Meny

.

Sunlight T 68

Förfinad storsÀljare

Sunlight Àr en av de populÀraste instegsbilarna i Europa. En stor del av Sunlights produktion utgörs av halvintegrerade husbilar. T68 med höga lÄngbÀddar, garage och delat badrum Àr den populÀraste halvintegrerade modellen. Vilket i sin tur gör den till en av Europas populÀraste husbilar. För att bibehÄlla populariteten har man inför sÀsongen 2019 lyft interiören. Vi testade modellen under en helg.


Av Carla och Kees Witvliet


Modellen byggs pÄ ett Fiat Ducato light-chassi. Taket pÄ husbilen Àr av glasfiber för att stÄ emot hagel. VÀggarna Àr 34 mm tjocka med utsida av aluminium.

Taket Àr försett med hela sex takluckor som samtliga kan öppnas och mörklÀggas.

I det stora garaget ryms bland annat ett separat gasolutrymme med plats Ă„t tvĂ„ stora gasolflaskor. Garaget kan öppnas pĂ„ högra sidan med en rejĂ€l lucka (95×110 cm) och en nĂ„got mindre lucka pĂ„ vĂ€nstersidan (75 x 80 cm). HĂ€r finns praktiska fasta öglor, vilket Ă€r nog sĂ„ bra om man skulle vilja surra fast cyklar och annat.

Den luftburna Truma vÀrmaren pÄ 6kW har sin plats under ena sÀngen. Vi föredrar centralt placerade luftburna vÀrmare. Det ger kortare slangar och jÀmnare vÀrme ombord. Vattentanken Àr placerad i dinettsoffan och grÄvattentanken under bilen, framför bakaxeln. PÄ testbilen Àr grÄvattentanken bara delvis isolerad, sÄ det gÀller att pÄ sin vakt om det blir minusgrader utomhus.

Kontrollpanelen Àr i Är flyttad till en plats ovanför kylskÄpet, en bra placering. Den syns bra och Àr lÀtt att reglera. Men det Àr synd att vissa kablar i skÄpen Àr slarvigt dragna, kan ge problem i framtiden.

VÀl tilltagna sÀngar

Ett elektriskt fotsteg vÀlkomnar oss in. Men trots fotsteget krÀvs det ett högt kliv för att ta sig in.

De nya, ljusare vÀggarna passar bra ihop med de moderna möblerna. Vi tycker sÀrskilt bra om de grÄ skÄpsluckorna.

Sittgruppen kan utan problem bjuda plats Ät fem personer. Sittpallen vid entrén Àr en bra sittplats och kan dessutom anvÀndas som skön fotpall. Det fasta bordet vilar pÄ en enda fot och kan lÀtt vridas och skjutas Ät sidan. Det Àr stadigt!

För mörklÀggning anvÀnds en gardin pÄ skena, en simpel konstruktion men nog sÄ effektiv. Fördelen Àr ocksÄ att den hÄller sval inomhustemperatur Àven nÀr det Àr varmt utomhus.

PÄ kvÀllen sprider belysningen under skÄpsluckorna mysig hemtrevnad. Snygg Àr ocksÄ den breda, belysta mellanvÀggen mellan sittgruppen och köket, tyvÀrr utan dimmerfunktion.

Strömbrytarnas placering krÀvde visst letande och belysningen skulle kunna förbÀttras nÀr det gÀller lÀslamporna.

Köket Àr förlagt till vÀnster sida och Àr helt okej. Spisen Àr försedd med tre brÀnnare och har till och med försetts med rost i gjutjÀrn. Glöm inte att ta med tÀndare, för spisen har ingen tÀndfunktion! KÀnns smÄsnÄlt. Med tre lÄdor och ett stort köksskÄp, med sophink, finns det tillrÀckligt med stuvutrymme. Vill du kunna se vad som göms lÀngst bak i de rymliga överskÄpen krÀvs en pall.

Bra Àr det rejÀla Thetford kyl- och fryskskÄpet, som placerats mitt emot köket. I skÄpet ovanför kylen hÀnger teven, vridbar mot bÄde sittgrupp och sovrum. JÀttebra!

Det rÄder viss snubbelrisk ombord, golvet har nivÄskillnader lite hÀr och dÀr. Det gÀller att se upp!

I passagen till sovrummet befinner sig toaletten och duschen. Toalettdörren anvÀnds ocksÄ som rumsdelare till sovrummet, en smart detalj. PÄ kvÀllen behöver sovrummet inte mörklÀggas. Det rÀcker med att stÀnga dörren. I det lÀget skapas ocksÄ mer sittplats pÄ den vridbara Thetford-toan. En stor spegel ovanför handfatet plus en pÄ toalettdörren underlÀttar vid tvagning. Duschen Àr rymlig och har bra stÄhöjd. För att kunna stÀnga vikdörren i plast krÀvs att man först tar bort den lösa golvplattan.

BÄda utrymmena har en liten taklucka för ventilering.

I sovrummet finner vi tvÄ lÄngbÀddar. BÄda vÀl tilltagna. Vi sov gott under testet. Under fotÀndan finns tvÄ dolda garderober. I kombination med överskÄpen och ett djupt golvfack har man skapat mer Àn tillrÀckligt med stuvutrymme.

Ovanför dinetten hÀnger gÀstsÀngen, en nedsÀnkbar extrasÀng, som manövreras manuellt.

 

Klicka pÄ bilderna för större bild och informativa bildtexter

Vi tycker

Bilen kÀnns vÀlbyggd, sitt enkla utförande till trots. Under körning stördes vi inte av nÄgra konstiga (o-)ljud.

Ska vi klaga blir det pÄ elinstallationerna. Det ligger oskyddade kablar pÄ flera stÀllen i bilen och det Àr lÀtt hÀnt att de skadas.

Sett till pris, kvalitet och komfort anser vi att Sunlight ger valuta för prislappen. Som inte Àr sÀrskilt hög. Den rimliga prislappen ger ocksÄ en mÄttlig vÀrdeminskning, och det gör ju inget.

Fakta

Vi gillar

  1. Bra kvalitet för pengarna
  2. Separat dusch och toalett
  3. VÀl tilltagna bÀddmÄtt

 

Vi önskar

  1. Golv utan nivÄskillnader
  2. Att man varit noggrannare nÀr man dragit elledningarna

Utrustning testbil

KlÀdda vÀndbara Fiat-stolar i förarhytten, airbags, ABS, ESP,

Hill Holder, farthÄllare, AC, Fix and Go-kit (inget reservhjul), Truma Combi 6kW luftburen vÀrme, spis med 3 brÀnnare, Thetford C 260-toa, Thetford kyl-/fryskombination pÄ 141/23 liter, LED inomhusbelysning, 95 AH GEL bodelsbatteri, 2 gasolflaskor pÄ 11 kg, fyra 230 voltsuttag samt ett i garaget, 2 st USB-uttag, 1 st 12V uttag

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift