Meny

.

Allt om campers

Den kostar betydligt mindre Àn en husbil, Àr skattebefriad, billig i drift och man kan uppdatera chassiet varefter pickupers sÀkerhet, komfort och miljövÀnlighet förbÀttras. Det Àr onekligen mycket som talar för campers.

I denna artikel djupdyker vi i campermarknaden, resonerar kring för- och nackdelar och visar hur stor variation campermarknaden faktiskt bjuder. Kanske Àr det en lösning som passar just dig?

 

Av Stefan Janeld

 

Jag gillar campers. De ger en mer Àventyrlig kÀnsla Àn en vanlig husbil. Kanske för att den ofta stÄr pÄ en fyrhjulsdriven pickup med goda offroadegenskaper. Kompetensen skÀnker trygghet. En annan sak Àr att den kÀnns mer ÀndamÄlsenlig. Dess ringa volym gör att man inte kan kosta pÄ sig nÄgra excesser, fokus ligger pÄ funktionalitet snarare Àn ögongodis. Funktion före form som det brukar kallas. Jag Àr mycket attraherad av funktionell formgivning.

En annan sak jag uppskattar Àr att man inte bor i samma fordon man suttit bakom ratten i. Det Àr en helt annan kÀnsla att kliva ur sin bil och sedan in i huset Àn att, som i husbilar, snurra runt förarstolen och sitta och Àta i samma stol man kört i. Efter middagen sitter man fortfarande i samma stol och glor pÄ teve.

Har man funnit en plats man tycker om och vill stanna pÄ en tid kan man lÄta campern stÄ kvar medan man med sin pickup utforskar omgivningarna, eller bara Äker ivÀg för att komplettera förrÄden med en liter mjölk och cornflakes.

En god vÀn som jag berÀttade för att jag skriver denna artikel hade en intressant tanke. Han sÄg framför sig att man delÀgde en camper. Om man Àr ett antal kompisar som alla Äker pickis, kan man ha en camper som man delar pÄ. Eftersom det inte Àr skatt pÄ den, eller att den ska servas eller bytas dÀck pÄ Àr det bara inköpspriset man delar pÄ. En engÄngskostnad. Risken för tjafs blir sÄledes kraftigt reducerad.

 

Vad talar emot?

PÄ en europamarknad dÀr kompakta husbilar och campingbilar stÄr för hÀlften av försÀljningen borde campers vara populÀra. Men försÀljningen Àr förhÄllandevis blygsam. Vanliga par som vill ha ett rörligt fritidsliv köper plÄtisar och campingbilar. Campers vÀljer de som Àr mer vildmarksorienterade.

Personligen har jag svÄrt att förstÄ detta. Men kanske Àr det sÄ att man oroar sig för att det Àr krÄngligt att montera och demontera campern? Eller att man tycker insteget blir högt? Det Àr förvisso högre Àn till en plÄtis.

Campers har inga stora lastutrymmen, garage, dÀr man kan förvara skrymmande saker som cyklar. Tittar man pÄ husbilarnas marknad har modeller utan garage alltid haft svÄrt att etablera sig.

En annan sak Ă€r att alla campers har en alkov. Man ska ”klĂ€ttra” i sĂ€ng. Inte för att det Ă€r lika mycket klĂ€ttra som i en alkovhusbil. Men kanske formen av en alkov avskrĂ€cker? Jag vet inte. Men om sĂ„ Ă€r fallet misstar man sig. Att komma pĂ„ plats i sĂ€ngen i en camper Ă€r inte svĂ„rare Ă€n att komma i sĂ€ng i höga lĂ„ngbĂ€ddar.

Eller Àr det kanske sÄ att campers lider av samma sak som exempelvis Harley Davidson, att man förknippas med en viss livsstil som Àr svÄr att leva upp till. Kanske man kÀnner att har man en camper förvÀntas man vara hÀndig, kunna hantera gevÀr och fiskespö samt göra upp eld med tvÄ pinnar.

HÀr en film frÄn S. Karosser som visar hur man lastar och fÀster en av deras campers pÄ flaket till en pickup.

RenÀssans?

För 10-15 Är sedan var det relativt gott om campers pÄ mÀssorna i Tyskland och Frankrike. SmÄ tillverkare med entusiastiska och ofta innovativa Àgare. Alltid intressanta att prata med. Men sÄ började de försvinna frÄn mÀssorna. Om de lade ner verksamheten eller helt enkelt inte kunde bÀra kostnaden av att stÀlla ut vet jag inte.

Men pÄ senare Är har nÄgot hÀnt. Tillverkare frÄn Turkiet och Slovenien har börjat stÀlla ut. De anvÀnder gÀrna innovativa byggtekniker och exklusiva material. Det tillverkas Àven campers i Polen, Italien och hÀr hemma i Sverige dÀr S. Karosser i Dorotea i 40 Är byggt sina Easy Campers.

I samtal med Ulf Sellgren som varit med sedan starten av S. Karosser vittnar han om att marknaden ökar. Även hĂ€r i Sverige. Med sin nya Ă€gare Kabe i ryggen investerar S. Karosser stort för att kunna möta efterfrĂ„gan. Dagens tillverkning om 150 enheter ska fördubblas. Och marknaden finns, det Ă€r vĂ€ntetid pĂ„ en Easy Campers idag.

 

I Nordamerika sÀljs mÄnga campers

Det Ă€r inte förvĂ„nande att ett land som USA, dĂ€r en pickup, Ford F150, i decennier varit den mest sĂ„lda bilen ocksĂ„ Ă€r det land dĂ€r det sĂ€ljs mest campers. Även i Kanada Ă€r campers populĂ€ra.

Tillverkare som Lance, Northstar, Adventurer, Arctic Fox, Cirrus, Palomino och ett tiotal andra delade 2022 pÄ en marknad om nÀstan 6 000 campers. Vilket var ett bra Är. För inte lÀnge sedan var totala volymen under 2 000 stycken. Traditionellt har marknaden för campers legat relativt stabilt pÄ 10 000 stycken per Är i Nordamerika. Men den traditionen bröts vid finanskrisen 2008.

Jag minns ett samtal jag hade med Ă€garen till Cirrus Campers för nĂ„gra Ă„r sedan, de tillverkar smĂ„ campers av europeiskt snitt med Alde vĂ€rme. De tillverkar Ă€ven T@B husvagnar för den nordamerikanska marknaden. Han sĂ„g campertillverkningen som en nischprodukt dĂ„ Ă„rsvolymen endast var 300-400 stycken. Endast
 I Sverige sĂ€ljs ungefĂ€r en tiondel av den volymen.

 

Olika typer av campers

Campers finns i alla storlekar. FrÄn smÄ krypin som passar innanför lemmen pÄ en japanpickis upp till familjecampers med slideout byggda att placeras pÄ en stor amerikansk pickup.

De kan stÄ pÄ flak med sarg eller pÄ sÄ kallade flat-beds. Ibland anvÀnder man speciella anordningar för att fÀsta campern, dessa krÀver större ingrepp pÄ bilen.

Vilken basbil man har styr volymen pÄ campern. Att fÄ en överblick av alla olika campers Àr inte enkelt. SÀrskilt som fÄ tidningar, i print eller online, skriver om eller testar campers.

I bildgalleriet hÀr nedan beskriver vi nÄgra huvudsakliga typer. Bilder sÀger mer Àn ord.

Klicka för större bilder och bildtexter.

Planlösningar

Detta Àr lite av en djungel. Det finns campers med och utan badrum, med motstÄende soffor, vinkelsoffa, U-soffa, tvÀrbÀdd i alkoven, lÀngsmonterad sÀng i alkoven. NÄgra tips och rÄd för att vÀlja rÀtt planlösning tÀnker jag inte ge. Det styrs av tycke, smak och behov.

Men innan du köper en camper med en för dig vÀl anpassad planlösning vill jag rÄda dig att ta med mÄttbandet och mÀta sÄ att följande kriterier uppfylls:

  • -BekvĂ€mt sittdjup i soffan (minst 45 cm, helst 50 cm)
  • -Inga trĂ„nga passager (minst 50 cm ska en passage vara)
  • -Att alkoven inte Ă€r för lĂ„g (70 cm i takhöjd Ă€r ett bra riktmĂ€rke).
  • -BĂ€ddmĂ„ttet i alkoven inte Ă€r smalare Ă€n 140 cm eller kortare Ă€n 195 cm.
  • -BekvĂ€m ryggdynor. Jag ser ofta lĂ„ga ryggdynor i campers, det Ă€r inte bekvĂ€mt, tycker jag.

 

Om campern du tittar pĂ„ har lĂ„ngsmonterad alkovsĂ€ng. Ta en titt pĂ„ radien under alkoven, dĂ€r alkoven möter bodelen. Om denna radie Ă€r för snĂ€v finns risk att det uppstĂ„r sprickor hĂ€r. Är campern begagnad Ă€r det alltid en god idĂ© att leta sprickor hĂ€r, oavsett om man sover tvĂ€rs eller lĂ€ngs i alkoven.

 

I bildgalleriet kan du se nÄgra exempel pÄ planlösningar. Klicka för större bild och bildtext

Badrum ingen sjÀlvklarhet

En sak som diskuteras nÀr man pratar camper Àr badrummets vara eller inte vara. Vissa tycker det Àr helt onödigt, andra kan inte tÀnka sig vara utan. Denna diskussion uppstÄr aldrig nÀr man pratar plÄtisar eller kompakta husbilar, dÀr Àr badrum ett mÄste. Kanske detta vittnar om att mÄlgrupperna Àr olika.

Campers har ofta utomhusdusch. Om inte för annat sÄ för att skölja av leriga kÀngor efter dagens vandring. I smÄ campers kan det finnas en Porta Potti, men ibland finns ingen toalett alls.

Ett ganska typiskt badrum i en europeisk camper. UppfÀllbart handfat spar plats. Bilden tagen i en Easy Campers
I detta badrum i en Tischer har man valt en bÀnktoa

VĂ€lja pickup

För de som redan Àger en pickup Àr det en frÄga om vilken camper som passar befintlig pickup. För de som startar frÄn noll Àr man nog mer inriktad pÄ att vÀlja camper först och sedan en bil att bÀra den.

Pickuper finns i en mÀngd variationer. Dels storleksmÀssigt, dels utförande. Enkelhytt med tvÄ sÀten, 1,5 hytt med litet baksÀte, dubbelhytt med rejÀlt baksÀte och fyra dörrar.

Eftersom hyttens storlek avgör flakets lÀngd passar olika campers pÄ pickuper med olika typer av hytt.

Lastvikten en pickup tÄl Àr en avgörande faktor. Men inget man ska stirra sig blind pÄ. TvÄ populÀra pickuper Àr Nissan Navarra och Mitsubishi L200, de har angivna lastvikter som rÀcker för mÄnga olika campers. Men erfarenheten har visat att de inte Àr tillrÀckligt robust byggda för att bÀra campers som nÀrmar sig den maximalt tillÄtna lastvikten. Ramar har knÀckts.

Oavsett vilken camper du vÀljer Àr det en god idé att uppgradera fjÀdringen bak med luftfjÀdring. Ofta kan man i samband med detta höja pickupens totalvikt till 3 500 kg och pÄ sÄ vis öka den maximalt tillÄtna lastvikten.

Ska man generellt rekommendera nÄgon pickup av Europeisk eller Japansk storlek brukar vi nÀmna VW Amarok, Ford Ranger, Toyota HiLux och Isuzu D-Max.

Det finns ocksÄ flakversioner av lÀtta transportbilar som VW Crafter, MB Sprinter, Fiat Ducato med flera som passar utmÀrkt att bÀra en camper.

Amerikanska pickuper frÄn Chevrolet/GMC, Ford och Dodge Àr sÄklart mycket lÀmpliga att bÀra en camper. De har antingen 6 fot eller 8 fot lÄnga flak. PÄ dem fÄr man plats med en rymlig camper. Eller sÄ köper man en mindre som passar innanför baklemmen.

Vissa tillverkare har specialmodeller av campers anpassade för Range Rover Defender, Unimog och andra mer udda och exklusiva fordon. Det blir hÀftiga ekipage. BÄde till utstrÄlning och prislapp.

 

Skillnader i byggteknik

Det finns tvĂ„ huvudtyper av konstruktionsteknik för campers – panelbyggda och monocoque. En panelbyggd bestĂ„r av sandwichlaminat som fogas ihop. En monocoque Ă€r utan skarvar, man kallbakar sandwichkonstruktionen i en form. Som man gör med bĂ„tskrov.

Inom dessa tvÄ huvudtyper kan man variera konstruktionen pÄ mÄnga vis. FrÀmst genom materialval. Men ocksÄ hur man bygger. Det Àr viktigt att undvika köldbryggor och minska risken för fuktskador.

Vilka fönster, beslag, tÀtningsmedel och annat Àr avgörande för camperns kvalitet. I husbilar Àr vi vana att lÀsa om hur tillverkarna jobbar för att fÄ ner vikten pÄ sina fordon för att utan att tumma pÄ kvaliteten fÄ högre lastvikt. NÀr vi pratar campers Àr denna jakt pÄ vikt Ànnu intensivare. Det finns tillverkare som anvÀnder kolfiber för att fÄ ner vikten. Det blir dyrt, men man nÄr sina viktmÄl.

För nÄgra Är sedan var vi hos S. Karosser och tittade pÄ produktionen. Artikeln ger en god insyn i hur man bygger en camper.

Vintertid Àr det skönt med fyrhjulsdriften hos en pickup
Att kliva in i en varm camper nÀr det Àr snö och kallt Àr en fin kÀnsla

Vinter

Med en fyrhjulsdriven pickup som bas Àr vintercamping förknippat med fÀrre potentiella problem Àn en vanlig husbil. Du kör knappast fast eller sladdar av vÀgen sÄ lÀnge du vet att köra med marginal.

Du fryser inte i en camper. Den kompakta bodelen vÀrms snabbt upp och blir en mysig vÀrmestuga. Om nÄgot kan det vara svÄrt att fÄ lagom varmt, det Àr lÀtt att det blir lite för varmt.

De flesta campers har luftburen vÀrme och förlitar sig pÄ att den ringa volymen ska lösa kondensproblematiken. Det fungerar ofta utmÀrkt.

Svenska Easy Campers sticker hÀr ut frÄn mÀngden. De har haft stora framgÄngar i Tyskland pÄ grund av sin vattenburna vÀrme och ett vÀrmesystem som byggts med stor omsorg för att undvika kondens och kallras.

I smÄ campers har man ingen spillvattentank. Den fÄr inte plats. IstÀllet en avloppsslang kopplad till en lös tank i mjukt material, en lunga. Vintertid kan det vara en god idé att lÄta spillvattnet rinna ner i en hink eller balja. Det Àr lÀttare att tömma fruset spillvatten ur en öppen behÄllare Àn en stÀngd som du mÄste tina upp för att tömma.

TÀnk pÄ att pickupens hytt inte vÀrms. Om det rinner ner smÀltvatten pÄ vindrutan fryser det direkt. Det byggs dÄ snabbt upp ett tjockt istÀcke som Àr svÄrt att fÄ bort snabbt. Man kan ha ett tÀcke över vindrutan som skydd. Eller anvÀnda en dieselvÀrmare som vÀrmer upp hytten i god tid före avfÀrd.  

 

Om du vill lÀsa vÄra tester av campers hittar du dem hÀr

Fabrikat

HÀr ett urval pÄ fabrikat du kan hitta i Sverige och Europa. Det finns fler. En hel del faktiskt. Men dessa har vi sett pÄ mÀssor och vissa av dem har vi Àven testat. SÄ vi kan uttala oss lite grann om dem.

Klicka pÄ fabrikatets namn för att komma till tillverkare eller importör. De första fem fabrikaten har svensk representation.

Svensk tillverkare med fabrik I Dorotea som byggt campers i 40 Är. Sedan en tid ingÄr man i Kabes koncern. Sortimentet Àr brett, alla modeller vinterdugliga. Designen Àr traditionell. Men tekniken ombord Àr modern och materialvalen exklusiva. I Tyskland sÀljs de som Nord Star. Bra att veta om du letar camper i Tyskland.

Turkisk tillverkare som bygger tÄliga campers i monocoque. De kallar dem Gladiator vilket sÀger det mesta. Det Àr oömma campers, ofta i jordfÀrger. Ser nÀstan militÀriska ut. YtbelÀggningen Àr en sÀrskilt tÄlig polymer.

Ett av Nordamerikas ledande camperfabrikat. SÀljer mycket pÄ export och har funnits representerade i Sverige i mÄnga Är. Har ett antal modeller sÀrskilt framtagna för den europeiska marknaden.

En camper jag inte kÀnner nÀrmare till. Men sÄg att den sÀljs via en norsk importör, sÄ jag tycker den Àr vÀrd att nÀmna. Byggs i Turkiet. Har popuptak vilket gör den extra smidig och lÀmpad för Àventyr utanför allfartsvÀgarna. PÄ motorvÀgen Àr den aerodynamisk och spar dyra brÀnsledroppar.

Tyskt familjeföretag som byggt campers i 50 Ă„r. Är marknadsledare i Tyskland och har sedan ett antal Ă„r Ă€ven svensk representation. Sortimentet bestĂ„r av tvĂ„ serier, en med lite mer design kallad Trail och en enklare kallad Box. Alla planlösningar finns i bĂ„da versionerna.

Följande saknar svensk representation

Mest kĂ€nda för sina kompetenta 4×4 husbilar dĂ€r man kan öppna en hel vĂ€ggsektion. Samma vĂ€gglösning anvĂ€nds pĂ„ en del av deras camper modeller. De har en egen lösning pĂ„ hur man tar av och pĂ„ campern. En sĂ€rskild vĂ€xelmekanism som monteras pĂ„ pickupen. Blir dyrare men enligt Bimobil ocksĂ„ bĂ€ttre.

Byggs i Turkiet. Designen Àr militÀrisk. Man fÄr intrycket av att man överlever en apocalyps i deras campers. Man Àr förtjust i popuptak som ger ett fordon med lÄg profil. Ingen svensk representation men de har viss framgÄng i Tyskland.

Franska campers av det tuffare slaget. Alltid med Pop-up tak för att vara sÄ kompakta som möjligt. KlipputsprÄng eller lÄga grenar ska inte stoppa framfarten.

Det Àr ingen camper i vanlig mening, bil och bodel sitter ihop. Helt enkelt för att det krÀvs om man ska klara de strapatser ekipaget Àr designat för. Men bodelen gÄr att ta av. SÄ om man vet att man inte ska campa under en lÀngre tid Àr det mödan vÀrt att montera av bodelen.

För de som bygger campers Àr gram lika svÄra att banta bort som hundradelar av en sekund Àr för Usain Bolt. Slovenska Herman har tagit ett radikalt steg och tillverkat en camper i kolfiber med en vikt pÄ blott 500 kg. Den lÄga vikten gör att de vÄgar gÄ ut med att deras camper passar pÄ alla pickuper. Inte illa.

Slovensk tillverkare med mycket nytÀnk. Fokuserar vÀldigt mycket pÄ lÀttviktsbygge. I standardversionerna kallade Light anvÀnds en mix av glasfiber och kolfiber. I Ultra Light versionerna Àr det 100% kolfiber.

Det som gjorde att jag fick upp ögonen för Thokie var varkisen. En hörnmarkis som ger campern ett rejĂ€lt uterum. Om man sĂ„ vill kan man sĂ€tta pĂ„ sidor och fĂ„ ett stort safarirum. Inte sĂ„ Thokiegt
 I övrigt Ă€r deras campers ganska ordinĂ€ra.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift