Meny

.

CCM Birmingham 2022 – Eco Campers

Campervan Co bildades 2006 och har sedan dess specialinrett campingbilar åt brittiska köpare. Man har hela tiden använt ny teknik och försökt göra så smarta energilösningar som möjligt. På mässan profilerade man sig med en modell döpt till Eco Campers som sägs bota såväl räckviddsångest som klimatångest.

 

Av Stefan Janeld

 

Vi har sett modeller på Fords hybridchassi förut. Först ut var Dethleffs och därefter kom en rad mindre tyska inredare som tyckte sig ha den bästa lösningen.

Det som är lite unikt med Fords hybridlösning är att det alltid är elmotorerna som driver bilen. När batterierna kroknar startar en 1.0 liters bensinmotor som på optimalt varv vad gäller minimala utsläpp laddar batterierna. Tänk på motorn som ett elverk. Det är alltså en 100% eldriven bil med ett elverk ombord.

Batterierna räcker i ca 4 mil. Men med motorn ombord kan man åka så länge det finns bränsle i tanken. Utsläppen hålls nere eftersom motorn år på sitt snålaste varvtal.

För att ytterligare minska campingbilens miljöavtryck isolerar Campervan Co bilen extra väl. Har 1000 W solpanel på taket som laddar såväl bilens batteri som bodelens.

Man har även en egen värmarlösning som inte släpper ut några som helst avgaser – de kallar den ”Heat Capture Technology”. En affärshemlighet som ännu inte är fullt utvecklad, lanseras 2023. Allt ombord går på el. Induktionshäll, kompressorkyl, lågenergi LED lampor, mikrovågsugn. Batteriet är ett litiumbatteri på 250Ah.

Möblerna byggs i lättviktsmaterial för att hålla nere bilens vikt och därmed ytterligare reducera energiåtgången under färd.

 

I bildalleriet nedan kan du bekanta dig närmare med denna miljövänliga campingbil. Klicka för större bilder och bildtexter.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift