Meny

.

Modellår 2023 – Bürstner

Det är mer nytt från Bürstner än från många andra tillverkare inför säsongen 2023. Bland annat blir 2021 års mest uppmärksammade konceptmodell en del i ordinarie utbud. Totalt lanseras inte mindre än 9 nya modeller.

 

Av Stefan Janeld

 

Bürstner är ett av Europas ledande mellanklassfabrikat. Man har ett brett utbud med allt från små campingbilar till lyxiga helintegrerade Elegance på Mercedes. Det enda man inte har är alkovbilar. Men nu får man det, typ. Lyseo Gallery TD har en popup-alkov som man hissar på ställplatsen.

 

Lyseo Gallery TD – Med uppblåsbar alkov

Visades 2021 som en testballong för att se hur marknaden reagerade. Kanske den mest omskrivna modellen 2021. Då siktade man på serieproduktion 2022 men det blir alltså först till våren 2023.

Lösningen med en popup-alkov ger rejäl volym ombord, takhöjden är hela 3,7 meter. För er som är skeptiska till bilens vinterduglighet så meddelar Bürstner att de testat bilen i klimatkammare och den har klarat -30°C, +80°C, 1,5 meter snö på taket och en vindstyrka på 120 km/h (33 m/s vilket är då storm övergår till orkan).

Man börjar med två modeller.

  • TD 649G – 699 cm, alkovbädd, bäddbar U-soffa, taksäng över U-soffan som tillval
  • TD 689 G – 699 cm, alkovbädd, badrum bak, vinkeldinette

 

I bildgalleriet nedan kan du bekanta dig närmare med de två modellerna.

Lyseo I – Helintegrerad mellanklassare

En ny serie helintegrerade husbilar. Omfattar fem modeller mellan 698 och 736 cm, baseras på Fiat Ducato med camperchassi och har ett tekniskt dubbelgolv. Bürstner framhåller i pressmaterialet att bilen är byggd för alla årstider. 

En finess är att den främre taksängen sänks parallellt med vindrutan vilket ger mer utrymme i sittgruppen med sängen nere.

  • I 690G – 698 cm, långbäddar, vinkeldinette
  • I 726G – 736 cm, långbäddar, vinkeldinette
  • I 727G – 736 cm, långbäddar, motstående soffor
  • I 736 – 736 cm, queensbed (ställbar i höjd som tillval), motstående soffor
  • I 744 – 736 cm, inga fasta sängar, vardagsrum bak, vinkeldinette, 5 bältade platser möjligt.
  •  

I bildgalleriet nedan kan du bekanta dig närmare med nya Lyseo I

Lineo C 590 – Kort plåtis med stor säng

Liksom övriga fabrikat inom Hymer Gruppen satsar Bürstner på en plåtismodell baserad på Ford Transit. Men man skiljer sig lite från koncernkollegorna genom att adressera en av Transits svagheter – det smala skåpet. För att trots den klena bredden få till en dubbelsäng i fullängd har man monterat ”bulor” på sidan av skåpet där sängen är placerad. Jag har sett lösningen på skåpbilar på Mercedes och MAN/Volkswagen tidigare, men mig veterligen är det första gången man gör det på Ford Transit. Sängen har även tillåtits bre ut sig på bredden och mäter 145 x 201 cm.

Transits höga skåp har Bürstner utnyttjat till att bygga ett tekniskt dubbelgolv utan att ståhöjden blir lidande, det är 199 cm mellan golv och tak.

 

I bildgalleriet nedan kan du bekanta dig närmare med modellen.

Copa C 530 – Campingbil med badrum

En modell som lanserades redan i mars i år men som börjar levereras först i höst som 2023 års modell. Baseras på Ford Transit Custom med lång hjulbas. Popuptaket öppnas i bakkant så man får ståhöjd bak där ett kök och badrum samsas. Att bilen har ett badrum med dusch och toalett gör att den närmar sig husbilars kompetens. Duschen är lite speciell. Ett löst duschkar tas fram vid behov. En lösning som gör att man slipper en lös golvskiva som annars är den vanligaste lösningen.

Med köket bak kan man ha två skjutdörrar, en fördel i vardagen när det ska skjutsas barn till skolan.

 

I bildgalleriet nedan kan du bekanta dig närmare med modellen.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift