Meny

.

Flair Life 6,8S från 1997, begagnattest

Tillåt oss presentera Flair Life 6,8S! Ett fynd för den lilla familjen utan brådska.

 

Testad av Stefan Janeld, Björn Genberg, Lasse Genberg

 

Niesmann-Bischoff säljer inte så många bilar om året i Sverige. Eller någonstans för den delen. Väl tilltagen prislapp står i vägen för volym.

Därför kan en begagnad vara intressant för den som söker kvalitet med begränsad budget. För prislappen är hög av en god anledning; kvalitet!

Bilen för dagen fyller tolv år i år. Det som avslöjar åldern är den utvändiga formgivningen, om den nu är formgiven överhuvudtaget. Snygg är den då inte.

Förarmiljön är inte så kul den heller och motorn är bedrövligt trött trots väl tilltagen cylindervolym. Men så var det 1997. Man fick göra det bästa man kunde av materialet.

Inredning utan missar

Flyttar man blicken till bodelen blir det en helt annan femma. Den platsar i vilken bil som helst byggd i år. Många detaljer slår faktiskt dagens bilar på fingrarna. Det blir så när husbilsentusiaster bygger husbilar.

Bilen har rullat på vägarna i elva år och avverkat i snitt tusen mil varje år. Trots det hörs inget skrammel från inredningen. Alla beslag är friska och förutom det omoderna tyget skulle inredningen mycket väl kunna vara monterad nyligen. Men tacka inte en samvetsgrann ägare för det. Bilen har passerat sju stycken. Chansen för att alla var pedanter är obefintlig. Det är helt enkelt bilens kvalitet som nu visar sig.

Det som främst fångar vårt intresse är dinetten. Utan tvekan en av de trevligaste på marknaden. Inte på grund av flest sittplatser, men väl för att utsikten är helt obehindrad – här är den bästa platsen under färd. Man sitter inte på undantag bara för att man sitter bak i bilen, snarast på första bänk balkong.

Kliva in i bilen gör man där bak genom bodelens dörr. Framdörrar saknas. Av goda skäl!

Niesmann+Bischoff vill att vi ska kunna använda bilen året om. Då krävs en väl isolerad kupé. Bäst resultat uppnås om man slopar dörrar och låter den skarvlösa välisolerade bodelsväggen löpa ända fram. Kompromisslöst och baserat på erfarenhet. Vi gillar det!

Mycket glas

Sittandes fram är känslan av glashus alldeles påtaglig. Det är verkligen underbart med allt glas. Tills solen börjar klättra upp för horisonten vill säga. Den bländar rejält! Och inte kan den stängas ute. Solskydden sitter så långt upp att de är omöjliga att nå under gång. Ifall en medresenär är så snäll att riskera sitt liv genom att lätta på bilbältet, resa sig upp och fälla ner det, är vänligheten bortkastad. Solskyddet är i sammanhanget stort som ett frimärke och gör ingen nytta. Solksyddsfilm eller rullgardin löser det problemet. Solen värmer snabbt upp bilen eftersom de stora glasytorna fungerar som växthus. Men det finns AC, det går att kyla av kupén vid behov.

Fördelen med glasytorna är att de skänker god överblick. Parat med den ringa längden och rutan baktill ger det smidigt handhavande. Inga problem att placera bilen på väg eller parkeringsruta.

Det enda som i övrigt stör framfarten är påtagligt dieselknatter och etthundrafemton astmatiska hästar. Accelerationen är långsam, upp till hundra kilometer tar tid. Det går att åka fortare men då känns bilen så pressad att färden blir olidlig.

Trots att vi upplevde motorn som bullrig mättes ljudet till acceptabla 75 decibel.

Körställningen lämnar en del i övrigt att önska. När jag lägger i treans växel är höger knä i vägen. Stolsryggarna är väl smala och generösa inställningsmöjligheter för sittdynans vinkel saknas. Men det är inte bättre på dagens upplaga av Fiat. Katastrof på detta exemplar var att bältet på passagerarsidan inte nådde sitt fäste. Det blir till att åtgärda innan bilen ger sig ut i trafiken igen.

För tre personer är bilen bekväm, men inte för fyra. Det finns nämligen bara tre bältade platser. De boende kan njuta av vattenburen värme med radiatorer nedanför varje fönster för att hindra kylan att ta sig in, massor av överskåp, litet men genomtänkt pentry och bekväm umgängesplats. För bilens storlek är toaletten rejält tilltagen. När dinetten inte används fälls bordet och ger massor av golvyta. Är det något som ska kritiseras för bristande komfort är det den nedfällbara sängen, 130 centimeters bredd är i underkant.

Jag tycker

Perfekt för tre personer som vill bo bekvämt. För samma boendekomfort och kvalitet idag får man slanta mångdubbelt mer. Kan faktiskt vara svårt att finna en lika fin planlösning bland dagens utbud. Den som kan leva med seg acceleration och en toppfart på hundra kilometer i timmen är det ett kanonköp. Få bilar avslöjar att de som ritat och byggt bilen själva är husbilsentusiaster. I denna är det tydligt att alla inblandade i konstruktion och byggnation är erfarna husbilister.

Fakta

Håller än

  • Kvalitet
  • Planlösning
  • Boendekomfort

 

Hopplöst ute

  • Design
  • Motor
  •  

Utrustning testbil

Vattenburen värme, värmeväxlare, elpatron, AC bildel, stereo, markis, MC-ställ, kassettoa, dusch, kyl/frys

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift