Meny

.

Frankia i72 QD Selection

Stilfull premium!

450 bilar rullar Ärligen ut frÄn Frankias fabrik i Marktschorgast i sydtyska Frankenland. Vi har kikat lite nÀrmare pÄ det senaste tillskottet. En smart modell med drottningsÀng.

 

Text och foto Carla och Kees Witvliet

ÖversĂ€ttning Patricia Ahlström

 

I den ansprÄkslösa fabriken bygger man med hög precision. Allt, frÄn skÄpsdörrar till gardiner, produceras under eget tak!

Frankias modeller Ă€r alla fullt ut vinteranpassade. ‘Selection’-serien har dubbelgolv, 22 centimeter högt dĂ€r bland annat vattentankar och skofack ryms.

Husbilen Àr uppbyggd i polyester (GFK) och försedd med en isolering av RTM-hÄrdskum. Med hjÀlp av profiler i aluminium garanteras stabilitet i kabinen. Profilerna Àr placerade sÄ att köldbryggor undviks.

Taket Àr klÀtt med ljuddÀmpande tyg, ger fin akustik ombord och dÀmpar smattret av regn.

Bra detalj för oss som Àr lite bekvÀma av oss; utrustningen inkluderar centrallÄs till sÄvÀl förarhytten som entrédörren, vilken dessutom Àr utrustad med trippel-lÄs.

SKA-stolarna i förarsÀtet Àr utmÀrkta, de Àr lÀtta att snurra och kan enkelt anpassas i höjdled.

Garaget i bak kan nÄs frÄn tre hÄll.

Interiör

Frankia har verkligen gjort sitt bÀsta för att ge modellen en helt ny look. Förutom den sportiga varianten i ljusa ektoner har Frankia ocksÄ utvecklat en elegant variant som fÄtt namnet Noce/Bianco: mörka detaljer i nöttrÀ och dörrar i vit högglans.

Den moderna stÀmningsbelysningen (med dimmer) bidrar till den lyxiga atmosfÀren. Vi pÄbörjar vÄr rekognoseringsrunda lÀngst bak i bilen dÀr vi kommer till en inbjudande bÀdd. Trappsteget pÄ bÄda sidor har försetts med nattlampor sÄ man undviker att snubbla. De tvÄ garderoberna som monterats mot den bakre vÀggen har en praktisk detalj nÀr skÄpsdörren öppnas. FrÄn skÄpen skjuts klÀdstÄngen automatiskt ut. Med ytterligare tre lÄdor under fotÀndan har man skapat tillrÀckligt med utrymme för en rejÀlt tilltagen garderob.

PÄ kvÀllen nÀr det mörknar Àr sovdelen mysigt upplyst! För att ge mer plats pÄ dagen kan bÄda madrasshörnen vikas upp. Bra!

I hallen till bodelen Àr duschkabinen och toaletten placerade mitt emot varandra. Med den stadiga toalettdören i trÀ stÀnger man ocksÄ av bodelen, vilket samtidigt ger bÀttre plats till att komfortabelt kunna sitta pÄ toaletten. Nu nÀr vi ÀndÄ pratar om toaletten kan vi passa pÄ att nÀmna att en reservkassett ingÄr i standardutrustningen. Det gör att man kan dubblera tiden mellan depÄstoppen.

Det Ă€r tydligt att man lagt ner möda för att göra toaletten sĂ„ komfortabel som möjligt. Toalettstolen – en roterande Thetford – Ă€r keramisk. Handfatet har som sig bör i den hĂ€r prisklassen en designad kran. Under diskbĂ€nken finns ett toalettskĂ„p med integrerad papperskorg. Till duschkabinen stĂ€nger en vikdörr i plast. SjĂ€lva duschsetet har en elegant design.

Köket, placerad i hörnet bakom den L-formade soffan, Àr lyckad. SÀrskilt den nya Maxi Flex: tvÄ rejÀla brÀnnare med en praktisk bottenplatta av glas och med möjlighet att vÀlja till en tredje brÀnnare eller en elektrisk platta.

DiskbÀnken Àr rymlig och har en köksblandare med utdragbar dusch. Den integrerade papperskorgen och den utdragbara extra arbetsbÀnken Àr andra praktiska detaljer. HÀr har man verkligen tÀnkt till. Det smala Thetford-kylskÄpet med flaskhylla Àr placerat mitt emot köksbÀnken.

I sitthörnan kan fem personer enkelt ta plats runt bordet.

Alternativet till de hÀngande överskÄpen runtom Àr en nedfÀllbar sÀng, men med den blir det svÄrt att registrera bilen med totalvikt 3,5 ton.

Installationer

Att bygget Àr robust och genomtÀnkt vittnar kablar och ledningar om. Allt Àr osynligt monterat i det dubbelbottnade golvet; elskÄpet som placerats i garaget Àr lÀtt att komma Ät. En modern kontrollpanel ovanför entrén anger precis hur det stÄr till med batteri, gasolnivÄ och vattentankar. Dessutom har man lagt till en mediaknapp, ett antal USB-anslutningar och tillrÀckligt med 230 V stoppkontakter. Vattentankarna Àr vÀl tillgÀngliga via en golvlucka. Att sÀkerhet prioriteras högt bevisas av att man som standard installerat en Truma Duo Control med crash-sensor.

Ljust och inbjudande. Allt man tar i kÀnns rejÀlt. KvalitetskÀnslan Àr mycket hög.
Att kunna vika upp sÀngens hörn ger betydligt mer svÀngrum i sovrummet. En lika enkel som smart lösning.
BildtextBÀddmÄttet Àr 137 x 200 centimeter
BekvÀm och trivsam sittgrupp. Utan taksÀng blir det dessutom god rymd.
Köket Àr inte stort. Men vÀlplanerat och funktionellt.
Toaletten Àr i porslin. Gott om förvaring. Vi uppskattar den moderna blandaren monterad pÄ vÀggen.

Fakta

Utrustning testbil

KlÀdda vÀndbara SKA-stolar i förarhytten, air bags, ABS, ESP, cruise control, AC, sotfilter, Hill Holder, automatisk fordonsbelysning, Fix & Go-kit (inget reservdÀck), 60 liter brÀnsletank (för att hÄlla vikten nere), Truma Combi 6 kW vÀrmepanna + CP Plus, 2 gasbrÀnnare, Thetford toalett, 150 liter friskvattentank, 120 liter grÄvattentank, stort 140 liter kylskÄp, LED inomhusbelysning, 85 AH Gel bodelsbatteri.

Vi gillar

  • Framstolarna
  • Köket
  • SĂ€ngen med de uppvikbara hörnen
  • Badrummet
  • Byggkvaliteten

 

Vi önskar

  • Att bilen var Ă€nnu lĂ€ttare
  •  
Frankia Àr en av fÄ som har lastlucka pÄ bakstammen. Mycket praktiskt. Det Àr stor risk för fuktskador. Men Frankia litar pÄ sin konstruktion och sÀtter funktionen frÀmst.
En klart lyxigare design Àn tidigare.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift