.

Yucon 55 SB

Frankia har marknadsfört en serie plåtisar under namnet Yucon i ett par år. De byggs i Hanroads fabrik i franska Anger. Hanroad är liksom Frankia en del av Pilote Gruppen, ett dedikerat plåtisfabrikat specialiserat på mindre campingfordon. Det känns som att Yucon nu får en mer fri roll inom Pilote Gruppen. På bilarna står Yucon by Frankia, som vore det ett eget fabrikat.

Inför säsongen 2023 lanserar Yucon by Frankia tre Renault baserade campingbilar. 51 FB och 51 SB är 5,08 meter korta. Vi har testat den största i trion, 55 SB, som mäter 5,48 meter. En bil som sover fyra och transporterar fem.

 

Text och foto: Carla and Kees Witvliet

 

Basbilen är Renault Traffic med en 2.0L Blue dCi 130 hk motor. Man kan få modellen i fem olika kulörer. Renault utrustar sin bil väl, ABS, ESP, TPMS, multiratt med kontroller för multimedianläggningen är standard. Lägg till för ett Style- eller Komfortpaket så får du AC, parkeringshjälp, regnsensor, dimljus fram, farthållare, navigator, stereo, IsoFix fästen, markis och cykelställ. Kort sagt allt man behöver för en campingtur.

Värmaren är en dieseldriven 2000 watts Webasto. Endast spisen går på gasol så en liten flaska räcker gott. För mer oberoende kan man montera solpanel, kablar är fördragna så det går enkelt. 60 liter färskvatten och möjlighet att beställa utvändig dusch kompletterar.

För att vara husbil är den väldigt kompakt. Men också flexibel. Tar man ut tresitssoffan slukar den stora Ikea paket eller varor från byggmarknaden, den kan stå i trånga P-hus och körs lika smidigt som en personbil. På helgerna är den en bekväm reskamrat och bostad för familjen.

 

Laga mat

Köket har vad som behövs. Spis med två brännare med piezo elektrisk tändning, en diskho och en 49 liters kompressorkyl. Bordet kan användas både in- och utvändigt. Man behöver alltså inte skaffa ett extra campingbord. Det finns två jaluskåp för torrvaror och utensilier.

 

Sova

Med taket uppe får man två meters ståhöjd. I samma tak finns även den extra sängen. Eller altanen om man så vill. Det är fin utsikt härifrån. Madrassen är ganska tunn, men komforten räddas av tallriksfjädrar.

Baksätet är en bäddsoffa, man kan sova upp till fyra personer i bilen. Att förvandla soffa till säng och tillbaka går fort och enkelt.

 

Klicka på bilderna i galleriet för större bild och bildtext.

Vi tycker

Denna typ av campingbil är mycket populär bland de mer äventyrslystna av oss. Och det snabbast växande segmentet på husbilsmarknaden. Vardagsbil i veckorna och fritidsnöje på helger och semester. Lastutrymmet är två meter långt, surfbrädesanpassat.

Vi uppskattar de sex USB uttagen och det enda 230 V uttaget i köket.

Det smidiga formatet är onekligen tilltalande. Man kan ta sig överallt, friheten kallar!

Fakta

Utrustning: Airbags, start/stop system, ABS, ESP, ASR, farthållare, centrallås, Webasto dieselvärmare, gasolspis med 2 brännare, 49 liter kompressorkyl, 110 Ah bodelsbatteri, 2,75 kg gasolflaska

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email