Meny

.

Hälsa på hos din tillverkare

Öppna dörrar.

Att åka på fabriksbesök är för husbilsägaren likt att som barn bli lössläppt i godisbutiken. Och glädjen är ömsesidig, de flesta fabrikanter välkomnar kunderna med gratis ställplats och rundtur i fabriken. I denna översikt kan du se vilka producenter som gärna öppnar dörrarna.

 

Text: Tore Afdal

Översättning från norska: Björn Genberg

 

Såvitt vi vet är det första gången som någon har gjort en komplett översikt av de fabrikanter som erbjuder ställplatser och fabriksvisningar i Europa. Som underlag för denna artikel har vi inhämtat information från mer än 30 husbilsfabriker.

Upplevelsen

För många är ett besök på en husbilsfabrik en både trevlig och imponerande upplevelse. Det är inte bara storleken, utan framför allt komplexiteten som inger respekt. Här finner du halvfärdiga köksbänkar och otaliga längder av rör av alla typer och dimensioner. För att inte nämna alla kilometer av elektrisk kabel som skall installeras.

Det är inte konstigt att det är en komplicerad konstruktion eftersom det är ett fordon som ska fungera väl på vägen och även som bostad. Därutöver är bilen självförsörjande på vatten. Det är många meter vattenrör, vattenpump, och egna tankar för färsk- och gråvatten. Plus en toakassett. Därutöver skall finnas en 240 volts inkoppling, bodelsbatteri, och ljuskällor, gas för värme, spis och kylskåp. Att all denna utrustning hamnar på rätt plats i rätt husbil kan te sig som något av ett mysterium när man vandrar längs produktionslinjerna.

Detta är vad husbilsfabrikanten får från fabriken som producerar chassit, och det återstår otaliga installationer innan fordonet kan rulla ut som färdig husbil.

Inifrån och ut

Alla traditionella husbilar byggs enligt principen att efter det att golvet är på plats så börjar man montera interiören. Först senare i processen kommer väggar och tak på plats och det är en imponerande syn när en hel vägg sätts dit.

De inredda skåpbilarnas (kärleksfullt kallade plåtisar) väggar ju fasta och därmed måste hela interiören bäras in och monteras, vilket inte är en särskilt effektiv metod.

Traditionella husbilar byggs utifrån och in. När inredningen är på plats kommer väggar och tak.

Extra grannlåt

I de mer exklusiva fabrikerna använder man sig inte av en streckkod eller ett nummer för att identifiera en husbil i produktionslinjen. Här använder man namnet på den framtida ägaren och vederbörande omtalas på ett artigt sätt. Det är lite kul att gå hos Morelo, Concorde, Niesmann+Bischoff, RMB och andra exklusiva fabrikanter och notera svenska namn på de halvbyggda bilarna.

En av de sista stationerna för husbilen är att duscha den så man säkerställer att alla tätningar är täta.
Typisk bild av en fabrik, här är husvagnar och husbilar på olika produktionslinjer. I förgrunden husvagnar, längre in i bilden kan ni se husbilschassin som påbörjat sin färd utmed monteringslinan.

Adria och Sun Living

Straska Celta 50, 8000 Novo Metso, Slovenia

Enskilda har endast tillträde till fabriken vid ett eller två tillfällen (Open house) per år. Grupper är välkomna, information och beställning av fabriksbesök via: info@adria.se

Andria etablerades 1965 i forna Jugoslavien, i det som idag är Slovenien. Tack vare ett nära samarbete med Sverige har produktutvecklingen fokuserat på skandinaviska förhållanden.

Bürstner

Bürstner GmbH, Weststrasse 33, 77694 Kehl, Tyskland

Fabriksbesök endast för grupper om 15 personer eller fler. Bokning av visning sker per telefon till Bürstners servicecenter, +49 7851/-0

Bürstner startades 1958 och hade under en period två fabriker, i Kehl-Neumühl i Tyskland och i Wissembourg i Frankrike. Idag är produktionen koncentrerad till Kel och fabriken ligger på Rehns strand med franska Strasbourg på andra sidan floden. Bürstners servicecenter ligger också i Kel. Sedan 1998 är Bürstner del av Hymergruppen.

Carado och Sunlight

Capron GmbH, Berghausstrasse 1, 01844 Neustadt, Tysklan

Varje onsdag kl. 10 anordnas visning av fabriken. Besöket omfattar två timmar och är gratis. Förhandsanmälan krävs vilken kan göras på hemsidan: www.capron.de/unternehmen_werksfuehrung.php.

Fyra ställplatser finns vid fabriken med tillgång till el, vatten och tanktömning.

GPS-koordinater: 51.019760, 14.217800.

Fabriken ligger i Neustadt öster om Dresden och är helägd av Hymergruppen. Fabriken startade 2006, har 500 anställda och producerar årligen 8 500 husbilar. I huvudsak produceras Carado och Sunlight, som bägge ligger i den nedre delen av prisskalan. Fabrikens geografiska läge inbjuder till besök i kulturstaden Dresden och det är nära till Tjeckien. 

Carthago

Carthago Reisemobilbau GmbH, Carthago Ring 1, 88326 Aulendorf, Tyskland.

Från april till november visas fabriken dagligen för enskilda från kl. 09 30. Från december till mars visas fabriken varje fredag vid samma tid.  Besöket måste bokas på www.carthago.com/en/carthago-city/plant-tour. Visningen kostar fem Euro vilket går till välgörenhet och förra året samlades man in 3 000 Euro på detta sätt. Visningen guidas med inspelad information på tyska, franska, italienska eller engelska språket.

Det finns 20 ställplatser med el, vatten samt möjligheter till tanktömning.

Koordinaterna är 47.939444 och 9.655556.

Carthago startades 1979 av Karl-Heinz Schuler. Idag har företaget 1 000 anställda och man flyttade 2013 in i nya lokaler i Aulendorf. Carthago ligger i premiumskiktet och företagets nya husbil Malibu är etablerad i mellanklassen.

Vid besök i Carthago City får man en broschyr med information om sevärdheterna i området samt rabattkuponger till lokala butiker och restauranter. Mer information om Carthagos sätt att bemöta besökare finns på www.carthago.com/carthago-city.

Chausson/Challenger

Trigano VAL, 1 Avenue de Rochebonne, 07300 Tournon-sur-Rhône, Frankrike.

Även om företaget inte tar emot besök av enskilda personer tar man ibland emot grupper. Information och eventuell anmälan på den franskspråkiga hemsidan www.trigano-vdl.com

Fabriken bygger husbilar av märket Chausson och Challenger. Därutöver produceras husvagnar. I fabriken arbetar 880 personer på en imponerande fabriksyta av 37 000 kvm. Under 2016 producerades 6 600 husbilar och 4 000 husvagnar. Fabrikens omsättning 2016 var 288 millioner Euro, varav 50 procent går på export.

Photo Benjamin Celier

CI/Roller Team

Trigano SPA, Località Cusona, 53037 San Gimignano SI, Italien

Fabriken tar inte emot enskilda personer för visning. Var tredje fredag varje månad tar man dock emot grupper som organiseras av företagets återförsäljare.  Mer information hos återförsäljarna.

Fabriken, som ägs av Trigano, producerar märkena CI och Roller Team och har 348 anställda. Den årliga produktionen uppgick 2016 till 2 960 enheter. Caravans International (CI) startades 1976 och fick sin nuvarande ägare 1999.

Dethleffs

Dethleffs GmbH och Co. KG, Arist-Dethleffs-Strasse 12, 88316 Isny, Tyskland.

Varje torsdag visas fabriken gratis för enskilda och grupper. Undantaget är under augusti då fabriken är stängd för semester. Man måste anmäla sig på förhand på hemsidan www.dethleffs.de/dethleffs/unternehmen/werksfuehrung. Visningen tar två timmar med upp till 30 deltagare. Visningar för grupper på engelska kan ordnas. 

Totalt finns tio ställplatser på fabriksområdet, en kapacitet som kan fördubblas efter överenskommelse. Platserna har tillgång till el, vatten samt tömning av tankar.

Koordinaterna är 47.700652, 10.052615.

 Dethleffs nuvarande produktion klarar inte efterfrågan och fabriken kommer därför att byggas ut under de närmaste åren. Isny ligger på landet vid foten av alperna i en naturskön miljö som lämpar sig för besök med husbil.

Eura Mobil

Eura Mobil GmbH, Kreuznacher Strasse 78, 55576 Sprendlingen, Tyskland.

Fabriken visas gratis varje vardag kl.09 00, dock ej under semestertider. Bokning av besök behöver endast göras av grupper om sju personer eller fler. Kolla dock alltid om visning sker på önskad dag på hemsidan http://se.euramobil.de. Ändringar förekommer.

Alldeles vid fabriken finns 30 kostnadsfria ställplatser med el, vatten och tanktömning. Adressen är Graf-von-Sponheim Strasse 4, 55576 Sprendlingen, Tyskland. Koordinater: 49.862006 och 7.976946.

Det finns också en ställplats i stan 1,5 kilometer från fabriken med koordinaterna 49.854785 och 7.984807. 

Eura Mobils huvudfabrik i Sprendlingen har 350 anställda och räknar med att producera 1 600 Eura Mobil och 600 Forster under 2017. Företaget är helägt av Trigano-gruppen. Man bygger också plåtisen Karmann Mobil på Trigano-gruppens fabriker i Italien och Frankrike.  Eura Mobils etablerades 1959.

Ställplatsen i anknytning till Eura Mobil fabriken

Frankia

Bernecker Strasse 12, 95509 Marktschorgast, Tyskland.

Fabriken mottar enskilda personer på fabriksbesök cirka tio gånger om året.  För information och obligatorisk anmälan hänvisas till hemsidan, www.frankia.de/en/news/workshop-visits. Besöket tar upp till två timmar. Det finns tio ställplatser vid fabriken med el, vatten och tanktömning. Koordinatorerna är 50.089066 och 11.656189.

Frankia startades 1960 och den första husbilen byggdes 1973. Företaget ägs av Groupe Pilote-gruppen som också är ägare till Pilote och Le Voyageur, vilka produceras i Frankrike. Totalt har gruppen 750 anställda och omsätter årligen cirka 235 millioner Euro.

Hobby

Hobby-Wohnwagenwerk, Harald-Striewski Strasse 15, 24787, Fockbeck, Tyskland.

Man arrangerar på begäran besök endast för grupper. Visningarna är gratis och tar cirka 1,5 timmar. Intresserade hänvisas till kundservice på e-postadressen: marion.baasch@hobby-caravan.de

Hobby är Europas största producent av husvagnar. Totalt arbetar 1000 anställda vid två fabriker, varav den största producerar 10 500 husvagnar per år. Den mindre anläggningen framställer årligen ca 1 500 husbilar. Omsättningen är cirka 225 millioner Euro. 

Hymer

Hymer GmbH & Co. KG, Holzstrasse19, 88339 Bad Waldsee, Tyskland.

Enskilda och grupper är välkomna till visningar på fabriken som anordnas ofta, under säsongen nästan dagligen. Information och anmälan på hemsidan www.hymer.com/de/hymer-welt/werksfuehrungen. Priset är sex Euro för vuxna och tre för barn.

Hymer har 35 ställplatser med el, vatten och tanktömning vid sitt servicecenter med adressen: Biberacher Strasse 86, 88339 Bad Waldsee. Koordinatorer 47.92793 och 9.75874.  Vid ställplatsen ligger butiken Hymer Centrum och det är gångavstånd till Bad Waldsee centrum. Det är heller inte långt  Erwin Hymer museet, som är värt ett besök.

Hymer-gruppen har 5 000 anställda och en årlig omsättning på cirka 1,6 miljarder. Den totala produktionen uppgår till 26 000 husbilar och 10 000 husvagnar.

Kabe

Kabe Husvagnar AB, Jönköpingsvägen 21, 560 29 Tenhult, Sverige.

Under Elmiamässan arrangerar Kabe bussturer från mässan till fabriken för visningar. Under övrig tid är grupper välkomna och hänvisas i första hand till Kabes återförsäljare för mer information.

Kabe startades med husvagnar 1963 och idag producerar man 1 200 husvagnar och 400 husbilar med 440 anställda.  Till Kabe hör också den skandinaviska importören av Adria.

Knaus

Knaus Tabbert GmbH, Helmut-Knaus Strasse 1, 94118 Jandelsbrunn, Tyskland.

14 gånger om året anordnas visningar för enskilda och grupper till en kostnad av fem Euro, som inkluderar kaffe, förfriskningar och en liten överraskning. Information och anmälan på www.knaus.com/de-de/markenwelt/werksfeuhrung. Det finns inga ställplatser vid fabriken.

Knaus Tabbert- gruppen färdigställde 16 366 husbilar och husvagnar under 2016. Företaget har 1 560 anställda och har en årlig omsättning på cirka 410 millioner Euro.

Laika

Via Certaldese, 41, 50026 San Casciano in Val di pesa, Italien.

För närvarande har fabriken inga visningar och det finns ej heller ställplatser. Däremot planerar man att återuppta fabriksbesök för enskilda på sin nya fabrik under 2017.

Fabriken har 417 anställda och den årliga produktionen är cirka 1 500 husbilar. Företaget startades 1964 och den årliga omsättningen är 66 miljoner Euro.

La Strada

La Strada Fahrzeugbau GmbH, Am Sauerborn 19, 61209 Echzell, Tyskland.

Företaget anordnar gratis besök för såväl enskilda som grupper. Information och föranmälan på www.lastrada-mobile.de.

La Strada, som enbart bygger plåtisar, startades 1986 av Marco Lange och Andreas Dalchow, som i dag leder företaget. Antalet anställda är 45 och man bygger årligen cirka 325 bilar med en omsättning av cirka 16 millioner Euro.

LMC

LMC Caravan GmbH & Co. KG, Rudolf-Diesel Strasse 4, 48336 Sassenberg Tyskland.

Företaget tar emot enskilda besökare men för närvarande saknas uppgifter när visning av fabriken äger rum. Kontakta återförsäljare för information. Hittillsvarande visningar har börjat kl. 10 00 och har kostat fem Euro eller tio med presentation och snacks. Man planerar att bygga ett nytt kundcenter med ställplatser under 2017.

LMC sysselsätter 580 anställda och årsproduktionen ligger på cirka 4 370 husvagnar och 2 250 husbilar. Företaget startades 1955 och ägs idag av Hymer-gruppen.

McLouis, Mobilvetta och Elnagh

SEA, Via Val d` Aosta, 4, 53036 Poggibonsi SI, Italien.

Fabriken tar endast emot grupper och intresserade ombeds ta kontakt med sina återförsäljare.  Inga ställplatser finns vid fabriken.

Fabriken SEA, med 500 anställda, producerade under 2016 totalt 4 666 husbilar. Dessa fördelades på följande sätt: Elnagh 540, Mobilvetta 749, Mc Louis 2 482 samt 895 andra märken. Omsättningen var 197 millioner Euro. SEA har också en fabrik i Montone i Umbria. Ägare är Trigano-gruppen.

Morelo

Morelo Reisemobile GmbH, Helmut-Reimann Strasse 2, 96132 Schlüsselfeld, Tyskland.

Morelo arrangerar ofta gratis besök i fabriken för privatpersoner, och alla visningar skall avtalas på förhand. För mer information hänvisas till hemsidan: www.morelo-reisemobil.de. På fabriksområdet finns nio ställplatser med tanktömning. Koordinater 49.750358 och 10.641314. Företaget noterar särskilt att potentiella kunder är välkomna.

Morelo producerar husbilar i premiumklassen och startades 2010. Man har växt stadigt sedan dess och producerar idag cirka 300 enheter per år. Många anställda har tidigare varit anställda hos konkurrenterna Concorde och Phoenix. 

Niesmann+Bishoff

Niesmann+Bishoff GmbH Clou Strasse 1, 56751 Polch, Tyskland.

Fabriken visas en gång om året, 2016-års visning ägde rum i början av november. Kontrollera med återförsäljarna. Det finns 12 ställplatser vid fabriken med el och tanktömning mot betalning. Max tre dagars uppehåll på en ställplats.  Koordinater 50.30613 och 7.31143. Fabriken ligger i ett turistvänligt område med Moseldalen, Koblenz och Nürburgring i närheten.

Niesmann+Bishoff etablerades 1955 och har idag 240 anställda och producerar cirka 600 husbilar per år. Omsättningen är cirka 60 millioner Euro och företaget ägs av Hymer-gruppen.

Pilote

GP SAS, Route du Demi Boeff, 44310 La Limouzinière, Frankrike.

Varje månad organiseras en visning på fabriken som ligger i staden La Limouzinière och besök skall anmälas på hemsidan www.pilote-husbil.se/besok-en-fabrik. Totalt tar man emot 60 personer organiserade i två grupper och besöket är gratis. Alla som kommer på fabriksbesök kan övernatta på fabriksområdet. Ett alternativt ställe att stå på i området är 1 Rue de Bonne Fontaine, i ovan nämnda stad. Koordinatorer 46.993200 och 1.600107. Här finns möjligheter till tanktömning.

Företaget startades 1962 och har 450 anställda som producerar 1900 Pilote och 1100 Bavaria. Företaget utgör del av Groupe Pilote SAS som ägs av familjen Padiou. Hela gruppen har 750 anställda och tillverkar cirka 3 700 husbilar per år vid två fabriker utöver ovan nämnda. I La Membrolle sur Longuenèe i Frankrike tillverkas Le Voyageur och Hanroad samt i Markstorgast i Tyskland tillverkas Frankia. Årlig omsättning uppgår till cirka 235 millioner Euro.

Rapido

414, Rue des Perrouins, 53100 Mayenne, Frankrike.

Företaget anordnar visningar för privatpersoner, även potentiella kunder. Fokus på besöket bestäms av gruppens intresse för sedvanlig husbil eller plåtis. Normalt arrangeras 10-15 fabriksbesök per år med cirka 30 personer per tillfälle. De kostnadsfria visningarna startar kl 0900 med kaffe och en allmän presentation av företaget och varar i cirka tre timmar. Besök kan beställas på den franskspråkiga hemsidan www.rapido-camping-car.fr/visite-usine-camping-car.php. Eller kontakta en återförsäljare i Sverige.  Besökare kan stå gratis på fabriksområdet.  Ingen service finns på dessa platser.

Företaget har 500 medarbetare, men uppger inte hur många husbilar som tillverkas, ej heller hur mycket företaget omsätter. Företaget ägs av Rousseau-familjen. Man äger flera fabriker där man, förutom Rapido, producerar Esterelle, Fleurette, Itineo, Campereve, Westfalia och Dreamer. 2016 köpte man även den italienska husbilsproducenten PLA.

Westfalia

Westfalen Mobil GmbH, Franz-Knöbel Strasse 34, 33378 Rheda-Wiedenbrück, Tyskland.

Fabriken tar endast emot grupper av besökare och man ombedes kontakta företagets säljavdelning för att avtala om visningar, som är gratis. Vid fabriken finns en handfull ställplatser med el (mot betalning) och vatten, dock ingen tanktömning. Koordinatorer är 51.849659 och 8.309065 och platsen ligger på gångavstånd från den gamla staden i Wiedenbrück.  

De 300 medarbetarna vid fabriken producerar årligen 4 400 plåtisar. Företaget ägs av Rapido-gruppen.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift