Meny

.

Caravan Salon 2023, Atlantis

Italienska Atlantis Àr mocoquebyggen med bodel i mycket hög finish. PÄ mÀssan stod tvÄ modeller. En med lÄngbÀddar och en kort med U-soffa.

 

Av Stefan Janeld

 

Det mÄste vara nÄgot i luften norr om Verona. Ty hÀr ligger Wingamm och Atlantis tio minuters promenad frÄn varandra. BÄda bygger husbilar med bodel i monocoque med finish i toppklass. Wingamm har gjort sig kÀnda för sina ultrakompakta modeller. Atlantis har satsat pÄ mer traditionella interiörer.

För er som inte vet vad en monocoquekonstruktion Àr sÄ Àr det en bodel kallbakad i ett stycke, som ett bÄtskrov. Fördelen Àr att man slipper skarvar som med Ären innebÀr lÀckagerisk. Det Àr Àven en styvare konstruktion. DesignmÀssigt finns fördelen att man kan integrera saker som stege, markisfack, lastluckor och annat direkt i formen man anvÀnder för att göra bodelen. RÀtt gjort blir det en snyggare och i princip lÀckagesÀker konstruktion.

Nackdelen Ă€r att det Ă€r dyrt att göra korrigeringar. Vill man flytta ett fönster, dörr eller kanske öka eller minska lĂ€ngden en aning mĂ„ste man göra en helt ny form – dyrt och tidsödande.

PÄ skyltarna i montern fÄr man uppfattningen att de inreder efter kunders önskemÄl. Men det Àr en överdrift, man utrustar efter önskemÄl och kan göra vissa anpassningar.

För er som funderar pÄ att börja sÀlja husbilar eller kanske redan gör det och vill ha fler fabrikat att jobba med sÄ kan jag berÀtta att de letar handlare.

Atlantis Deluxe 695

Fiat/AL-KO, LxBxH 695 x 228 x 295 cm, totalvikt 3 500 kg, lastvikt ca 500 kg, lĂ„ngbĂ€ddar 80×190 cm och 88×180 cm, taksĂ€ng 135×185 cm, isolerad och uppvĂ€rmd spillvattentank, Truma Combi 6D luftburen dieselvĂ€rmare.

Pris i Tyskland frÄn 136 900 Euro.

Atlantis Compact 595

Fiat/AL-KO, LxBxH 595x228x295 cm, totalvikt 3 500 kg, lastvikt ca 500 kg, U-soffa (bĂ€ddbar), taksĂ€ng 180×185 cm, isolerad och uppvĂ€rmd spillvattentank, Truma Combi 6D luftburen dieselvĂ€rmare.

Pris i Tyskland frÄn 126 400 Euro.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift