.

Dreamer D51 Select

Dreamer är ett varumärke i den franska Rapido-gruppen. Deras dedikerade plåtsfabrikat. De byggs i Mayenne, där också Rapidos husbilar produceras. Nästa år – 2023 – ska den nya D 51 Select lanseras. En plåtis byggd på ett Ford Transit. Den är 5,98 meter lång, 2,06 meter bred och anmärkningsvärt välutrustad. Vi har som första tidning synat den.

 

Text och foto: Carla och Kees Witvliet

 

Standardmotor är 2.0 liter 170 hk Bleu HDI. I kombination med den automatiska växellådan som även den ingår i standardutrustningen gör bilen rätt för sitt namn. Den här Dreamern en dröm att köra. Tack vare att den levereras med VB’s stödluftfjädring till bakaxeln (också standard) får man ytterligare förbättrad säkerhet och finare köregenskaper. Via den pedagogiska kontrollpanelen reglerar man enkelt trycket i luftbälgarna.

Det är tyst och fint i kabinen under testkörningen, motorn hör man inte mycket av. Men samtidigt innebär det att man lättare hör vindsuset runt takluckan.

En riktig höjdare är att skjutdörren stängs automatiskt. Det räcker med att ta tag i handtaget för att ljudlöst stänga och öppna dörren. Vilket även grannarna på campingen säkert är tacksamma för!

De vridbara stolarna i fören är sköna att sitta i. Men det var lite klurigt att komma på hur de snurras. Det gäller att passa sig med passagerarstolen, snurrad till den bakre positionen sticker en metallskena ut. Det är lätt hänt att rispa sig!

Det stora panoramafönstret i taket vid förarhytten släpper in generöst med ljus och på natten kan man beskåda stjärnhimlen. Vattentanken hittar vi på vänstra sidan bak, intill vattenpumpen. En praktisk detalj är anslutningen till utomhusduschen.

Trumas diesel värmesystem, placerat under dinett-bänken, sprider en angenäm värme inomhus och garanterar en varm dusch.

Man har till och med tänkt till och installerat kablar för den som vill skaffa sig en solpanel!

I utrustningen ingår också ett Pioneer multimedia-system med 9” skärm, samt en backkamera.

I den här bilen är en liten gasflaska alldeles tillräckligt, för det är bara kocken som behöver den.

Man har tänkt på detaljerna, som till exempel bakdörren som har ett extra handtag så att du kan öppna dörren från sängen. 

 

Interiör

Så fort man kommer in känner man sig som hemma. Inredningen är ljus och elegant, Dinettsoffan är en härlig sittplats när man drar ut sittdynan.

LED-spotlightsen, placerade ovanför bordet och båda framstolarna har touch-funktion. Nog så praktiskt.

Man kan förlänga bordet så att man också kan äta från passagerarstolen. Köket är riktigt lyckat. Snyggt med Can-spisen med två brännare och en elegant glashäll. Den rejäla diskhon i rostfritt stål tar upp den mesta platsen, det blir inte mycket plats över att lägga ifrån sig grejor på. Men köksbänken kan förlängas och matbordet är inom räckhåll. Bra med facken i dom rejäla lådorna. Lätt att hålla ordning på köksutensilierna. Och vilken lyx är det inte att ha en plåtis med ett kylskåp intill köksbänken på hela 140 liter, dessutom med en stor fryslåda!

 

Sova

Dubbelsängen bak har bra mått och levereras med Bultex skum-madrasser. Med hjälp av en utfällbar trappa är det enkelt att kliva i säng. Ovanför fotändan hänger en liten garderob och intill finns tre överskåp som placerats i en elegant rundad linje. Vid huvudändan finns lässpotlights med touch-funktion. För en medresenär som inte är alltför stor kan man fixa en sovplats i sittgruppen 

 

Badrum

Det så kallade ”Duo Space” badrummet har en Dometic snurrbar toalett med en toalettskål i porslin. Vid det runda handfatet finns en roligt utformad kran med en spegel ovanför. Genom att man kan vrida undan väggen med handfatet skapas en liten duschkabin. Fuktig luft släpps ut genom takfönstret och toalettdelen stängs av med en plastdörr, två utrymmen i ett – Duo Space som sagt.

 

Klicka på bilderna i bildgalleriet för större bild och bildtext.

Vi tycker

Priset för denna kompletta husbil är inte fastställt i skrivande stund. Den ska ju inte börja säljas på några månader. Men den kommer med säkerhet vara konkurrenskraftigt prissatt.

Vi testar regelbundet plåtisar och vet ganska väl vad man kan förvänta sig. Men den här Dreamern på Ford överraskar, den är en riktig höjdare när det gäller körkomforten.

Viktigt för oss är elluttag till våra prylar. Här finns tillräckligt för att göra oss nöjda. Vi hittade fyra USB, två 12-volts uttag samt två 230-volt.

Vi tycker det här är en perfekt utrustad plåtis – stor motor, automat, luftfjädring, taklucka. Då den bara är sex meter kort är det smidig reskamrat. Som även kan vara en kompetent vardagsbil.

Fakta

Vi gillar

  • Välutrustad
  • Drivlina
  • Elektrisk skjutdörr

 

Vi önskar

  •  Att passagerarstolen inte river benet i baksnurrat läge

Utrustad med bl.a: Två airbags, start- och stopp system, ABS, ESP, ASR, farthållare, partikelfilter, VB-luftfjädring i bak, 70 liters bränsletank med 21 liters AdBlue-tank, varselljus, dimljus, centrallås

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email