Meny

.

Hela världen finns i Arcen (bildfrossa)

I Holländska Arcen, nära tyska gränsen, finns ett gammalt slott med tillhörande park. Inget konstigt med det, Europa vimlar av slott och slottsträdgårdar. Men detta är något extra. Dessutom finns det en hel del annat i området att njuta av.

 

Av Stefan Janeld

 

Första gången jag var i Arcen var nästan 20 år sedan. Då i en Mercedes Sprinter med luftmadrass i skåpet och lite campingmöbler. Jag och Felix, min äldsta son, var där för att titta på Koi fiskar under Holland Koi Show.

Av en ren slump såg vi en passage i den höga häcken som omgärdade platsen. När vi gick igenom den var det som om vi hamnat i landet Narnia. En stor rosenträdgård med vattenfall, statyer och formklippta träd i alla storlekar. Vi gick upp ovanför vattenfallet för att få en vy över hela rosenträdgården. Men väl där kunde vi se att trädgården fortsatte bortom rosorna. Det fanns en stor sjö, en djurpark, ett växthus med tropiska växter, en asiatisk trädgård, exotiska träd. Och vatten, överallt var det vatten. Vi gick i timmar, fascinerade av de många miljöer som anlagts.

På hemfärden var det inte alla vackra Koi karpar vi sett som vi pratade om, det var trädgården.

 

Flera återbesök

Genom åren har jag återbesökt Arcen ett antal gånger. Inte bara för slottsparken. Här finns även ett thermalbad med varmt och mineralrikt vatten från 800 meters djup, restauranger och en stor campingplats. Jag har ibland åkt husbil och stått på den stora campingen, ibland har jag flugit till Düsseldorf, tagit en hyrbil och checkat in på hotellet vid thermalbadet. Att flyta i det varma vattnet och se upp mot natthimlen (badet stänger kl 22:45) är väldigt avkopplande.

I området finns cykelleder, vandringsleder och flera campingar. Lilla staden Venlo, med en trevlig historisk stadskärna ligger bara en dryg mil söderut från Arcen. Och när vi ändå är inne på utflykter, Düsseldorf är mindre än en timmes färd bort.

 

Mitt senaste besök

När jag nu i juni var tillbaka i parken hade man tagit bort det tropiska växthuset och istället anlagt en medelhavsträdgård på dess plats. Djurparken var historia, istället minigolf. Men det gjorde inte besöket sämre.

I bildgalleriet nedan kan du se några av mina bilder från trädgården, som anses vara en av de finaste i Europa. Klicka för större bilder och beskrivande bildtexter.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift