Meny

.

För den Àventyrslystne!

Den tyska husbilsproducenten Frankia Àr inte sparsmakad nÀr det gÀller antalet modeller som erbjuds. Lyxiga liners och imponerande alkover Àr det man mest associerar med fabrikatet. SÄ döm om vÄr förvÄning nÀr en cool plÄtis visades upp i majsolen.

Den nya modellserien ”Microliner” kommer bestĂ„ av tre inredda skĂ„pbilar. Först ut Ă€r 7.0 Lounge, pĂ„ DĂŒsseldorfmĂ€ssan i slutet av augusti Ă€r det dags för den sex meter lĂ„nga brodern, version nummer tre har premiĂ€r pĂ„ CMT i Stuttgart i januari nĂ€sta Ă„r.  

 

Av Carla och Kees Witvliet

 

BenÀmningarna förvirrar, bilen har ju tre namn! Yucon by Frankia Àr vad de sÀger nÀr de pratar om bilen. Men planlösningen heter 7.0 Lounge och den ingÄr i modellserien Microliner.

Microliner Yucon by Frankia 7.0 Lounge? Vi kallar den kort och gott Yucon. SÄ fÄr det bli.

Exteriör

GaladrĂ€kten man iklĂ€tt Yucon inför debuten var minst sagt iögonfallande, men i normala fall levereras den i vitt eller tvĂ„ versioner av grĂ„metallic – ljus eller mörk.

Modellen baseras pĂ„ ett bakhjulsdrivet Mercedes Sprinter skĂ„p. Som tillval finns alla möjliga förarassistans-system. Frankia erbjuder fem olika tillvalspaket för att du ska kunna fĂ„ bilen anpassad efter dina behov. Är du Ă€ventyrare och gillar att köra vid sidan av allfartsvĂ€gen? VĂ€lj dĂ„ den fyrhjulsdrivna versionen.

PlÄtisen har ett extra förhöjt glasfibertak, ger en bekvÀm stÄhöjd. I det dubbelgolvet (17 cm) kan du stuva in en del bagage. Till och med skidorna kan tas med.

PÄ vintern slipper du strul med vattentankarna, vattentanken Àr placerad inne i bodelen och grÄattentanken Àr bÄde isolerad och uppvÀrmd.

I golvet innanför skjutdörren finns tvÄ rails som gör det möjligt stuva in extra stolar eller tvÄ cyklar. Skjutdörren stÀngs automatiskt och et myggnÀt hÄller insekterna borta. BÄde bak- och sidodörren har ett elektriskt trappsteg som underlÀttar i- och ursteg.

En luftburen Truma Combi D6 (diesel) med CP-plus kontrollpanel ser till att det Àr varmt ombord.   

Interiör

Inredningen Àr inte lik nÄgon annan Europeisk plÄtis. Frankia Àr kÀnda för sina innovationer, och denna planlösning Àr onekligen innovativ.

Det första du mÀrker Àr att det varken Àr ett kök eller en sittplats i dörröppningen. Och ingen dinette i anslutning till förarhytten.

Sittgruppen – loungen – Ă€r placerad bak i bilen. Den Ă€r Ă€ven sĂ€ng. Genom att kombinera vardagsrum och sovrum blir det vĂ€ldigt got om svĂ€ngrum för att vara en inredd skĂ„pbil.

Med sittgruppen akteröver behöver inte framstolarna vara snurrbara, det gör att man sitter lite lÀgre Àn vanligt, mer personbilslikt.

LÀngs höger sida löper en funktionell möbel med teve omgÀrdad av garderober och fack för exempelvis laptop, fjÀrrkontroller, laddare med mera. HÀr finns Àven tvÄ USB uttag och tvÄ 230 volts kontakter, vi Àr nöjda.

I möbeln döljer sig Àven en lÄng soffa/sÀng som kan dras fram vid behov. Men huvudsakligen siter man i den fast soffan utmed vÀnster sida. Framför soffan ett pelarbord. Men det behövs bara vid mÄltider och om man vill sitta med datorn. Det finns nÀmligen en utskjutbar skiva dÀr man kan stÀlla tekoppen och tilltugget inom rÀckhÄll. Större delen av tiden kommer dÀrför pelarbordet vara undanstuvat för mer svÀngrum.

De tvÄ fönstrena i bakdörrarna och sidofönstret ger bra ljusinslÀpp och utsikt. Men trevligast Àr det att sitta med dörrarna öppna.

LÀttbÀddat

Att bÀdda för natten gÄr snabbt och enkelt. Dra fram bÀnken ur tevemöbeln, skjut ner ryggstödet och dra ut bÀnken lÀngs vÀnstersidan, skjut ihop de tvÄ bÀnkarna. Voilà! SÀngen Àr klar. SÀngklÀderna stuvas in under bÀnken. Med en tunn bÀddmadrass över sittdynorna ligger man Ànnu skönare. Nackdelen Àr att bÄda mÄste i sÀng samtidigt. Annars fÄr nattugglan sitta ute i mÄnskenet!

Köket

Köket Àr en liten juvel. Funktionellt med sina sju lÄdor, stora diskho, bra med arbetsyta och dessutom en stor skiva att dra fram frÄn under kylskÄpet som gör köket till ett vinkelkök.

TvÄ lÄgor med gott om plats för stora kastruller.

KylskÄpet, frÄn Thetford, pÄ 85 liter Àr placerat bredvid skjutdörren. I de tvÄ lÄdorna under kylen hittar vi ett praktiskt flaskstÀll samt en praktisk liten bricka om man vill servera kaffe i ute i det gröna.

Lyxiga detaljer och exklusiva material förhöjer intrycket. Exempelvis vÀggpanelen i gnistrande stenmaterial, vilket man ocksÄ anvÀnt bakom TVŽn vid sittgruppen.

VÀrt att nÀmna Àr ocksÄ att alla skÄpsluckor saknar handtag, de öppnas med ett lÀtt tryck. Det bidrar till den rena, moderna, designen ombord.

Toalettutrymmet

Badrummet har placerats direkt nÀr man kliver in, som pÄ amerikanska plÄtisar.Ett imponerande stort badrum! Duschen Àr till och med rymligare Àn den i Frankias flaggskepp Platin!

Toalettstolen och tvÀttstÀllet skjuts in i vÀggen vilket skapar en rymlig duschkabin. Bra kvalitet pÄ duschkranen. Det finns Àven en utdragbar tvÀttlina.

Vi tycker

Franka har lyckats bra med ambitionen att skapa samma komfort i en plÄtis som i en husbil. Att man döpt den till Microliner signalerar de höga ambitionerna.

Den hÀr tvÄmansplÄtisen Àr absolut av samma nivÄ som vi vant oss vid hos Frankia. BÄde vad gÀller komfort och kvalitet. Det enda vi kan sakna Àr en fast sÀng att ta siesta i.

Frankia Àr alltid lite klurigare, med mer fokus pÄ smarta funktioner Àn iögonfallande publikfrieri. Viktigt i alla husbilar men sÀrskilt viktigt i en kompakt plÄtis.

Ta bara en sÄn sak som att man som standard har dieseldriven vÀrmare och litiumbatteri, en fricampares dröm.

Det var en minst sagt udda folie som klÀdde bilen vid premiÀrvisningen. Lik den maskering man anvÀnder pÄ bilar för att dölja designen. Tittar man nÀrmare ser man att det stÄr Yukon.
Loungen Àr i princip en lÄng soffa. I möbeln mitt emot kan en till soffa dras fram vid behov. Ni kan skymta den om ni tittar noga.
BÀddat för natten. SÀngen blir 136 cm bred och 200 cm lÄng.
Den naturliga entrén Àr bakdörrarna. Det har Frankia förstÄtt och placerat ett elektriskt fotsteg Àven hÀr.
Köket kan mÀta sig med vilket husbilskök som helst.
Extra bÀnkyta
Med dieselvÀrmare och kompressorkyl Àr det bara spisen som behöver gas. SÄ en liten 5 kg flaska rÀcker gott.
Toalett och handfat tas fram vid behov

Fakta

Utrustning Testbil

Airbags, ABS, farthÄllare, AC,  partikelfilter, Fix and Go-kit (inget reservdÀck), ESP, sidovindsassistent, luftburen vÀrme 6kW Truma Combi D6 (dieseldriven), spis med tvÄ brÀnnare, kassettoalett, 85 liter kompressordrivet kylskÄp, LED bodelsbelysning, 60 AH lithium bodelsbatteri, 1 x 5 kg gasolflaska

Vi gillar

  1. KvalitetskÀnslan
  2. Köket
  3. Badrummet 
  4. Mycket skÄputrymme
  5. Innovativa lösningar
  6. Drivlinan

 

Vi önskar

  1. En fast sÀng

 

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift