttre eller med mer stil Àn Westfalia Columbus. Den Àr praktisk, fungerar i alla vÀder och temperaturer, har gott om smÄ omtÀnksamma detaljer (som USB uttagen med bÄde A och C kontakter) och finishen Àr mycket hög. Att den har marknadens lÀngsta sÀng minskar inte attraktionskraften.

Fakta

Vi gillar

  • Ljus och trevlig interiör
  • Sovkomforten
  • Vattenburen vĂ€rme pĂ„ diesel
  • Gott om förvaring

 

Vi önskar

  • Kommer inte pĂ„ nĂ„got. Annat Ă€n att man skulle vilja ha mer svĂ€ngrum, men nĂ€r man testar plĂ„tis har man redan accepterat att det Ă€r begrĂ€nsat med utrymme.
  •  

Utrustning: ABS, 2 airbags, ESP, antispinn, TPMS, Fix’n’Go kit (inget reservhjul), AC motor, farthĂ„llare, elhissar, centrallĂ„s, EberspĂ€cher 5 kW vattenburen vĂ€rmare med varmvattenberedare och golvvĂ€rme, 2 lĂ„gig spis, 90 liters kyl, 6 kg gasolflaska, 95 Ah AGM bodelsbatteri

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift