Meny

.

Globecar Globestar 640 SG

Innovativ för tvÄ

Pössl och Globecar, med rötterna i bayerns berglandskap, har dragit maximal nytta av plÄtis-hypen. Om man bortser frÄn fanér och textilier Àr mÀrkena lika som bÀr.

Efter förra Ärets lansering av succémodellen Summit presenterar man Àven i Är en rejÀlt iögonfallande modell. Det som sticker ut mest Àr att köket har sin plats pÄ vÀnster sida, inte innanför skjutdörren som vi Àr vana vid.

 

Av Carla och Kees Witvliet

 

Den hÀr nykomlingen kan du vÀlja byggd pÄ antingen en Citroën Jumper eller en Fiat Ducato. LÀngden Àr 636 cm.

Citroën-versionen har som standard en motor som anvÀnder Ad-Blue för att klara utslÀppskraven. Fiat anvÀnder istÀllet en teknik med dubbla EGR ventiler. Det spar lite vikt och du slipper köpa Ad-Blue. Citroëns motor Àr 20 Nm starkare men körkÀnslan mellan bilarna Àr identisk. Vill du ha automatlÄda blir det att vÀlja Fiat, Citroën erbjuder inte denna lösning.

Testbilen Àr en Citroën Jumper med 130 hk motor och Heavy chassi.

Som standard Ă€r det utanpĂ„liggande fösnter, men det finns Ă€ven en ”Elegance” version och pĂ„ den sitter ramfönster.  

Taket pÄ plÄtisen Àr isolerat med 20 mm Styrodur och 15-20 mm Polyurethan-skum. Golvet isoleras med 15 mm RTM-skum och vÀggarna har 10-20 mm tjocka flexibla mattor av Polyurethanskum.

Den tunga skjutdörren kan fÄs med elmotor. Med ett lÀtt tryckmed handen sluts och öppnas dörren ljudlöst, vilket Àr vÀldigt praktiskt, bÄde för dig och för dina grannar!

I standardutrustningen levereras ett elektriskt insteg och ett automatlÄs till dörren.

BÄda framstolarna kan vridas runt och Àr instÀllbara i höjdled. Till vÀnster lÀngst i bak finns ett utrymme för tvÄ gasolflaskor pÄ 11 kg vardera. Vattentanken ligger pÄ höger sidan.

Om du fÀller upp mittensektionen pÄ sÀngen skapas ett ordentligt bagageutrymme. Det finns till och med plats för en motorcykel som kan surras fast med hjÀlp av fÀstöglor i golvet.

Interiören

Vilken fantastisk rymdkÀnsla man fÄr inne i bilen!

Det Àr bara skjutdörren som avslöjar att vi sitter i en plÄtis. I allt annat Àr den mer lik en halvintegrerad husbil.

Om vi först tittar pÄ stÄhöjden har man vunnit enormt pÄ att ta bort det sÀnkta kabintaket ovanför framstolarna. PÄ sÄ sÀtt har man skapat plats för en trevlig sitthörna som bestÄr av de tvÄ framstolarna samt en liten L-soffa.

Eftersom man med denna planlösning bara har tre sittplatser med sÀkerhetsbÀlte innebÀr det att man förlorat en bÀltad sittplats jÀmfört med gÀngse lösning. Ett litet offer tycker vi som alltid Àr tvÄ personer.

En liten pall innanför skjutdörren ger extra sittplats eller skönt stöd att ut strÀcka benen pÄ. Bra att man förlÀngt det dubbla golvet vid sittgruppen sÄ man slipper sitta med dinglande ben nÀr man tar plats pÄ passagerarstolen.

En jÀttebra nyhet Àr pelarbordet som man kan vrida Ät alla hÄll med hjÀlp av en golvknapp. Den halvstora takluckan frÄn Heki, som placerats ovanför sittgruppen, och ett mindre exemplar ovanför köket, Àr försedda med led-lampor.

Den nya placeringen av köket, bakom soffan, bjuder pÄ rejÀlt med rörelsefrihet. Visst Àr köksbÀnken begrÀnsad i mÄtten om man rÀknar bort spishÀllen med tvÄ brÀnnare och diskhon. Men det finns bra med plats i skÄp och lÄdor. Den lilla kryddhyllan pÄ vÀggen Àr en trevlig detalj. Ett rejÀlt tilltaget Thetford kylskÄp pÄ 90 liter stÄr bredvid diskbÀnken med ett korgskÄp placerat under.

Toalettutrymmet Àr placerad bredvid skjutdörren. Avsaknaden av en dusch Àr uppenbar. Du har en vridbar Thetford-klosett och ett hörnformat tvÀttfat med ett skÄp och spegel. Det Àr allt. Men det finns möjlighet att vÀlja ett duschpaket som tillval.

Blandaren vid handfatet Àr en utdragbar handdusch. Med toalettdörren stÀnger du av sÀngdelen i bak. En del av toalettvÀggen vrids mot soffryggen. Resultatet Àr ett rymligt omklÀdningsrum samt duschutrymme som omfattar Àven kök- och toalettutrymmena.

Du har god koll pĂ„ potatisvattnet under toabesöket…

Hur det Àr tÀnkt sig att duschen ska fungera har vi inte kunnat reda ut. Det handlade i vÄrt fall om en prototyp och duschalternativet fanns inte tillgÀngligt. Men vi förstod sÄ mycket att det kommer att handla om en nöddusch med vikvÀggar, med en slang som Àr kopplad till avloppet i vasken.

I och för sig klokt att lÄta duschen spela andra fiol, eftersom man av erfarenhet vet att det Àr  fÄ plÄtisÀgare som anvÀnder sig av duschen ombord.

LÀngst i bak finns en tvÀrsÀng av vÀl tilltagna mÄtt, 145 x 195 cm. Med högtalare ovanför sÀngen kan man hÀr koppla av och njuta av musik eller lyssna pÄ lunchekot.

Det inbyggda steget för att ta sig i och ur sÀngen Àr definitivt för litet. Det vore bÀttre med ett löst insteg.

Modellen bjuder som ni förstÄtt pÄ mÄnga nya och innovativa idéer. Ett annat exempel pÄ nytÀnkande Àr toakassetten. Den kan hanteras inifrÄn via en lucka vid skjutdörren.

Slutligen konstaterar vi att film- och sportfanater inte behöver missa nÄgot, för TVŽn kan hÀngas upp pÄ toalettvÀggen.

Installationer

TrumavÀrmaren Àr placerad pÄ vÀnstra sidan under sÀngen tillsammans med frysskyddet som Àr lÀtt att komma Ät. Kablar och ledningar Àr ordentligt lagda, gasventilerna Àr vÀlplacerade lÀngst i bak. Eftersom det var en prototyp som vi inspekterade var inte allt perfekt, men i serieproduktionen kommer dylika detaljer sÀkerligen att vara av kÀnd Pössl-kvalité.

Tillvalet All In-paketet med bland annat airbag för passagerarstolen Àr ett mÄste. Vi rÀknade in totalt tre 230 volts och tre 12-volts eluttag samt en dubbel usb-anslutning vid dörren. Gott sÄ!

Vi tycker

En plÄtis som inte liknar andra pÄ marknaden. Mer rymdkÀnsla Àr den frÀmsta vinsten, bilen kÀnns större Àn andra 636 cm plÄtisar.

Planlösningen lÀmpar sig utmÀrkt för tvÄ personer. Men fler bör man inte vara.

KvalitetskĂ€nslan övertygar. Vi hade valt Elegance utförandet för att fĂ„ ramfönster – snyggare och hĂ„ller bĂ€ttre i lĂ€ngden.

Pössl/Globecar Àr Europas största inredare av skÄpbilar, dubbelt sÄ stor som nÀrmaste konkurrent. FramgÄngen bygger dels pÄ vÀlplanerade bodelar men Àven pÄ att pris/kvalitet förhÄllandet Àr gynnsamt. Man fÄr helt enkelt mycket för pengarna.
Den observante ser att det saknas den sedvanliga hyllan ovanför framstolarna. Det ger en markant ökad rymdkÀnsla ombord.
Köket pĂ„ ”fel” sida kĂ€nns helt rĂ€tt. Högt monterad kyl, precis som vi vill ha det. PĂ„ bilden stĂ€nger toalettdörren in mot sovrummet.
SÀngen Àr 145 cm bred och 195 cm lÄng. Avsmalnande till 135 cm i fotÀnden. Man kan enkelt fÀlla undan den om man vill frakta skrymmande Ikea paket eller cyklar.
Det Àr gott om plats runt toaletten.
Toalettens placering medger att man kan komma Ät kassetten inifrÄn bilen. Ett hÄl mindre att göra i karossen.

Fakta

Vi gillar

  1. VolymkÀnslan
  2. Innovativ planlösning
  3. Nödduschen

 

Vi önskar

  1. BÀttra trapplösning vid sÀngen
  2.  

Utrustning testbil

KlÀdda vridbara Fiat framstolar, airbag till förarstolen, ABS, farthÄllare, partikelfilter, Fix and Go-kit (inget reservhjul), Truma Combi 4 kW vÀrmesystem, spis med 2 brÀnnare, Thetford kylskÄp pÄ 90 liter, LED innebelysning, 95 AH Gel bodelsbatteri, 2 stycken gasolflaskor pÄ 11 kg/st.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift