Meny

.

Knaus L!ve ti 650 MEG

Överraskningarnas bil.

Med den nya instegsserien L!ve hoppas Knaus locka till sig den unga och aktiva kategorin husbilsfantaster. Just dÀrför stavas namnet med ett utropstecken istÀllet för ett i. NÄgot som sticker ut Àr att Knaus ger en instegsmodell hela tio Ärs fuktskadegaranti. Men det Àr inte det enda positiva med bilen.

 

Text och fotografi: Carla och Kees Witvliet

 

Knaus bygger alla sina husbilar pÄ Fiat Ducato. Standardmotor Àr den vÀlbekanta 2.3 Multijet som levererar 130 hÀstkrafter. I Tyskland kostar det extra att fÄ dubbla airbags, i Sverige Àr det standard. LikasÄ Àr AC och farthÄllare. Om du planerar direktimport ska detta vÀgas in.

Husbilen har glasfibertak och vĂ€ggar av aluminium med isolering med slutna celler. VĂ€ggarna stĂ„r pĂ„ ett golv i sandwich-konstruktion av trĂ€. FĂ€rsk- och spillvattentankarna Ă€r placerade under bilen och Ă€r isolerade. Du kan nĂ„ garaget frĂ„n bĂ„da sidorna och det finns plats för bĂ„de cyklar och campingmöbler. HĂ€r hittar du ocksĂ„ gasflaskorna, som kan nĂ„s bĂ„de inifrĂ„n garaget och frĂ„n utsidan – en smart lösning som man Ă€r ensamma om. Och till sist har vi naturligtvis Knaus praktiska servicestation med el- och vatten samlat bakom en lucka.

Interiör

Golvet i stil med nÄtat bÄtdÀck fÄngar vÄr blick. LikasÄ det trivsamma sovrummet med indirekt belysning och runda former. NÀr kvÀllen faller pÄ kan du se upp genom det avlÄnga takfönstret frÄn din sÀng och beundra stjÀrnhimmeln. Ett romantiskt sÀtt att somna in pÄ!

Framför den vÀnstra sÀngen badrummet, som stÀngs med en jalusidörr i metallic-look. Badrummet Àr funktionellt. Bra med utrymme runt toaletten. Om du viker upp handfatsvÀggen skapar du en duschkabin som du t.o.m. kan sitta i.

Den kompakta köksbÀnken, intill entrén, Àr snygg att se pÄ. De tvÄ breda lÄdorna Àr rymliga, en uppfÀllbar köksbÀnksförlÀngare ger extra arbetsyta nÀr sÄ behövs. Intill köket stÄr den högsmala kyl/frys-kombinationen, med vit front för att matcha överskÄpen. 

Dinetten Àr en mysig sitthörna dÀr fem personer kan sitta bekvÀmt. Bakom vinkelsoffans ryggstöd Àr teven undangömd. Trollas fram med ett lÀtt tryck.

De tvÄ stora takfönstrena slÀpper in bra med ljus. Den indirekta belysningen ger kvÀllstid stor mysfaktor. Det finns faktiskt plats för en extra sovplats för en gÀst. Men dÄ mÄste du möblera om sitthörnan.

”Det andas mer mellanklass Ă€n instegsklass ombord.”

Installationer

Fem 230 volts-kontakter och en USB-kontakt Àr nÄgorlunda okej. Synd Àr det dÀremot att garaget inte har nÄgon 230 volts-anslutning.

VÀrmaren, en Truma Combi 6, hittar du under i dinettesoffan. Fyra utblÄs plus ett i garaget skall garantera att husbilen hÄlls varm i alla vÀder. Den centrala placeringen bör ge en jÀmn vÀrme i bilen. Det hÀr exemplaret har ett CP plus kontrollsystem för vÀrmaren. Det öppnar för fler möjligheter att styra vÀrmarens arbete. Bland annat finns ett lÀge som ger extra fart, bra nÀr man kommer till en kall bil och snabbt vill fÄ den varm.

Till sist

Bilen vi tittade pÄ var rejÀlt extrautrustad. Men Àven i grundutförande Àr det en smart planerad bil. Centralt placerad vÀrmare, gasolutrymme som nÄs frÄn tvÄ luckor, samlat serviceutrymme bakom en utvÀndig lucka, inredning som kÀnns pÄkostad. Vi Àr positivt överraskade!

Det Àr lÀtt att trivas ombord, atmosfÀren Àr varm. Trots att det Àr en kort bil med lÄngbÀddar kÀnns den inte övermöblerad.
Sovrummet Àr inbjudande. BÄda sÀngarna Àr 81 cm breda och 193 respektive 198 cm lÄnga. I fotÀndan garderober.
Dagtid ger de stora takfönstren ljus och rymd.
Gasolutrymmet har en lucka inne i garaget som öppnar stort. Är garaget fullt kan man fortfarande nĂ„ flaskorna via en utvĂ€ndig lucka.
Köket Àr en enkelt men fungerar bra. Mycket tack vare den extra uppfÀllbara bÀnkskivan.

Fakta

Utrustning testbil

Airbag till förarstolen, ABS, ESP, sotfilter, Hill Holder, automatisk fordonsbelysning, Fix & Go-kit (inget reservdÀck), 90 liters  brÀnsletank, 15 inch dÀck, Truma Combi 6 kW vÀrmepanna med CP Plus, 3 gasbrÀnnare, kassettoa, 142 liters kylskÄp, LED inomhusbelysning, 80 AH Gel bodelsbatteri.

Vi gillar

  • 10 Ă„rs fuktskadegaranti
  • Centralt placerad vĂ€rmare
  • PĂ„kostad inredning
  • Flexibelt gasolutrymme

 

Vi önskar

  • Golv utan nivĂ„skillnad
  • Generösare standardutrustning (OBS! Bilen var tysk, i Sverige Ă€r utrustningsnivĂ„n god frĂ„n start)
  •  

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift