Meny

.

Fiat Ducato facelift 2016

För att möta utslÀppskraven i Euro6 har Fiat valt en helt egen vÀg. En vÀg som minskar servicebehovet och, viktigast av allt för oss husbilister, ger en viktfördel gentemot konkurrenterna.

 

Text och foto Stefan Janeld

 

Euro6 Àr en norm för hur ren en modern dieselmotor mÄste vara för att fÄ sÀljas pÄ marknaden. Kraven pÄ motortillverkarna ökar hela tiden och bakom hörnet vÀntar Euro7 som kommer följas av Euro8, och sÄ vidare.

För att nÄ de nuvarande kraven pÄ utslÀpp av kvÀveoxider har mÄnga tillverkare valt en lösning som genom kemi renar avgaserna, ni har kanske hört talas om AdBlue? Ett medel som Àr nÀrmast att likna vid urin. Det förs in i katalysatorn dÀr det bryts ner till ammoniak, i processen förbrukas kvÀveoxid vilket gör att man klarar avgaskraven.

Systemet krÀver en tank för AdBlue och ett system som levererar medlet in i katalysatorn. Medlet behöver fyllas pÄ med jÀmna mellanrum. Skulle det ta slut kommer motorn gÄ in i ett lÀge dÀr den visserligen gÄr att köra, men bara för att ta sig till en verkstad.

Moderna personbilar har tankar av en storlek som ska motsvara förbrukningen mellan serviceintervallen. Ägaren ska inte behöva bekymra sig. Men pĂ„ vĂ„ra breddgrader, med kallstarter i strĂ€ng kyla, förbrukas medlet ibland snabbare Ă€n tĂ€nkt. Och dĂ„ fĂ„r Ă€garen bekymmer.

Ett AdBlue system tillför Àven en hel del vikt. RÀkna med 25-40 kilo beroende pÄ vilken bil det sitter i.

 

Lösningen heter LPEGR

Fiat har valt ett annat system. Enkelt uttryckt har motorn försetts med dubbel EGR. Vad Àr dÄ en EGR? Namnet sÀger en hel del: Exhaust Gas Recirculation. Genom en ventil förs avgaserna tillbaka in i cylindern för att dÀr brÀnnas av en gÄng till innan de sedan slÀpps ut genom avgassystemet.

Utöver att avgaserna renas genom att förbrÀnnas en extra gÄng kyler de Àven ner förbrÀnningen nÄgot, vilket minskar bildandet av kvÀveoxider.

Alla motorer har EGR, och har sÄ haft i flera decennier. Tekniken togs fram pÄ 70-talet.

Vad Fiat gjort Àr att man lagt till ytterligare en EGR slinga, kalla LPEGR (Low Pressure EGR). Man har först den vanliga högtrycksslingan. Men för sedan avgaserna ytterligare ett varv genom en slinga med lÄgt tryck. Eftersom trycket Àr lÄgt hinner avgaserna kylas i en liten kylare. Kylningen komprimerar avgaserna vilket gör att mer avgaser kan förbrÀnnas vid varje cykel i förbrÀnningen, dessutom ökar avgasernas kylande effekt i förbrÀnningsrummet. Vilket ytterligare reducerar bildandet av kvÀveoxider.

Sammantaget ger detta system avgaser rena nog att klara Euro6 utan AdBlue.

Man Àr den enda europeiska transportbilstillverkare som har systemet. Inte ens Peugeot Boxer och Citroën Jumper som byggs i samma fabrik som Fiat har det.

Det innebÀr att en husbil baserad pÄ Fiat Ducato har en viktfördel pÄ ca 30 kilo jÀmte konkurrenterna i samma storleksklass. Det Àr en hel del!

Skiss över hur LPEGR systemet fungerar.

Trelitersmotorn utgÄr

Med Euro6 blir det Àven en del förÀndringar i Fiats motorfamilj. Den största förÀndringen Àr att 3,0 liters motorn utgÄr. IstÀllet gör man en tredje version av sin beprövade 2,3 liters motor. Den kommer nu finnas i:

  • 130 hk/320Nm
  • 150 hk/ 380Nm OBS! 30Nm högre vridmoment (kanske i rött?)
  • 177 hk/400Nm

 

Sedan har vi den lilla 2,0 hk motorn pÄ 115hk och 290Nm. En motor som förvÀntas bli populÀrare i inredda skÄpbilar nu nÀr den fÄtt sexvÀxlad lÄda med en utvÀxling som gör bilen betydligt trevligare att köra.

Vi har kört alla motorerna pÄ en kortare teststrÀcka. Bilarna var 3,5 tons skÄpbilar vilket inte Àr helt rÀttvisande i husbilssammanhang dÀr vi har fordon med totalvikter Ànda upp till 5,4 ton byggda pÄ Fiat.

Körintryck

2,0L 115 hk

Som jag nyss nÀmnde sÄ Àr den minsta motorn nu kopplad till en sexvÀxlad lÄda. Och det gör skillnad. Körbarheten Àr bÀttre. I nulÀget finns det bara manuell lÄda till denna motor. Men om volymerna ökar (idag stÄr motorn för ca tvÄ procent av försÀljningen) kan det bli aktuellt med automatlÄda.

Vridmomentet Àr höjt frÄn 280Nm till 290Nm.

2,3L 130 hk

HÀr Àr allt sig likt. Effekt och vridmoment har lÀmnats orört. Men den Àr renare och ska gÄ lite snÄlare. Motorn gör ett gott jobb, Àr lÀttkörd och stark. Passar utmÀrkt i plÄtisar och mindre husbilar.

2,3L 150 hk

Den bÀst sÀljande motorn. Passar alla typer av husbilar. I och med Euro6 har man ökat vridmomentet frÄn 350Nm till hela 380Nm. Inget som mÀrktes i de bilar vi körde. Men man kan med fog anta att det kommer vara vÀlkommet pÄ lite större husbilar med totalvikter över 4 ton.

2,3L 177 hk

MÄnga kommer vara skeptiska till att 3,0 liters motorn utgÄtt. Det var en erkÀnt stark och hÄllbar motor. Dessutom med kamkedja som mÄnga vÀrdesÀtter.

Men, det finns fördelar med den nya motorn. Den största Àr vikten. 2,3 liters motorn Àr 40 kilo lÀttare Àn föregÄngaren. Det Àr en hel del, sÀrskilt pÄ helintegerade husbilar dÀr framaxelvikterna Àr ett bekymmer.

Den provkörning vi gjorde i en skÄpbil sade tyvÀrr inte mycket, dÀr Àr motorn snarast overkill.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift